Gareth Bale je v pičlih 11 minutah rednega dela srečanja dosegel hat-trick in Realu iz Madrida pomagal do finala svetovnega klubskega prvenstva. Foto: Reuters
Gareth Bale je v pičlih 11 minutah rednega dela srečanja dosegel hat-trick in Realu iz Madrida pomagal do finala svetovnega klubskega prvenstva. Foto: Reuters
Sorodna novica Al Ain senzacionalno v finale, River Plate poražen

Bale, čigar nastop v Abu Dabiju je bil še na dan tekme pod vprašajem, je zasijal v polnem sijaju. Potem ko so Japonci v prvi polovici prvega polčasa narekovali ritem, so v drugi polovici aktualni evropski prvaki vzpostavili ravnovesje na sredini igrišča, v napadu so bili konkretnejši, tik pred odmorom je Valižan zadel za 1:0.

Bale je mrežo Kašime načel tik pred odmorom. Foto: Reuters
Bale je mrežo Kašime načel tik pred odmorom. Foto: Reuters

Sledilo je živahno nadaljevanje tekme, ki jo je že po nekaj minutah zaznamoval Bale. 29-letnik iz Cardiffa se je po hitrem postopku še dvakrat vpisal med strelce, dosegel hat-trick in kraljevemu klubu zagotovil nastop v velikem finalu, kjer jih čaka Al Ain. Poraz Kašime je v 78. minuti nekoliko ublažil Šoma Doi.

Kašima planila na vrata Reala
Japonci so tekmo začeli bliskovito, že v prvih treh minutah so si priigrali dve krasni priložnosti. Že po dobri minuti igre je moral Realov vratar Thibaut Courtois z levico odbiti diagonalni strel Serginha v kot, nekaj trenutkov pozneje je bil ob predložku iz kota povsem neoviran pred golom za las prekratek branilec Gen Šodži. Pritisk azijskih prvakov ni pojenjal, v naslednjih minutah so si priigrali še nekaj polpriložnosti, a je ostalo pri začetnih 0:0.

Bale je hat-trick takole dosegel v 55. minuti srečanja, pet minut pozneje je zapustil zelenico, njegovo mesto pa je zavzel Marco Asensio. Foto: Reuters
Bale je hat-trick takole dosegel v 55. minuti srečanja, pet minut pozneje je zapustil zelenico, njegovo mesto pa je zavzel Marco Asensio. Foto: Reuters

Real zapretil šele po pol ure igre
Evropskim prvakom se je le uspelo otresti nasprotnikovega pritiska, v 28. minuti si je po napaki v obrambi Bale lepo pripravil prostor za strel, nato pa s poskusom polvoleja zgrešil celoten obseg žoge. Kmalu zatem je z roba kazenskega prostora naravnost v vratarja Sun-Taeja Kvona sprožil še Toni Kroos. Varovanci Santiaga Solarija so 'zavohali kri', pritisk na Kvonova vrata je postajal vse hujši, Sergio Ramos je žogo z glavo poslal mimo vrat, vajo je le hip zatem po Balovem predložku z leve strani ponovil Karim Benzema.

Hitra akcija in zadetek Bala
Vrhunec Realovega pritiska je nastopil v 44. minuti, ko je Bale svojo ekipo popeljal v vodstvo. Valižan, ki je blestel v kijevskem finalu Lige prvakov proti Liverpoolu, je izmenjal dvojno podajo z Marcelom, nato pa z levico neubranljivo z diagonalnim strelom zatresel malo mrežico nasprotnika. 1:0.

Elitna druščina

Le trem nogometašem je uspelo do danes doseči zadetek na treh različnih svetovnih klubskih prvenstvih. To so Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Gareth Bale. Prav tako je le trem nogometašem do danes na svetovnih klubskih prvenstvih uspelo doseči hat-trick, in sicer Cristianu Ronaldu, Luisu Suarezu ter Balu.

Bale tresel mrežo kot za stavo
V nadaljevanju se je Bale 'snel z verige'. 29-letnik iz Cardiffa je v 53. minuti najprej izkoristil hudo napako branilca Šuta Jamamote in žogo poslal v prazno mrežo za dvojno vodstvo, že nekaj trenutkov pozneje je z doseženim hat-trickom povišal vodstvo Reala na +3. Znova ga je v kazenskem prostoru z natančno podajo našel Marcelo, Bale je še drugič z diagonalnim strelom z levico v daljši vratarjev kot matiral Kvona. 3:0.

Doi zadel častni gol
Glede na videno je bil zmagovalec obračuna tako rekoč že znan. Vseeno se Japonci niso kar tako predali. Kljub visokemu zaostanku so še naprej napadali Courtoisova vrata, belgijski reprezentančni vratar je moral v 78. minuti vendarle pobrati žogo iz svoje mreže, ko ga je z desne strani premagal Šoma Doi. Stranski sodnik je zadetek zaradi domnevnega prepovedanega položaja razveljavil, a odločitev po ogledu videoposnetka ni obveljala.

Jalovi napadi Kašime do zadnjega žvižga
Kašima si je prizadevala še nekoliko bolj zagreniti življenje uglednejšemu nasprotniku, a je bila njegova obramba, na čelu z Raphaelom Varanejem in Ramosom, kos vsakemu napadu. Po štirih minutah dodatka je glavni sodnik, Brazilec Wilton Pereira Sampaio odpiskal konec obračuna.

Trener madridskega Reala Santiago Solari je bil navdušen nad predstavo junaka tekme. Foto: Reuters
Trener madridskega Reala Santiago Solari je bil navdušen nad predstavo junaka tekme. Foto: Reuters

Svetovno klubsko prvenstvo, Abu Dabi

Polfinale:
REAL MADRID - Kašima (JAP) 3:1 (1:0)
Bale 44., 53., 55.; Doi 78.

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo, Kroos, Llorente, Modrić, Vazquez (68./Isco), Benzema, Bale (60./Asensio (74./Casemiro)).

Kašima Antlers: Kvon, Niši (56./Anzai), Jung, Šodži, Jamamoto, Endo (81./Leandro), Nagaki (46./Ušida), Silva, Abe, Doi, Serginho.

Sodnik: Wilton Pereira Sampaio (Brazilija)

Torkova tekma:
River Plate - AL-AIN (ZAE) * 6:7 (2:1)
Borre 11., 16.; Berg 3., Caio 51.
* - po izvajanju 11-metrovk

Finale bo v soboto ob 17.30 z neposrednim prenosom na TV SLO 3 in na MMC-ju.

Doi zadel častni gol za Kašimo
Bale v 44. minuti strl odpor Kašime
Bale po napaki v obrambi povišal na 2:0
Bale do hat-tricka v 55. minuti
Gareth Bale junak Reala, ki gre v finale