Zlatko Zahovič je na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem dosegel tri izmed štirih golov Slovenije. Foto: EPA
Zlatko Zahovič je na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem dosegel tri izmed štirih golov Slovenije. Foto: EPA

11. evropsko prvenstvo je bilo edino, na katerem je nastopila Slovenija. Na prvem velikem tekmovanju je navdušila z všečno igro, na vseh treh tekmah v skupini C je bila blizu uspehu. Na koncu je ostala na zadnjem mestu z dvema remijema.

Naslovnica športnega dnevnika Ekipa, ponedeljek, 19. junija 2000. Foto: MMC RTV SLO
Naslovnica športnega dnevnika Ekipa, ponedeljek, 19. junija 2000. Foto: MMC RTV SLO

Pet dni pred tekmo v Amsterdamu so Slovenci zapravili vodstvo s 3:0 proti ZR Jugoslaviji. V Charleroiju so imeli tudi igralca več, kar pa ni bilo dovolj (3:3). V zadnjem krogu so se v Arnhemu z Norveško razšli brez zadetkov.

Nedelja, ko je bil Amsterdam slovenski
Tisto vročo poletno nedeljo je bil Amsterdam slovenski. Na znamenitem trgu Dam je nogometni trio "Za vedno in" (Zoran Predin, Peter Lovšin in Vlado Kreslin) pripravil koncert. Skoraj 10.000 slovenskih navijačev je bilo enotnih, da česa podobnega še nikoli niso doživeli.

Tekma je bila na sporedu ob 18.00, pol ure pred začetkom pa so organizatorji na polnem stadionu zavrteli pesem "Slovenija gre naprej". Slovenski navijači v zeleno-belih majicah so glasno prepevali, nato se je nadaljevalo z Zdravljico in legendarnim napevom "Kdor ne skače ni Slovenc".

Udovič: To je najboljši doping na svetu, pa še prepovedan ni
"Navijanje je bilo enkratno. Ko sem stopil na igrišče, so mi šle že pred ogrevanjem solze v oči. Neverjetno, da se je v Amsterdam napotilo toliko Slovencev," je dejal Željko Milinović.

Sašo Udovič je bil še bolj evforičen: "Bilo je popolnoma noro! Imel sem velike bolečine v gležnju. Ko sem stopil na igrišče, sem pod vtisom navijačev pozabil na vse bolečine. Naježijo se mi dlake, ko pomislim na prepevanje pred tekmo in vse kar je sledilo. To je vsaj zame najboljši doping na svetu, pa še prepovedan ni!"

Rajanje slovenskih navijačev v Amsterdamu, prispevek Ervina Čurliča s trga Dam

Izjemen strel Raula za hitro vodstvo Špancev
Špancem je uspel sanjski štart. Že v 4. minuti so povedli. Raul se je na robu kazenskega prostora dokopal do žoge in z natančnim strelom z levico matiral Mladena Dabanovića. Žogo je mojstrsko poslal pod prečko. Prejeti zadetek je Slovencem spodrezal krila, Španci so popolnoma zagospodarili na igrišču. Raul je zapravil zapravil dve, Alfonso pa eno priložnost.

Pep Guardiola je skušal zaustaviti najboljšega strelca v zgodovini slovenske reprezentance. Foto: EPA
Pep Guardiola je skušal zaustaviti najboljšega strelca v zgodovini slovenske reprezentance. Foto: EPA

V 28. minuti je Džoni Novak pobegnil po desni strani in podal žogo v sredino, kjer je prišla do Rudonje, ki pa je s strelom okleval. Rudonja je bil najbolj nevaren igralec v slovenski vrsti, kar nekajkrat se je znašel v ugodnem položaju, a je bil vedno v zaključku nespreten. Najbližje zadetku je bil v zadnji minuti prvega polčasa, ko je streljal z desne strani, a je španski vratar Santiago Canizares njegov strel ubranil.

