Nogomet

Poudarki

  • Kako je Slovenija vstopila v "igro milijonov z milijardnim občinstvom"
Mladen Rudonja
Mladen Rudonja je s svojim prvim in edinim zadetkom v reprezentančnem dresu iz Bukarešte popeljal Slovenijo na Daljni vzhod. Foto: EPA
Milan Osterc
Fotografija, ki je nastala le nekaj trenutkov po golu "Turbo Rudija". Foto: EPA
Goran Sanković in Mile Ačimović
Goran Sanković je za Slovenijo odigral le pet tekem, a je bil na stadionu Steaue v zadnje pol ure eden najzaslužnejših, da so Slovenci ubranili remi 1:1. Foto: EPA
Marius Niculae
Nemoč Mariusa Niculaeja, strelca edinega romunskega zadetka na tekmi v Ljubljani (2:1). Foto: EPA
Mile Ačimović in Miran Pavlin
Mile Ačimović in Miran Pavlin se veselita izenačenja na 1:1 za Bežigradom. Foto: EPA
Željko Milinović in Adrian Ilie
Željko Milinović in Adrian Ilie v skoku. Foto: EPA
Željko Milinovič, Marius Niculae in Marinko Galič
Niculae v "sendviču" Milinovića in Marinka Galića. Foto: EPA
Adrian Ilie
Ilie s soigralci ni našel pravega recepta za uspešen boj proti Sloveniji. Foto: EPA
Muamer Vugdalić, Adrian Ilie in Džoni Novak
Džoni Novak (desno) je bil pred 10 leti eden od najpomembnejših členov reprezentance. Foto: EPA

Dodaj v

Video: 10 let od prve uvrstitve Slovenije na nogometni SP

Rudonja prvič in edinkrat zadel za reprezentanco
14. november 2011 ob 07:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenci smo letos prikrajšani za to, da bi nogometno reprezentanco spremljali v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev na Euro 2012. Povsem drugače je bilo v tem času leta 2001. Danes mineva natanko 10 let, odkar se je Slovenija prvič uvrstila na SP.

Tistega mrzlega novembrskega večera 14. novembra 2001 je izbrana vrsta Srečka Katanca v Bukarešti remizirala z 1:1 in po domači zmagi z 2:1 štiri dni prej potrdila odhod na mundial v Južni Koreji in na Japonskem. Množice navijačev so se po zgodovinskem dogodku odpravile na letališče Brnik in tam pričakale slovenske junake. Spomini na legendarni tekmi proti Romuniji so za ene bolj sveži, za druge manj, tretji se tedaj sploh še niste rodili.


V uredništvu MMC-ja smo se odločili, da skupaj z vami obudimo spomin. Spodaj si lahko s klikom na posamezne povezave ogledate prispevke, ki so na TV Slovenija nastali pred in med tistima dvema tekmama in potem. Ogled je mogoč samo v predvajalniku Windows Media Player (izbrati ga morate s klikom na zavihek Nastavitve). Dodali smo še nekaj zanimivih izjav iz vsakega od prispevkov.

PO ZMAGI Z 2:1 V LJUBLJANI

Rajanje navijačev po prvi tekmi
Neki navijač: "Z lahkoto, z lahkoto smo jih sesuli. Romuni nimajo pojma." (od 0:44)

Poročilo s tekme Slovenija - Romunija
Srečko Katanec: "Mislim, da smo mi danes bonus izpolnili. Če ne bomo v sredo odigrali veliko boljše, mislim, da ne moremo iti na svetovno prvenstvo. S tako igro ne bomo šli." (od 3:07)

Igralci in navijači zadovoljni pred gostovanjem v Bukarešti
Eden od navijačev: "Gremo v Bukarešto po zmago. Ni kaj, gremo v Tokio!" (od 0:34)

SLOVENIJA SE UVRSTI NA SVETOVNO PRVENSTVO

Nestrpno pričakovanje povratne tekme na Kongresnem trgu v Ljubljani
Marjeta Klemenc: "Ljudje navdušeno pozdravljajo dobre poteze slovenskih nogometašev in zaskrbljeno, celo s strahom zrejo v zaslon, ko imajo žogo v nogah Romuni. Le nekaj metrov proč pa, kot bi se ustavil čas. Že od pol šeste ure so ulice v mestu bolj kot ne opustele in prodajalne prazne." (od 1:00)

