Wayne Rooney in Frank Lampard bosta igrala od prve minute. Foto: EPA
Wayne Rooney in Frank Lampard bosta igrala od prve minute. Foto: EPA
Wembley
Wembley naj ne bi bil povsem razprodan. Napovedujejo okoli 70.000 gledalcev, med katerimi bo tudi 2.500 slovenskih navijačev. Foto: EPA
Milivoje Novakovič in Zlatko Dedič
Napadalni dvojec Slovenije bo spet Novakovič-Dedič. Foto: MMC RTV SLO
Iz Londona bo mnogo navijačev krenilo kar v Varšavo, kjer se v ponedeljek začenja evropsko prvenstvo v košarki. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Slovenci preizkusili Wembley
Kek in Novakovič pred tekmo z Angleži

Samo gostovanje pri 7. reprezentanci na lestvici Fife pa ne bi bilo tako zelo zanimivo, če se ne bi tekma igrala na slovitem stadionu Wembley.

Najdražji stadion na svetu
Ko so se Angleži odločili za prenovo oziroma za ponovno gradnjo Wembleya, niso skoparili pri ničemer. Stadion je na koncu stal okoli milijarde evrov, kar ga seveda dela najmodernejšega ta čas na svetu. Objekt je dovršen do potankosti, mislili so na vse. Zanimivo je, da je stadion v celoti v lasti angleške nogometne zveze, sprejme pa devetdeset tisoč gledalcev.

Šest tisoč uradnih oseb
Na dan tekme je na stadionu v takšni ali drugačni funkciji dejavnih 6.000 ljudi. To je ogromna številka, v kateri se skriva 1.300 redarjev. Zelo presenetljiv je podatek, da policisti na stadion nimajo vstopa, razen v posebnih primerih. Za varnost je še posebej dobro poskrbljeno. Celo do te mere, da gredo številni pregledi človeku lahko hitro na živce. Je pa res, da bi se nepoučen obiskovalec brez številnih stevartov (uslužbencev) v podzemnih labirintih stadiona lahko hitro izgubil.

Nova trava
V zadnjem obdobju so se razširile govorice, da je edina slaba stran Wembleyja njegova travnata površina. Slovenske nogometaše je to močno zanimalo, in ko so prispeli na včerajšnji popoldanski trening, so takoj odšli na pregled igrišča. Izkazalo se je, da ni razlogov za bojazni. Odgovorni ljudje so na Wembleyju pred kratkim zamenjali travo, tako da bodo Slovenci in Angleži tekali skorajda po preprogi.

Zamuda novinarjev
Selektor Matjaž Kek je s svojimi enaindvajsetimi nogometaši trening na Wembleyju začel z rahlo zamudo. Ta je nastala zaradi kritičnih londonskih prometnih razmer, ki so onemogočile slovenskim novinarjem, da bi povsem točno prišli na novinarsko konferenco. Ta je bila na Wembleyju predvidena pol ure pred začetkom treninga, a se je začela s petnajstminutno zamudo. Od Hyde Parka do Wembleyja smo se novinarji v popoldanskem času vozili dobro uro.

Zadnji trening
Vodstvo slovenske izbrane vrste za javnost ni zaprlo zadnjega treninga. Kar v praksi pomeni, da novinarjem ni bilo treba po petnajstih minutah zapustiti roba igrišča. Toda selektor Kek je ostal zvest svoji navadi in je umaknil novinarje takrat, ko je moral na igrišče postaviti začetno postavo. Na novinarski konferenci je poudaril, da še ima eno ali dve dilemi in da bo uporabil vseh šest menjav.

Priprava na Poljake
Slovenci se na Angleže niso posebej pripravljali. Verjetno bi bilo drugače, če ne bi v sredo sledila izredno pomembna kvalifikacijska tekma s Poljsko. Iz tega vidika bo Kek z Angleži iskal predvsem odgovore, ki si jih zastavlja pred obračunom s Poljsko v Ljudskem vrtu. Upa, da ne bo poškodb, želi videti lepo predstavo in se z rezultatom ne obremenjuje.

Najmočnejša postava
Taktiziranja s slovenske strani ne bo in ga tudi ne more biti. Z Angleži je mogoče igrati le stoodstotno angažirano. Tako bo Kek najverjetneje srečanje začel v najmočnejši postavi: Handanovič – Brečko, Šuler, Cesar, Jokič – Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm – Novakovič, Dedič.

Terry dobil zeleno luč
Angleži se na tekmo pripravljajo zunaj Londona in se s Slovenci ukvarjajo bolj malo. Več pozornosti angleški mediji že zdaj namenjajo sredini kvalifikacijski tekmi s Hrvaško. John Terry je bil za današnji obračun vprašljiv, a so mu zdravniki nastop dovolili. Verjetno ne bo Stevena Gerrarda, ki prijateljskih tekem običajno ne igra. Davida Beckhama dekleta na začetku pričakujejo na klopi. Za nevarnost pa naj bi od prvega trenutka naprej skrbela Wayne Rooney in Jeremaine Defoe.

Slovenski navijači
Po zadnjih informacijah si bo na Wembleyju tekmo v živo ogledalo tudi okoli 2.500 slovenskih navijačev. Precej se jih je zbralo že včeraj zvečer v Waxy O'Connor's pubu. Ob prijetenm razpoloženju in številnih navijaških pesmih so se misli mnogih spet vrnile v Amsterdam pred devetimi leti. Dejstvo je, da je tej generaciji na sončni strani Alp uspelo vsaj deloma spet povečati zanimanje za nogomet.

Skoraj poln stadion
Organizatorji napovedujejo, da bo na tekmi dobrih 70.000 gledalcev. Ob tako številnem občinstvu bo Slovencem seveda še kako prav prišla glasna spodbuda 2.500 grl, ki bodo glasno navijala za njih. Pred skoraj desetimi leti je v Parizu poln Stade de France sprejel slovensko reprezentanco, ki se je skupaj s svojimi navijači kmalu veselila vodstva z 2:0. Se lahko ta zgodba ponovi tudi na stadionu, ki bo leta 2011 gostil finale lige prvakov?

Verjetni postavi
Anglija: Green, Johnson, Terry, Lescott, A. Cole, Milner, Barry, Lampard, Lennon (Gerrard), Rooney, Defoe.

Slovenija: Handanovič, Brečko, Cesar, Šuler, Jokič, Birsa, Koren, Radosavljevič, Kirm, Dedič, Novakovič.

Urban Laurenčič

Slovenci preizkusili Wembley
Kek in Novakovič pred tekmo z Angleži