Mladen Rudonja je s svojim prvim in edinim zadetkom v reprezentančnem dresu iz Bukarešte popeljal Slovenijo na Daljni vzhod. Foto: EPA
Mladen Rudonja je s svojim prvim in edinim zadetkom v reprezentančnem dresu iz Bukarešte popeljal Slovenijo na Daljni vzhod. Foto: EPA
Milan Osterc
Fotografija, ki je nastala le nekaj trenutkov po golu "Turbo Rudija". Foto: EPA
Goran Sanković in Mile Ačimović
Goran Sanković je za Slovenijo odigral le pet tekem, a je bil na stadionu Steaue v zadnje pol ure eden najzaslužnejših, da so Slovenci ubranili remi 1:1. Foto: EPA
Marius Niculae
Nemoč Mariusa Niculaeja, strelca edinega romunskega zadetka na tekmi v Ljubljani (2:1). Foto: EPA
Mile Ačimović in Miran Pavlin
Mile Ačimović in Miran Pavlin se veselita izenačenja na 1:1 za Bežigradom. Foto: EPA
Željko Milinović in Adrian Ilie
Željko Milinović in Adrian Ilie v skoku. Foto: EPA
Željko Milinovič, Marius Niculae in Marinko Galič
Niculae v "sendviču" Milinovića in Marinka Galića. Foto: EPA
Adrian Ilie
Ilie s soigralci ni našel pravega recepta za uspešen boj proti Sloveniji. Foto: EPA
Muamer Vugdalić, Adrian Ilie in Džoni Novak
Džoni Novak (desno) je bil pred 10 leti eden od najpomembnejših členov reprezentance. Foto: EPA

Tistega mrzlega novembrskega večera 14. novembra 2001 je izbrana vrsta Srečka Katanca v Bukarešti remizirala z 1:1 in po domači zmagi z 2:1 štiri dni prej potrdila odhod na mundial v Južni Koreji in na Japonskem. Množice navijačev so se po zgodovinskem dogodku odpravile na letališče Brnik in tam pričakale slovenske junake. Spomini na legendarni tekmi proti Romuniji so za ene bolj sveži, za druge manj, tretji se tedaj sploh še niste rodili.


V uredništvu MMC-ja smo se odločili, da skupaj z vami obudimo spomin. Spodaj si lahko s klikom na posamezne povezave ogledate prispevke, ki so na TV Slovenija nastali pred in med tistima dvema tekmama in potem. Ogled je mogoč samo v predvajalniku Windows Media Player (izbrati ga morate s klikom na zavihek Nastavitve). Dodali smo še nekaj zanimivih izjav iz vsakega od prispevkov.
PO ZMAGI Z 2:1 V LJUBLJANI

Rajanje navijačev po prvi tekmi
Neki navijač: "Z lahkoto, z lahkoto smo jih sesuli. Romuni nimajo pojma." (od 0:44)

Poročilo s tekme Slovenija - Romunija
Srečko Katanec: "Mislim, da smo mi danes bonus izpolnili. Če ne bomo v sredo odigrali veliko boljše, mislim, da ne moremo iti na svetovno prvenstvo. S tako igro ne bomo šli." (od 3:07)

Igralci in navijači zadovoljni pred gostovanjem v Bukarešti
Eden od navijačev: "Gremo v Bukarešto po zmago. Ni kaj, gremo v Tokio!" (od 0:34)

SLOVENIJA SE UVRSTI NA SVETOVNO PRVENSTVO

Nestrpno pričakovanje povratne tekme na Kongresnem trgu v Ljubljani
Marjeta Klemenc: "Ljudje navdušeno pozdravljajo dobre poteze slovenskih nogometašev in zaskrbljeno, celo s strahom zrejo v zaslon, ko imajo žogo v nogah Romuni. Le nekaj metrov proč pa, kot bi se ustavil čas. Že od pol šeste ure so ulice v mestu bolj kot ne opustele in prodajalne prazne." (od 1:00)

Konec tekme z živim komentarjem
Igor E. Bergant: "Tekme je konec, tekme je konec, spoštovani reprezentanti Slovenije v navijanju! Slovenija gre na svetovno prvenstvo! Nogometni bogovi so hoteli na svetovnem prvenstvu videti ta svetovni nogometni čudež, to je slovenska reprezentanca." (od 0:25)

Poročilo s tekme Romunija - Slovenija
Igor E. Bergant: "Slovenci so se večji del tekme branili, toda z veliko srčnostjo, borbenostjo in disciplino, ki jo je našim vcepil Srečko Katanec, so se na koncu zasluženo uvrstili na svetovno prvenstvo." (od 1:45)