Konec tekme z živim komentarjem
Igor E. Bergant: "Tekme je konec, tekme je konec, spoštovani reprezentanti Slovenije v navijanju! Slovenija gre na svetovno prvenstvo! Nogometni bogovi so hoteli na svetovnem prvenstvu videti ta svetovni nogometni čudež, to je slovenska reprezentanca." (od 0:25)

Poročilo s tekme Romunija - Slovenija
Igor E. Bergant: "Slovenci so se večji del tekme branili, toda z veliko srčnostjo, borbenostjo in disciplino, ki jo je našim vcepil Srečko Katanec, so se na koncu zasluženo uvrstili na svetovno prvenstvo." (od 1:45)

Izjavi Katanca in Rudonje ter navijaška norija na Kongresnem trgu
Srečko Katanec: "Skrbi me, ker sem dal obljubo, da v trenutku, ko bo dal Rudonja gol, jaz zapuščam selektorsko mesto. To se je danes zgodilo. Ne vem, ali moram držati besedo ali ne. To mi bo 'Rudi' povedal." (od 0:52)

Izjavi Katanca in Ačimovića
Mile Ačimović: "Res ne vem, kaj bi povedal. Veselju ni konca. Neverjetno, kaj nam je uspelo. Brez besed sem." (od 0:37)

BRNIK IN BEŽIGRAD POZDRAVITA JUNAKE

Sprejem na Brniku, za Bežigradom in pri politikih
Borut Pahor, tedanji predsednik državnega zbora, na Brniku: "Vedno sem bil zadovoljen s športnimi dosežki. Ta je pa tako sijajen, da se zdajle ne da spati." (od 1:05)

Zadnjih 10 sekund tekme v Bukarešti in izjave igralcev ob sprejemu za Bežigradom
Džoni Novak: "Mislim, da je 'Rudi' dosegel ta zadetek predvsem zato, ker je mislil, da je že prekinitev, in je bil pod veliko manjšim stresom." (od 2:29)

ODLOMKI IZ NEPOSREDNEGA PRENOSA OB PRIHODU NA BRNIK

Pogovor s Katancem, Zavrlom, Rudonjo in Simeunovićem
Mladen Rudonja: "Prej ali slej je treba doseči zadetek. Vesel sem, da je to bilo danes." (od 2:39)

Pogovor z Ostercem, Novakom, Ačimovićem, Vugdalićem, Pavlinom in Galićem
Mile Ačimović: "Rudonja si je res zaslužil ta zadetek. To je še en dokaz več, da je nekdo nad nami." (od 5:22)

Prihod nogometašev pred navijače, ki so čakali pred letališko stavbo
Aleš Čeh: "Nisem si znal predstavljati, da bi se vrnil v Slovenijo in bi bili naši ljudje razočarani nad nami. To je bilo tisto, kar me je gnalo naprej." (od 3:42)

ANALIZE PO VELIKEM USPEHU

Slovenija na svetovnem nogometnem zemljevidu
Igor E. Bergant: "Slovenskim nogometašem ni treba storiti nič več za to, da bi se nogomet v Sloveniji še bolj uveljavil. Storili so dovolj, da smo v Sloveniji spoznali, kako pomembna ter predvsem zanimiva, radoživa in razvedrilna stvar je nogomet." (od 1:31)

Vzpon slovenske nogometne reprezentance
Igor E. Bergant: "Naša reprezentanca, danes še 26. med skupno 203 na lestvici Fife, bo kmalu zagotovo prvič uvrščena med najboljšo dvajseterico v igri milijonov z milijardnim občinstvom." (od 2:21)

Slovenija v knjigi rekordov
Ivo Milovanovič: "Slovenija je po številu prebivalcev in geografski velikosti do zdaj najmanjša država v bogati zgodovini svetovnih prvenstev." (od 0:27)

Odzivi iz Romunije
Emil Gradinescu, komentator romunske televizije: "Najbolj boleče vprašanje tiska je, zakaj trenutno nimamo niti enega stadiona s kvalitetnim terenom, takšnim, da bi na njem lahko igrala romunska reprezentanca. Deževalo je približno dve, dve uri in pol, tako da je bil teren skoraj neuporaben." (od 1:29)

Dodatne kvalifikacije za SP 2002

Prva tekma, Ljubljana, 10. novembra 2001:

SLOVENIJA - ROMUNIJA 2:1 (1:1)
9.000; Ačimović 41., Osterc 70.; Niculae 26.