Zahovič uspešno zaključil protinapad
Slovenci so na začetku drugega polčasa našli pravi ritem. Po hitrem protinapadu se je na levi strani neoviran znašel Rudonja, ki je žogo poslal v kazenski prostor, kjer sta jo Osterc in Zahovič skušala preusmeriti proti vratom. Čeprav bi se skoraj zapletla, pa je Zahovič žogo le spravil za hrbet španskega vratarja in dosegel svoj tretji gol na prvenstvu.

Raul in Joseba Etxebarria sta dosegla zadetka za Španijo. Foto: EPA
Raul in Joseba Etxebarria sta dosegla zadetka za Španijo. Foto: EPA

Etxebarria učinkovito zaključil sijajno akcijo Mendiete
Veselje 10.000 slovenskih navijačev za golom je se še ni poleglo, ko so Španci znova povedli. Že v naslednjem napadu se je Gaizka Mendieta poigral s slovensko obrambo, preigral štiri igralce, podal žogo na desno do neoviranega Josebe Exteberrie, ki je z močnim strelom ob bližnji vratnici ukanil Dabanovića.

Slovenski nogometaši se kljub zaostanku niso predali, imeli celo dve lepi priložnosti za izenačenje. Najprej je strel Marinka Galiča z glavo Canizares zaustavil na golovi črti, nato pa se je španski vratar izkazal tudi pri strelu Zahoviča.

Poročilo s tekme Slovenija - Španija

Katanec: Vsaka reprezentanca ima ob naši napadalni igri velike težave
"Goli so edina stvar, v katerem je bil nasprotnik boljši. Nam manjka izkušenosti in tudi pokvarjenosti, saj bi morali pri drugem golu Mendieto zaustaviti s prekrškom že na sredini igrišča. Če bi to storili, gola ne bi prejeli. Vseeno mislim, da smo pokazali dobro igro, ki je bila na ravni evropskega prvenstva in verjamem, da so naši navijači zadovoljni," je dejal selektor Srečko Katanec.

Naslovnica športnega dnevnika Ekipa, torek, 20. junija 2000. Foto: MMC RTV SLO
Naslovnica športnega dnevnika Ekipa, torek, 20. junija 2000. Foto: MMC RTV SLO

"Znova se je izkazalo, da ima vsaka reprezentanca ob naši napadalni igri velike težave. Španska ekipa je izkušena ekipa, v nobenem elementu nas ni zasenčila in je s pridom izkoristila svoje priložnosti. Drugi španski zadetek, ki so ga dosegli le minuto za Zahovičem, je še en primer naše neizkušenosti," je dodal Katanec.

Jezni Pavlin bi najraje udaril prvega, ki bo prišel mimo
Najbolj besen je bil Miran Pavlin: "Tako sem jezen, da bi najraje udaril prvega, ki bo prišel mimo. Zelo sem razočaran zaradi tega, ker smo znova izgubili na naiven način. Drugi zadetek smo prejeli po protinapadu, ko se nismo upali s prekrškom zaustaviti Mendiete."

Nogometni Evropi znova dokazali svojo vrednost
"Začeli nismo najboljše, hiter zadetek Raula nas je nekoliko zmedel. V nadaljevanju smo vendarle vzpostavili ravnotežje in zaigrali po naših najboljših močeh, neodločenega izida pa kljub temu nismo uspeli zadržati. Najbolj pomembno je, da smo nogometni Evropi znova dokazali svojo vrednost," je Miran Pavlin, ki je dva dneva pred tekmo podpisal štiriletno pogodbo s Portom.

Miran Pavlin je bil zelo razočaran po koncu tekme, vseeno pa se je zavedal, da so Slovenci na prvem velikem tekmovanju pustili zelo dober vtis. Foto: EPA
Miran Pavlin je bil zelo razočaran po koncu tekme, vseeno pa se je zavedal, da so Slovenci na prvem velikem tekmovanju pustili zelo dober vtis. Foto: EPA

Zahovič: Vedno bolj se zavedamo, da smo bili sposobni uvrstitve v četrtfinale
"Nisem zadovoljen, saj se nam je še drugič zgodilo, da je bila igra bistveno boljša od končnega izida. Pomanjkanje izkušenj nas je drugič stalo uspeha. Stokrat raje ne bi dosegel gola, da bi le izvekli boljši izid. Vedno bolj se zavedamo, da smo bili dejansko sposobni uvrstitve v četrtfinale," je odločno pripomnil Zahovič.

