Veselje vijoličastih po avtogolu Škotov. Foto: BoBo
Veselje vijoličastih po avtogolu Škotov. Foto: BoBo
Jasmin Handanović
Jasmin Handanović je znova odlično branil. Še posebej se je izkazal pri strelu Adama Rooneyja z bele točke. Foto: BoBo
Derek McInnes in Darko Milanič
Derek McInnes je čestital Darku Milaniču za napredovanje. Foto: BoBo
Robert Berić
Robert Berić je dosegel edini zadetek v Atenah. Foto: EPA
Odmevi po tekmi Maribor - Aberdeen
Handanović: Zmago smo si zaslužili
Maribor v 94. minuti do zmage nad Aberdeenom

vratni tekmi 3. predkroga Evropske lige je Maribor premagal Aberdeen z 1:0 in se uvrstil v nadaljnje tekmovanje. V glavnih vlogah sta bila vratarja.

Vijoličasti so si na prvi tekmi na Škotskem priigrali ugoden izid 1:1, tudi na povratni tekmi pred 10.000 gledalci v Ljudskem vrtu pa je bilo zelo napeto.
Junak pri gostiteljih je bil vratar Jasmin Handanović, ki je v 25. minuti obranil strel Adama Rooneyja z bele točke. Škoti so ostali po uri igre le še z deseterico na zelenici, saj je rezervist Jayden Stockley hitro prejel dva rumena kartona. V 94, minuti je Graeme Shinnie podal proti Joeju Lewisu. Vratar Aberdeena je zgrešil žogo, ki je končala v mreži.
Za uvod minuta molka v spomin na Marjanovića in Baljaka
Srečanje se je začelo z minuto molka v spomin na umrla igralca B-ekipe Damjana Marjanovića in Zorana Baljaka. Vsi igralci so nastopili z žalnimi trakovi.
Prvo priložnost na tekmi so imeli vijoličasti v 11. minuti, ko je Milivoje Novaković z glavo oddal žogo na rob kazenskega prostora, Damjan Bohar je podaljšal do Dareta Vršiča, ki pa je meril preveč po sredini vrat in Lewis ni imel težav. Malo pozneje je Wesley Burns na drugi strani prodrl v kazenski prostor po desni v 15. minuti, a je bil Handanović dovolj hitro pri žogi.
Handanović ubranil strel Rooneyja z bele točke
Najlepšo priložnost v prvem polčasu so imeli Škoti. V 25. minuti je Marko Šuler slabo podal žogo nazaj proti svojim vratom, Rooney je prestregel žogo in že švignil mimo Handanovića, ki ga je podrl. Sodnik Nikola Popov je vratarju vijoličastih pokazal rumeni karton. Na belo točko si je žogo postavil Rooney, ki pa je streljal slabo, in Handanović je žogo z nogo odbil.
V 28. minuti so imeli Mariborčani kot, izvajal ga je Aleks Pihler, a je Tavares z glavo meril premalo natančno. V 43. minuti je bil v kazenskem prostoru Shinnie, poskusil je s strelom z leve strani, a se je z novo obrambo izkazal razpoloženi Handanović.

Stockley na zelenici le 12 minut
V 52. minuti je na robu kazenskega prostora žogo sprejel Novaković, streljal iz obrata, a je Lewis žogo odbil v avt. Škoti so po uri igre ostali na zelenici le z desetimi igralci, saj je Stockley, ki je v igro vstopil šele v 51. minuti, dve minuti zatem dobil prvi rumeni karton, v 61. minuti pa pri skoku udaril s komolcem v obraz Šulerja in z drugim rumenim moral predčasno v slačilnico.

Aberdeena rdeči karton ni ustavil, v nadaljevanju so v 66. minuti v igro pripeljali še enega napadalca - Milesa Storeyja. Andrew Considine je minuto pozneje z leve strani poslal žogo v kazenski prostor, dva škotska napadalca sta jo prepustila tretjemu, a je Bohar spremljal napad in žogo izbil v avt. V 73. minuti je z razdalje poskusil Vršič, a ni bil uspešen, minuto kasneje je s 35 metrov poskusil še Pihler, a meril čez vrata.

Tavares za las mimo vrat
Mariborčani so ob terenski premoči znali držati žogo v nogah, izid brez zadetka jih je vodil naprej, znova pa so bili nevarni v 79. minuti, ko je žogo na šestih metrih na nogo prejel Tavares in meril za las mimo leve vratnice. V 85. minuti je Rooney lepo preigral mariborsko obrambo, a je bil njegov strel na gol prešibek za razpoloženega mariborskega čuvaja mreže.