Slovenija: Simeunović, Milinović, Vugdalić, Galić, Karić (39./N. Čeh), Novak, A. Čeh, Osterc, Pavlin, Rudonja, Ačimović (65./Pavlović).

Romunija: Stelea, Contra, Miu (90./Pancu), Iencsi, Chivu, Popescu, Sabau (82./Ghioane), Munteanu, Niculae, Mutu, Ilie (82./Rosu).

Sodnik: Kim Milton Nielsen (Danska)

Druga tekma, Bukarešta, 14. novembra 2001:

ROMUNIJA - SLOVENIJA 1:1 (0:0)
30.000; Contra 65.; Rudonja 55.

Romunija: Lobont, Contra, Miu (78./Mihalcea), Ghioane (59./Ganea), Chivu, Popescu, Sabau, Munteanu, Niculae, Mutu (59./Pancu), Ilie.

Slovenija: Simeunović, Milinović, Vugdalić, Galić, Novak, A. Čeh, Osterc (89./Pavlović), Pavlin, Rudonja, S. Gajser, Ačimović (63./Sanković).

Sodnik: Hellmut Krug (Nemčija)

Matej Rijavec
Prijavi napako
Komentarji
krumpek
# 14.11.2011 ob 10:32
Dejte popravit ta Flash player ker mi ne dela niente
Gravesen
# 14.11.2011 ob 07:54
ooo deset let odkar smo bli takoooo p'jan!...
vapohodka
# 14.11.2011 ob 07:57
Spomnim se tega dneva....gledal sem s "prijateljema" na kongresnem trgu, v prvih vrstah.Zadnjih pet minut sploh nismo vedeli kaj naj delamo ali od razburjenja ali od pričakovanja, malo tudi od vpliva maliganov...pač vsega malo. samo stali smo objeti in gledali tekmo v tišini okrog nas pa navijanje....takrat sem vedel koliko nam pomeni uvrstitev na svetovno prvenstvo in koliko nam pomeni naša država Slovenija, kar je deset let naprej težko mi reči.
virgino
# 14.11.2011 ob 09:10
iz bukarešte smo se vozil 35 ur, jaz sem se pa 5x napil vmes... nepozabno...
korda
# 14.11.2011 ob 08:37
lahko bi dali kak posnetek tekme v spored v čast obletnici, ne pa da v nedogled predvajate stare posnetke umetnostnega drsanja, kot je to spet bilo pretekli vikend...
Žeže
# 14.11.2011 ob 10:58
Zahovič je takrat manjkal zaradi poškodbe, ki jo je staknil na tekmi v Beogradu dva meseca prej. Ne smemo pozabit, da sta takrat manjkala tudi Knavs (eden izmed top branilcev takrat) in Cimerotič. Men še zdej ni jasno, kako smo lahko izločili Romune, ki bi nam lahko že v prvem polčasu v Ljubljani nasuli 3-4 gole, ker so bili res za dva razreda boljši v tem polčasu.

Talrat je Karič delal generalne napake, bil za 3 krat počasnejši od vseh Romunov in Katanec je kasneje na novinarski konforenci na vprašanje enega novinarja, zakaj ga ni menjal že v 2. minuti, sam pokazal na glavo, češ a si bolan:))

Nastja Čeh je Kariča zamenjal v 40 minuti in takoj podal Miletu za 1:1, takrat pa se je dvoboj zasukal:) Na povrastni tekmi pa smo res igrali Mourinhov bunker iz Camp Noua, ampak takrat je bila to edina možnost za uspeh. Sej ppravim, čudež, da smo izločil v tistem času zelo močne Romune. svaka čast!
MIRNČAN
# 14.11.2011 ob 08:37
To pa so spomini.
viktoriana
# 14.11.2011 ob 08:12
Bilo je čudovito!
JernejD
# 14.11.2011 ob 07:47
Ah! Stari dobri časi!
To je bila res prava reprezentanca, za katero smo vsi držali pesti in navijali.
FooFighter
# 14.11.2011 ob 14:01
zgleda da bom imel jutri nogometni športni dan od 18 do 00?
SLO 2 17:45 Nogomet: Slovenija - ZDA
HRT 2 19:55 Dodatne nogometne kvalifikacije za EP
Šport TV 21:55 Kvalifikacije za EURO 2012: Portugalska-BiH

aja to bo bolj fotelj večer :)
AlexiusH
# 14.11.2011 ob 16:46
Vsebina ni dostopna v formatu Flash video. Bravo, RTVSLO, bravo, MMC. Če bi jaz opravljal svoje delo tako preko kurca, bi me že zdavnaj odpustili.

