Francesco Totti pogreša strast in pripadnost klubu v modernem nogometnem svetu. Foto: Reuters
Francesco Totti pogreša strast in pripadnost klubu v modernem nogometnem svetu. Foto: Reuters
Francesco Totti
Totti je največji uspeh z Romo dosegel leta 2001, ko je postal italijanski prvak. 'Sinovi volkulje' so domače prvenstvo večkrat končali na drugem mestu. Kapetan Rome pa je ob odlični igri večkrat pozornost pritegnil tudi s proslavljanjem svojih zadetkov. 21. aprila 2004 je takole zadetek na rimskem derbiju proti Laziu proslavil za kamero, ki je sliko z Olimpica prenašala v svet. Usmeril jo je v navijače Rome in poskrbel za neposredni prenos njihovega rajanja. Foto: Reuters
Francesco Totti
Tottija navijači Rome obožujejo in zelo cenijo njegovo pripadnost klubu. Foto: Reuters
Higuain prispel v Torino

"Šport se je popolnoma spremenil. Zdaj je vsa pozornost le še na denarju," je za Gazzetto dello Sport uvodoma dejal Totti, ki šteje že 39 pomladi.

Sla po čim večjem zaslužku
"Nogometaši ves čas menjajo klube, da bi zaslužili čim več denarja. Posel je nadvladal strast. Ljudje prihajajo na stadion in želijo gledati igralca, ki je ves čas v isti ekipi. Mogoče upajo, da jih ne bo nikoli izdal," je nadaljeval. Rimljan je že vso kariero član Rome, leta 1989 je začel igrati za mladinsko selekcijo tega kluba, leta 1992 pa je prvič zaigral za člansko moštvo. Odtlej je za rdeče z Olimpica v 24 sezonah odigral 758 uradnih tekem in dosegel 304 zadetke.

(Pre)malo nogometašev, ki poslušajo svoje srce
"Samo poglejte, kaj se je zgodilo z Gonzalom Higuainom, ki je zapustil Napoli in bo kariero nadaljeval pri Juventusu. To je katastrofa! Toda v današnjem svetu je nekaj popolnoma normalnega, da tujec pride v Italijo in ima možnost zaigrati za drugi klub, kjer bo zaslužil več denarja," je bil oster do Higauinovega prestopa 'Il Capitano', ki je v svoji karieri večkrat zavrnil številne bogatejše pogodbe različnih klubov in ostal zvest Romi - klubu, katerega navijač je že od rane mladosti. Nekaj malega je sicer razmišljal o selitvi čez lužo v Združene države Amerike, na igranje na Kitajskem se, kot je poudaril, ne bi mogel privaditi. "Morda se tu še najbolj razlikujem od vseh. Danes ne obstaja več veliko nogometašev, ki poslušajo svoje srce. Odločajo se za druge klube, da si povečajo možnosti za zmage, lovorike in večji zaslužek. So kot nomadi," je dejal.

Strast do kluba pred denarjem
Totti, ki se je v zadnjem času nekajkrat sporekel s trenerjem Lucianom Spallettijem, bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres Rome. "Če bi sam pred strast in zvestobo postavljal zaslužek, bi Romo zapustil že pred desetimi leti. Zaslužil bi veliko več, kot sem pri Romi, a sam bom vedno postavil strast do kluba pred denarjem," je priznal ljubljenec Rominih navijačev, ki se zaveda, da konec kariere ni več daleč. "Konec je neizogiben, najti moram le pravi trenutek. Ko se ne bom več dobro počutil na zelenici oziroma bom videl, da ne zmorem več igrati na najvišji ravni, bom prvi, ki bo priznal, da tako ne gre več naprej," je še povedal Totti in priznal, da se bo po končani karieri morda preizkusil tudi v trenerskih vodah. "Nikoli ne reci nikoli," je poudaril.

Preveč tujcev v italijanskem nogometu?
Totti se je za konec dotaknil še tujih nogometnih zvezdnikov v Serie A. "V preteklosti so bili v ekipi kakšni trije tuji nogometaši, drugi smo bili Italijani. Tako bi moralo biti tudi danes. Danes na treningih ne govorimo več italijansko, temveč angleško. Igralci, trenerji, terapevti, vsi govorijo angleško. Zdaj so vsi iz tujine," je dejal in na vprašanje, ali bo imela Roma v prihodnosti novega Francesca Tottija, odgovoril: "Upam, da Roma najde takega igralca. To vsekakor ni lahek zalogaj. A kot pravi Francesco Totti, bo ekipi vedno pomagal, tudi tedaj, ko ga ne bo na zelenici."

Higuain prispel v Torino