Ottmar Hitzfeld je v Austria Trend Hotelu v Ljubljani odgovarjal na vprašanja več kot 50 švicarskih novinarjev, ki so prišli v Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Ottmar Hitzfeld je v Austria Trend Hotelu v Ljubljani odgovarjal na vprašanja več kot 50 švicarskih novinarjev, ki so prišli v Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Tranquillo Barnetta, Stephan Lichtsteiner in Gökhan Inler
Svojega "šefa" so pozorno poslušali tudi nogometaši Tranquillo Barnetta, Stephan Lichtsteiner in Gökhan Inler, ki so na vprašanja novinarjev odgovarjali po "tiskovki" Hitzfelda. Inler, nekdanji soigralec in dober prijatelj Samirja Handanovića (z njim je še vedno pogosto v stiku), je dejal, da je "Sarma" zanj najboljši vratar na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Hitzfeld imel dolg govor na treningu v Stožicah
Pogovor z Ottmarjem Hitzfeldom za TV Slovenija

Švica v zadnjih kvalifikacijah za Euro 2012 ni bila uspešna. Z 11 osvojenimi točkami na osmih tekmah je v skupini zasedla tretje mesto za Anglijo (18) in Črno goro (12). Tedaj sta jo drago stala poraza na uvodnih dveh tekmah proti Angliji doma (1:3) in Črni gori v gosteh (0:1), tokrat je njen načrt seveda drugačen. Po Sloveniji jo v torek čaka še srečanje proti Albaniji v Luzernu.
Spodaj so Hitzfeldova razmišljanja z novinarske konference v Ljubljani

O pričakovanjih pred tekmo
V moštvu vlada pozitivna napetost pred začetkom kvalifikacij. Zdaj gre po šestih prijateljskih tekmah zares, koncentracija je višja. Tudi na treningih gre bolj na nož, to igralci potrebujejo. Slovenija je v zadnjem letu dosegala dobre izide, še posebej doma je zelo močna. Proti Romuniji je pokazala zelo dobro igro, v napadu ima nekaj nevarnih igralcev. Slovenska reprezentanca je sestavljena iz rutiniranih nogometašev, imajo nekaj dobrih igralcev z glavo, "tehničarje" v vezni vrsti, hitre igralce. Pripravljeni smo. Jutri bomo igrali pred bučnimi gledalci, toda tudi mi imamo v svojih vrstah rutinirane nogometaše, ki so tega navajeni.

O pritisku po razočaranju v kvalifikacijah za Euro
Razočaranje je bilo veliko, toda motivacija je zaradi tega zdaj še večja. Z vsemi močmi se bomo poskušali kvalificirati na SP v Braziliji. Pritisk je vedno, nanj gledamo pozitivno, saj pripomore, da iztisneš iz sebe še več. Mladi igralci so postali izkušenejši in se razvili. Upam, da bo tudi Eren Derdiyok kljub slabšemu začetku sezone v Hoffenheimu pokazal, kar zna. Pomembno zame je, da so mladi igralci pokazali neverjeten razvoj, imamo lepo mešanico igralcev z veliko kakovosti, zato sem zelo optimističen.

O neigranju branilca Johana Djourouja za Arsenal
Takšni igralci imajo izkušnje in so uigrani. S temi odločitvami se moram spoprijeti. Odločil sem se za uigran branilski dvojec. Von Bergen in Djourou sta uigrana, tudi na treningu sta pokazala dobro formo. Pred leti sem res dejal, da v ekipi ne bo mesta za tiste, ki ne igrajo, toda tudi jaz se razvijam in nabiram izkušnje (smeh). Upal sem seveda, da bo Djourou igral redno, mogoče tudi zamenjal klub. Zdaj se moram zadovoljiti s tem, kar je. Kako bo naprej, pa bom razmišljal po tekmi proti Sloveniji.

O poznavanju slovenske reprezentance in o tem, ali bodo zadovoljni že z eno točko
Spremljali smo tekme Slovenije, ogledali smo si jih na DVD-jih. Ekipa ima veliko kakovosti, kazala je dobre predstave. Ali bomo zadovoljni z eno točko, bomo lahko povedali po tekmi. Naš cilj je poskusiti zmagati.

O tem, ali se strinja, da igra Švica v najlažji skupini, ali ga taka mnenja jezijo
Imamo srečo, da v tej skupini ni velikega favorita, kot so na primer Nemčija, Španija, Anglija, Italija ... Tu je bolj izenačeno in je vse mogoče. Slovenija, Norveška in Švica računajo na prvo mesto. Zadovoljen sem bil z žrebom, toda zdaj moramo na igrišču pokazati, da upravičeno spadamo med favorite skupine.
O igranju Gavranovića in Benaglia proti Sloveniji
Maria Gavranovića (strelca dveh zadetkov na zadnji tekmi proti Hrvaški v Splitu, op. a.) jutri ne bo zraven, ker ima poškodovano mišico. Mogoče bo pripravljen za torek za tekmo proti Albaniji. Vratar Diego Benaglio pa nima bolečin in je treniral. Tudi drugi vratar Marco Wölfli je v reprezentanci že kazal dobre predstave.

O mnenju, da Švica bolje igra proti močnejšim ekipam in slabše proti šibkejšim
Tudi šibkejše reprezentance smo v prejšnjih kvalifikacijah doma premagovali, denimo Bolgarijo in Črno goro. Imamo to kakovost. Slovenija je na podobni ravni kot mi, zato seveda pričakujemo veliko. O Albaniji pa še ne razmišljamo, popolnoma smo osredotočeni na petek.

Hitzfeld imel dolg govor na treningu v Stožicah
Pogovor z Ottmarjem Hitzfeldom za TV Slovenija