Pa lahko bi kdaj predvajali cele legendarne tekme, ne da vas moramo prositi na kolenih.
aripeka
# 14.11.2011 ob 11:35
Ja lepi spomini. Danes mineva 10 let , od kar smo šli z busom 27 ur do Bukarešte in še pol seveda kakih 30 ur nazaj . Ampak se je splačalo. Pa še neverjetno smo videli. Gol Rudonje :)))
MIRNČAN
# 14.11.2011 ob 09:25
To so res nepozabi občutki. Takrat smo pozabili kdo je rdeč kdo je bel pa lev pa desn pa kdo prihaja iz štajerske kdo iz dolenjske kdo iz primorske. Preprosto smo se veselili in veselili, človek se kr naježi ko pomisli na tiste čase. Zastave so plopolale iz avtomobilov, ljudje se niso obremenjevali z ostalim svetom, samo veselje.:D
krasevec
# 14.11.2011 ob 09:21
Bil sem tisti večer na Kongresnem in vse, kar si želim, ko gledam te posnetke je to, da bi se Slovenija čez dve leti spet tako veselila. Da bomo takrat spet lahko tako ponosni na naše nogometaše in na našo Slovenijo.
Etienko
# 14.11.2011 ob 08:52
Strelec pa je,saj ne boste verjeli....Mladen Rudooonjaaaaa!!! Legenda Bergant,tega stavka ne bom nikdar pozabil! To lepo bi se moralo ljudem vtisniti v spomin,ne pa koliko denarja bo ker dobil s Korenom na čelu!
Van Gol
# 14.11.2011 ob 08:28
In malo kasneje je prišla na zemljevid Slovenije tudi Šmarna gora... :-)

Drugače pa se dobro spomnim te tekme. Res lep dosežek "zlate generacije".
virgino
# 14.11.2011 ob 16:18
pot tja je minila v podjebavanju romunskim miličnikov okol rezultata...vsi so nam kazal 3,4 al pa 5 prstov...saj roko na srce so bili romuni tist prvi polčas v lj resnično 2,3 razrede nad nami...ampak balkanc je balkanc in naši fantje so to mentaliteto dodobra izkoristl...mam posnetek iz tribune(vhs) in ko gledam zadnje minute (in zraven poslušam naše komentarje- predvsem kletvice proti sodniku, ki ni in ni hotel odpiskat konca) mi grejo še vedno vse kocine pokonc... pot nazaj je bila pa nepozabna...ustavl smo se dejansko v vsaki stavbi kjer so imeli alkohol in se ga opijali do nezavesti, kelnerce pa so po pravilu dobivale po 2,3 plače tringlta,.na hr- slo meji so nam naši miličniki in cariniki ploskal in nas pozdravljal ko da smo mi izborili uvrstitev na sp- huda scena ko so komplet vsi vzunaj, nam mahajo, cel avtobus pa na polno poje zdravljico. lahko rečem da je bla pot nazaj ena sama sreča in veselje...
Marxxx
# 14.11.2011 ob 09:10
Kak pa lahko vidiš link? Meni piše da moram flash zamenjat s čem drugim, samo ne gre real player pa media player zamenjat :/
Balaž
# 14.11.2011 ob 12:28
Poleti sem bil v Bukarešti in kdorkoli me je vprašal, od kod sem, je ta (večina je bila takrat stara 10-15 let, po porazu polna frustracij) nato takoj pripomnil, jaaa Mladen Rudonja, napadalec, samo en gol za reprezentanco, pa ravno to tekmo je moral zadeti.

Mislim da je Romunija ena redkih držav, če ne edina država, kjer je Turbo Rudi bolj popularen od denimo Zahoviča, Ačimoviča...
kazz
# 14.11.2011 ob 11:22
jz se tud spomn tist 1. gol, k so ga dali romuni, pa sem si reku konec je, pol pa naši kr dva gola, pa gol rudonje je bil res zakon.........res lepi spomini, pa sem bil takrat star 12 let....
abeta
# 14.11.2011 ob 07:56
10 let je že od tega!?!?!
Se spomnem, da sem si potem kot sladkorček na torti še eno Romunsko deklco odtrgal po naši veliki zmagi. . . ali pa je le ona mene zapeljala!?!?
fabre
# 14.11.2011 ob 21:06
FooFighter ma ti si care...sicer pa dejte RTVSLO zrihtat tale predvajalnik
Šatan
# 14.11.2011 ob 20:20
Hohoooo, tega se pa spomnem :))

