S 13 goli v reprezentanci je Josip Iličić najnevarnejši strelec, z 72 nastopi najbolj izkušeni adut, s 33 leti pa tudi najstarejši izbranec Matjaža Keka. Foto: www.alesfevzer.com
S 13 goli v reprezentanci je Josip Iličić najnevarnejši strelec, z 72 nastopi najbolj izkušeni adut, s 33 leti pa tudi najstarejši izbranec Matjaža Keka. Foto: www.alesfevzer.com

Nogometna sezona 2021/22 je še mlada, a kar lahko veseli selektorja Matjaža Keka je redno igranje skorajda vseh njegovih izbrancev. Izjema je bil le Andraž Šporar na stranskem tiru Sportinga, ki pa je zadnji dan prestopnega roka prišel do želene menjave okolja in novega posojanja slovenskega napadalca – tokrat v angleško drugo ligo k Middlesbroughu.

Veliko menjav, a brez prave odškodnine

Sorodna novica Šporar iz Sportinga v Middlesbrough; Vekić iz Brava k Pacosu de Ferreiri

Med poletnim prestopnim rokom je klube zamenjalo kar devet od 25 reprezentantov Slovenije, a nobeden za pravo odškodnino, večinoma gre za posojanje z možnostjo odkupa ob koncu, dvema se je iztekalo dosedanje obdobje posojanja, a sta začela redno igrati v matičnem klubu. Steber obrambe Miha Mevlja je Rusijo zamenjal za Turčijo kot prosti igralec, medtem ko je napadalec Jan Mlakar po koncu posojanja v Mariboru dosegel prekinitev pogodbe z Brightonom in nato prostih rok dosegel dogovor s Hajdukom, za katerega je že ob debiju zadel dvakrat.

  • Igor Vekić (Bravo – Pacos Ferreira; posojeni igralec)
  • Miha Mevlja (Soči – Alanyaspor; prosti igralec)
  • Petar Stojanović (Dinamo – Empoli; posojeni igralec)
  • Jasmin Kurtić (Parma – PAOK; posojeni igralec)
  • Jan Mlakar (Maribor/Brighton – Hajduk; prosti igralec)
  • Andraž Šporar (Braga/Sporting – Middlesbrough; posojeni igralec)
  • Benjamin Šeško (Liefering – Salzburg; napredovanje)
  • Jaka Bijol (Hannover – CSKA; konec posojanja)
  • Miha Zajc (Genoa – Fenerbahce; konec posojanja)

Lestvica strelcev: Šeško 5, Mlakar 3, Bohar 2

Na drugi strani je
Na drugi strani je "benjamin" izbrane vrste Benjamin Šeško hkrati tudi njen največji up. Napadalec izrednega potenciala, ki ga Salzburg brusi v nov prodajni diamant. Ali lahko 18-letnik že zdaj na treh septembrskih tekmah zavzame mesto prvega napadalca Slovenije? Foto: www.alesfevzer.com

Kot najučinkovitejši s 5 goli izstopa Benjamin Šeško, ki je dočakal napredovanje znotraj Salzburgovega sistema. Po 21 zadetkih za podružnični Liefering, je zdaj 18-letnik iz Radeč postal polnopravni član rdečih bikov iz Mozartovega mesta. Zaigral je na vseh devetih možnih tekmah Salzburga.

Še več tekem v nogah – deset – imata Damjan Bohar (Osijek) in Miha Blažič (Ferencvaros). Slednji je z 883 odigranimi minutami v novi sezoni tudi najbolj obremenjen reprezentant, če ne upoštevamo Aljaža Struno (1344 minut na 17 tekmah), ki z Montrealom v MLS-u pač igra koledarsko sezono 2021.

Jurčević z najvišjo ligaško oceno

Če vzamemo merilo algoritemskih ocen – tokrat le SofaScore, ker zajema večino lig, kjer igrajo Slovenci na tujem – nepričakovano z izredno visoko oceno 7,47 izstopa levi bočni branilec Mario Jurčević. Boharjev soigralec pri Osijeku, ki vodi na Hrvaškem, je zaigral na treh od 7 ligaških tekmah in blestel v uvodnih dveh krogih, pri čemer je začel zmagoviti preobrat pri Hajduku za končnih 2:1. Več kot eno podajo ima le mladi Žan Rogelj, a dve od treh asistenc za gole Tirola prispeval v pokalnem tekmovanju.

Jojo glavni ustvarjalec napada

A skrivnost ni, od koga je igra Slovenije najbolj odvisna. Po dolgem spogledovanju z Milanom je Josip Iličić ostal pri Atalanti, kjer je na uvodnih dveh tekmah italijanskega prvenstva bil osrednji ustvarjalec napada, obakrat standardno med najbolje ocenjenimi nogometaši Bergamčanov.

Slovenija bo proti Slovakom drugačna

33-letni Kranjčan je bil na marčevskih treh kvalifikacijskih tekmah za SP 2022 z naskokom najboljši posameznik Slovenije (SofaScore ocena 7,47, nad sedem imel le še branilec Mevlja s 7,05). A zaradi tega tudi očitna tarča nasprotnikov, katerih osnovna naloga je odrezati Iličića. Kako bo to šlo Slovakom in ali so Slovenci na treningih našli recept za bolj raznovrstno igro kot marca, pa bo znano že nocoj v Stožicah.

Za obuditev slovenskih sanj po tretjem nastopu na svetovnem prvenstvu so tri točke nujne. Zatem hitro sledi Malta in obvezna zmaga, preden pride na vrsto nov zrelostni izpit tokratne Kekove čete – gostovanje v Splitu pri Hrvaški.