Camacho: Pošteno smo garali za zmago vseh 90 minut
Španski selektor Jose Antonio Camacho ni pričakoval, da bodo morali njegovi izbranci tako garati za tri točke: "Vnaprej smo načrtovali zmago, a moram priznati, da smo morali zanjo pošteno garati vseh 90 minut. Na koncu smo imeli na naši strani tudi potreben kanček sreče. Proti Norveški smo igrali precej bolje, a smo izgubili."

Dolgoletni kapetan Fernando Hierro in soigralci so zmagali v skupini C. Zbrali so šest točk, potem ko so izgubili uvodno tekmo proti Norveški v Rotterdamu z 0:1. Foto: EPA
Dolgoletni kapetan Fernando Hierro in soigralci so zmagali v skupini C. Zbrali so šest točk, potem ko so izgubili uvodno tekmo proti Norveški v Rotterdamu z 0:1. Foto: EPA

Zelo izenačena statistika tekme
Slovenci niso bili v podrejenem položaju. O tem je priča tudi statistika tekme. Obe ekipi sta imeli 50-odstotno posest žoge, Slovenci so imeli celo strel več v okvir vrat (4:3) in tudi več kotov (4:2). Dabanović je ubranil le en strel, ko ga ni uspel ukaniti Mendieta.

Navijači navdušili tudi nizozemsko policijo
Slovenci so se priljubili tudi nizozemski policiji. Na trgu Dam se je dan po tekmi zbrala skupinica italijanskih navijačev, ki je začela skandirati ime svoje domovine. Policist in policistka sta se Italijanom le nasmejala in jim odgovorila: "Slovenija, Slovenija, Slovenija. Kje pa imate ostale, včeraj je bilo tu 10.000 Slovencev, vas pa je le nekaj."

Odmevi po tekmi Slovenija - Španija, komentar Iva Milovanoviča

Skupina C, 2. krog, Amsterdam:
SLOVENIJA - ŠPANIJA 1:2 (0:1)
51.300; Zahovič 59.; Raul 4., Etxeberria 60.

Slovenija: Dabanović, Milanič (68./Knavs), Galič, Milinović, Novak, Čeh, Pavlin (82./Ačimović), Karić, Zahovič, Udovič (46./Osterc), Rudonja.

Španija: Canizares, Salgado, Hierro, Abelardo, Aranzabal, Etxeberria, Guardiola (81./ Helguera), Valeron (88./Engonga), Mendieta, Raul, Alfonso (71./Urzaiz).

Sodnik: Markus Merk (Nemčija)

NORVEŠKA - JUGOSLAVIJA 0:1 (0:0)
28.750; Milošević 8.

Pogovor z Zlatkom Zahovičem ob 20-letnici igranja na Euru 2000

1. krog:
ŠPANIJA - NORVEŠKA 0:1 (0:0)
41.000; Iversen 65.

ZR JUGOSLAVIJA - SLOVENIJA 3:3 (0:1)
18.500; Milošević 67., 73., Drulović 70.; Zahovič 23., 57., Pavlin 52.


3. krog:
JUGOSLAVIJA - ŠPANIJA 3:4 (1:1)
26.611; Milošević 30., Govedarica 50., Komljenović 75.; Alfonso 38., 95., Munitis 51., Mendieta 94./11-m

SLOVENIJA - NORVEŠKA 0:0
21.000 gledalcev

Lestvica: 
ŠPANIJA         3   2  0  1  6:5  6
ZR JUGOSLAVIJA  3   1  1  1  7:7  4
-----------------------------------
NORVEŠKA        3   1  1  1  1:1  4
SLOVENIJA       3   0  2  1  4:5  2
Navijač Valter iz Ajdovščine se spominja poti na Euro 2000