Direkt s faksa na Kongresca, pa še zasnežen je blo po tleh pa mrzlo, po tekmi pa... Mobiteli pregorel, nobenga nism mogu poklicat, center je bil totalno ohromljen (baje so naštel cca 10k folka) - še LPP-jevci so delal neuradne obvoze, ker čez center prit je bla znanstvena fantastika :D

Zlati cajti ja - najbolj legendaren trenutek, ko ga turbo Rudi spusti iz prve in tričetrt folka okol mene z našo klapo vred tko v en glas: "Ne se ti j...t!!! RUUUUUUDIIIIIII!!!" :)))
barto_
# 14.11.2011 ob 12:35
Res lepi spomini. Tudi po tekmi z rusi je bilo noro, a prvič je vedarle prvič. :)
Nesmrtna reprezentanca (ne glede na dogodke na s.p.-ju).
Enzo78
# 14.11.2011 ob 12:18
bil v bukaresti prosim,prosim ce ima kdo kaksne fotke prosim naj mi jih posle hvala enes.jaskic@gmail.com thx
kop
# 14.11.2011 ob 10:30
Poškodba če se ne motim.
Joj kolk prihranjenih živcev bi blo, če bi še on takrat igral.. Enega za Bežigradom, pa enega v Romuniji, pa bi imel jaz dele vsaj 5 let več življenja pred sabo.
JohnnyBravo
# 14.11.2011 ob 09:47
A kdo ve zakaj zdraho ni igral na teh dveh tekmah? Jst sm že pozabu :)
zapujc87
# 14.11.2011 ob 18:47
ja, ob teh tekmah smo eni odraščali...spomnim se kako sem 98' gledal vatrene in razmišljal kdaj bom našo reprezentanco sploh videl na takem tekmovanju...nikoli ne bom pozabil teh tekem z romuni pa z ukrajinci...

PS: vsebina ni dostopna v flashu???? ma vi na rtv-ju niste vredni pol mastnega pljunka v faco!
DaChronic
# 14.11.2011 ob 10:18
sn mel toto srečo da sn bil na tekmi v romuniji ker sn bil ponekem srečnem naključju izžreban v časopisu in dobo vse od poleta, ogleda mesta, tekme pa vse zastojn in vam rečem....lahko se še bomo uvrščali 10x na vlka tekmovanja ampak tak ko je blo takrat to tam sred bukarešte na njihovem stadionu, kjer smo mi bli glavni...dvomim da še kdaj tak. bil sn tudi še 16 letni pokavec...valda, tista najhujša fuzbalska leta ko misliš da obvladaš fuzbal sam kot messi, je še to blo tolko slajše. vglavnem, dan ko ga nem nikol pozabo!
The Stig
# 14.11.2011 ob 09:43
nikoli ne bom pozabil, kako je Novak stegnil roke ko ga je romun sesul, jaz pa sem preklel celo romunijo... in kako se je sprevrglo v veselje in so Rudonji morali povedati, da je res dal gol, med tem ko je gledal sodnika zakaj ne piska, da jenekaj narobe in gol ne velja hehe
AnKOrn
# 14.11.2011 ob 09:32
Kaj je težko vse te KRATKE posnetke stlačit v enega? :I
vozek
# 14.11.2011 ob 21:56
Flash ne dela ne, ker so tolko stari posnetki, idite pod nastavitve in izberite Windows media player, edino drugo opcijo, ki je...pa bo delalo. ;)
olimpija
# 14.11.2011 ob 09:13
To je bila reprezentanca ja... Da bi še Zdrahović imel malo bolj kulturen karakter, pa bi bilo še tisto SP korea/japan zakon...
walcott
# 14.11.2011 ob 12:17
Imeli smo ZLATO GENERACIJO , zdaj SMO IMELI diamanto generacijo .
Sedaj nimamo več ničeasar. Samo še mlade upe reprezentance u21, ki pa bodo zagootovo poželi uspehe :) !
Svetovno prvenstvo v nogometu
link
Popolno zaupanje Fife v varnostne ukrepe za SP v Rusiji
4
6. marec 2018 ob 13:56 Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ima popolno zaupanje v ruske varnostne ukrepe na svetovnem prvenstvu, ki bo junija in julija v Rusiji.
Več novic ...
Kazalo