Lewis zgrešil žogo pri izbijanju
V sodnikovem dodatku, ki je trajal kar pet minut, je padel res nenavaden zadetek. Shinnie je podal nazaj svojemu vratarju Lewisu, ki je žogo pri poskusu izbijanja zgrešil in odskočila je v mrežo.
Milanič zadovoljen le z drugim polčasom
"Za nami je čustvena in stresna tekma, v prvem polčasu smo bili preveč pasivni, nismo se znali postaviti ali zmogli ustvariti viška. V drugem polčasu smo bili potem bistveno boljši, ko je nasprotnik pustil nekaj prostora. Teh položajev 20 ali 25 metrov pred njihovim golom je bilo veliko in morali bi bolje reagirati, prej končati tekmo, zato smo trpeli do konca, a nam je le uspelo. Smo zadovoljni, saj gremo v naslednji krog. V igro smo šli s ciljem, da bi napadali, prevzeli pobudo, imeli ravnovesje, a od tega ni bilo nič, ker smo stali. Nasprotnik je prišel blizu, tesno pokrival, in na tem smo se ustavili. Avte smo metali v gnečo, naš načrt je padel v vodo. Bili smo preveč statični, to je težko vedeti, zakaj, zakaj si nismo upali premakniti, ker igralci to znajo, od 46. minute so to tudi pokazali. Ob polčasu sva si z direktorjem podelila naloge, on je reagiral na en način, potem slačilnico zapustil, jaz na drugega in mislim, da nama je uspelo," je pojasnil trener Darko Milanič.
Na petkovem žrebu Maribor med nosilci
Maribor bo imel na petkovem žrebu zadnjega predkroga Evropske lige vlogo nosilca. 44 klubov se bo razdelilo na štiri geografske skupine. Možni nasprotniki: Astana, Hajduk, Crvena zvezda, Trenčin, Partizani Tirana ...

Berić odločil v Atenah
St. Etienne je v Atenah ugnal AEK (0:1), potem ko se je prva tekma v Franciji brez zadetkov. V 23. minuti je Romain Hamouma podal pred vrata, kjer je Robert Berić z bližine z glavo zatresel mrežo.

Dva gola Bezjaka premalo na Rujevici
Izpadli so nogometaši Rijeke. V Carigradu so z ekipo Istanbul Bašakšehir remizirali brez golov, na Rujevici pa se je srečanje končalo z 2:2. Povedli so gostitelji v 25. minuti, zadel je Roman Bezjak z bližine po podaji Maria Gavranovića. Tri minute pred odmorom je izenačil Edin Višća. Bezjak je na začetku drugega polčasa zadel tudi z bele točke, a je bosanski nogometaš Višća znova izenačil četrt ure pred koncem. Zaključni pritisk izbrancev Matjaža Keka ni obrodil sadov.

3. predkrog, povratna tekma:
MARIBOR - Aberdeen 1:0 (0:0) 1:1
10.000; Shinnie 93./ag
RK:
Stockley 61./Aberdeen
Handanović (Maribor) je v 25. minuti obranil strel Rooneyja z 11-m.

Maribor: Handanović , Šme, Šuler, Defendi, Janža , Bohar ( 74./Bajde), Vrhovec, Pihler ( 77./Kabha ), Vršič ( 89./Sallalich), Tavares, Novaković .

Aberdeen: Lewis, Logan, Taylor, Reynolds, Considine, Jack, Shinnie , McGinn ( 84./Wright ), McLean ( 66./Storey), Burns ( 51./Stockley ), A. Rooney.

Sodnik: Nikola Popov (Bolgarija)


Zanimivejši pari:
KRASNODAR -
Birkirkara (MAL) 3:1 (3:0) 3:0
Plut (Birkirkara) je igral vso tekmo.

Rijeka - ISTANBUL BAŠAKŠEHIR 2:2 (1:1) 0:0
Bezjak 25., 50./11-m; Višća 42., 74.
Bezjak
(Rijeka) je igral vso tekmo.

AEK Atene - ST. ETIENNE 0:1 (0:0) 0:0
Berić 23.
Berić (St. Etienne) je igral vso tekmo.

HAJDUK - Oleksandrija (UKR) 3:1 (1:1) 3:0
Nižić 21., Sušić 52., 56./11-m; Starenkij 13.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.




Odmevi po tekmi Maribor - Aberdeen
Handanović: Zmago smo si zaslužili
Maribor v 94. minuti do zmage nad Aberdeenom