Izjavi Katanca in Rudonje ter navijaška norija na Kongresnem trgu
Srečko Katanec: "Skrbi me, ker sem dal obljubo, da v trenutku, ko bo dal Rudonja gol, jaz zapuščam selektorsko mesto. To se je danes zgodilo. Ne vem, ali moram držati besedo ali ne. To mi bo 'Rudi' povedal." (od 0:52)

Izjavi Katanca in Ačimovića
Mile Ačimović: "Res ne vem, kaj bi povedal. Veselju ni konca. Neverjetno, kaj nam je uspelo. Brez besed sem." (od 0:37)

BRNIK IN BEŽIGRAD POZDRAVITA JUNAKE

Sprejem na Brniku, za Bežigradom in pri politikih
Borut Pahor, tedanji predsednik državnega zbora, na Brniku: "Vedno sem bil zadovoljen s športnimi dosežki. Ta je pa tako sijajen, da se zdajle ne da spati." (od 1:05)

Zadnjih 10 sekund tekme v Bukarešti in izjave igralcev ob sprejemu za Bežigradom
Džoni Novak: "Mislim, da je 'Rudi' dosegel ta zadetek predvsem zato, ker je mislil, da je že prekinitev, in je bil pod veliko manjšim stresom." (od 2:29)

ODLOMKI IZ NEPOSREDNEGA PRENOSA OB PRIHODU NA BRNIK

Pogovor s Katancem, Zavrlom, Rudonjo in Simeunovićem
Mladen Rudonja: "Prej ali slej je treba doseči zadetek. Vesel sem, da je to bilo danes." (od 2:39)

Pogovor z Ostercem, Novakom, Ačimovićem, Vugdalićem, Pavlinom in Galićem
Mile Ačimović: "Rudonja si je res zaslužil ta zadetek. To je še en dokaz več, da je nekdo nad nami." (od 5:22)

Prihod nogometašev pred navijače, ki so čakali pred letališko stavbo
Aleš Čeh: "Nisem si znal predstavljati, da bi se vrnil v Slovenijo in bi bili naši ljudje razočarani nad nami. To je bilo tisto, kar me je gnalo naprej." (od 3:42)

ANALIZE PO VELIKEM USPEHU

Slovenija na svetovnem nogometnem zemljevidu
Igor E. Bergant: "Slovenskim nogometašem ni treba storiti nič več za to, da bi se nogomet v Sloveniji še bolj uveljavil. Storili so dovolj, da smo v Sloveniji spoznali, kako pomembna ter predvsem zanimiva, radoživa in razvedrilna stvar je nogomet." (od 1:31)

Vzpon slovenske nogometne reprezentance
Igor E. Bergant: "Naša reprezentanca, danes še 26. med skupno 203 na lestvici Fife, bo kmalu zagotovo prvič uvrščena med najboljšo dvajseterico v igri milijonov z milijardnim občinstvom." (od 2:21)

Slovenija v knjigi rekordov
Ivo Milovanovič: "Slovenija je po številu prebivalcev in geografski velikosti do zdaj najmanjša država v bogati zgodovini svetovnih prvenstev." (od 0:27)

Odzivi iz Romunije
Emil Gradinescu, komentator romunske televizije: "Najbolj boleče vprašanje tiska je, zakaj trenutno nimamo niti enega stadiona s kvalitetnim terenom, takšnim, da bi na njem lahko igrala romunska reprezentanca. Deževalo je približno dve, dve uri in pol, tako da je bil teren skoraj neuporaben." (od 1:29)
Dodatne kvalifikacije za SP 2002
Prva tekma, Ljubljana, 10. novembra 2001:
SLOVENIJA
- ROMUNIJA 2:1 (1:1)
9.000; Ačimović 41., Osterc 70.; Niculae 26.
Slovenija: Simeunović, Milinović, Vugdalić, Galić, Karić (39./N. Čeh), Novak, A. Čeh, Osterc, Pavlin, Rudonja, Ačimović (65./Pavlović).

Romunija: Stelea, Contra, Miu (90./Pancu), Iencsi, Chivu, Popescu, Sabau (82./Ghioane), Munteanu, Niculae, Mutu, Ilie (82./Rosu).
Sodnik: Kim Milton Nielsen (Danska)

Druga tekma, Bukarešta, 14. novembra 2001:

ROMUNIJA - SLOVENIJA 1:1 (0:0)
30.000; Contra 65.; Rudonja 55.
Romunija: Lobont, Contra, Miu (78./Mihalcea), Ghioane (59./Ganea), Chivu, Popescu, Sabau, Munteanu, Niculae, Mutu (59./Pancu), Ilie.

Slovenija: Simeunović, Milinović, Vugdalić, Galić, Novak, A. Čeh, Osterc (89./Pavlović), Pavlin, Rudonja, S. Gajser, Ačimović (63./Sanković).
Sodnik: Hellmut Krug (Nemčija)