Novi svetovni nogometni prvaki krasijo naslovnice vseh španskih medijev. Foto: MMC RTV SLO
Novi svetovni nogometni prvaki krasijo naslovnice vseh španskih medijev. Foto: MMC RTV SLO
Španija
Finalno tekmo si je v Španiji ogledalo 14 milijonov gledalcev, zadetek Inieste v podaljšku pa jih je videlo rekordnih 15,6 milijona. Foto: Reuters
Xabi Alonso in Nigel De Jong
Prekršek ob katerem bi moral sodnik Webb po mnenju Špancev De Jongu pokazati rdeči karton. Foto: Reuters

"Prvaki sveta" je najbolje prodajani dnevnik El Pais zapisal na svoji prvi strani nad sliko kapetana Casillasa s trofejo v rokah, obkroženega z drugimi španskimi reprezentanti. "Reprezentanca je utrdila vodstvo bleščeče generacije," je še zapisal časopis. Zmago v podaljšku z 1:0 nad Nizozemsko je časopis označil za "ep, ki je manjkal španskemu športu" in "odo sreči".

Lekcija grobim Nizozemcem
Španija je "dala injekcijo univerzalnosti, pokazala svoj slog nogometa, kljub tistim, ko so se zmrdovali nad njim. Na čustveni, neprijetni tekmi je groba Nizozemska izgubila proti tekmecu, ki je dobro izurjen v umetnosti nepredvidljivosti, hkrati pa je opojen in zrel", piše El Pais slavospeve moštvu pod taktirko Vicenteja del Bosqueja, ki je bil deležen pohval zaradi svojega prefinjenega, nebahavega sloga vodenja reprezentance. EL Mundo je pod naslovom "23 src, ena duša" zapisal, da je "selektorju uspelo doseči cilj, ki si ga je zastavil - glavni protagonist je bilo moštvo".

"Šampijoni" na prvi strani piše ABC pod sliko Casillasa s trofejo. "To je največji uspeh v zgodovini španskega športa. Naslov ki, ko ga dodamo drugim nič manj pomembnim naslovom, postavlja Španijo na vrh v športih, kot so košarka, tenis, kolesarstvo in motorni športi," dodaja v uvodniku.

"Zmagal je nogomet"
"Naša Španija ... Od tod do večnosti," je poetičen El Mundo, ki je na naslovnici zapisal: "Prvaki ... in to niso sanje", Marca pa se je posebej obregnila ob zelo fizično in grobo igri Nizozemcev in napadla njihov "načrt zastraševanja".

"Nasilje je omejilo špansko igro, a ne toliko, da bi negiralo njeno superiornost," nadaljuje Marca. Zadetek Andresa Inieste v 116. minuti je bil zmaga dobrega nad zlim, ker "je zmagal nogomet in nogomet, ta čudovita in univerzalna folklora, je Iniesta. Mali čarovnik je moral biti tisti, ki je z zadetkom zabil zadnji žebelj v krsto 11 najbolj prepirajočih se Nizozemcev v zgodovini".

"Zaradi Ineste in Casillasa smo prvaki. Iker je dvakrat preprečil zadetek Arjena Robbna, Andres pa je zadel zgodovinski gol," je finale povzel barcelonski dnevnik Sport. "Nizozemska ga (Iniesto, op. a.) ni mogla ustaviti z brcami ali brutalno igro. Bitka se je odvijala na sredini ... bilo je jasno, da so skušali uničiti Španijo. Na srečo se Iniesta ni vdal in je zrušil Nizozemsko in njihove umazane namene,"prezira nad nizozemsko igri ne skriva madridski As.

De Jong in Webb glavna zlobneža
Če Španci slavijo Iniesto in Casillasa kot (največja) junaka, sta glavna zlobneža nizozemski vezist Nigel De Jong in angleški sodnik Howard Webb. Slike De Jongove noge, ki je v prsi zadela Xavija Alonsa, so v vseh španskih časopisih. "Igra je bila trda, dopuščal pa jo je nesposoben sodnik. Webb je skoraj uničil finale," je zapisala Marca.

Antinogomet pustil Evropo na cedilu
V nasprotju s španskimi je večina svetovnih medijev v svojih ocenah finala vse prej kot navdušena. Antinogomet v finalu je Evropo pustil na cedilu, piše Guardian. "Pričakovali smo klasičen spopad filozofov, a nizozemska in španska negativnost ni bila primeren zaključek svetovnega prvenstva," dodaja britanski časnik.

Če ne bi šlo za finale svetovnega prvenstva, bi bilo treba tekmo za izbrisati iz spomina, je zapisal komentator ESPN-a, BBC pa se v svojem komentarju finala posveča predvsem grobi in cinični igri Nizozemcev. "Ena stvar je, če imaš načrt igre in si organiziran, a igra Nizozemcev v prvih 45 minutah je bila absolutna in popolna sramota," piše britanski komentator.

Navdušeni Nadal bi rajal celo leto
"Neponovljivo," o zmago rojakov v finalu SP-ja meni najboljši teniški igralec na svetu Rafael Nadal. "Slaviti moramo celo leto, saj bo to težko ponoviti," je prepričan veliki nogometni navdušenec, ki si je finale ogledal na Soccer Cityju. "Takšne generacije igralcev ne bo nikoli več, to si zaslužijo," je dodal.