Boštjan Cesar in reprezentančni kolegi med predstavitvijo novega dresa v Luki Koper.
Boštjan Cesar in reprezentančni kolegi med predstavitvijo novega dresa v Luki Koper. "V preteklosti smo bili malo bolj "komot", zdaj pa bomo morali malo delati tudi na "liniji"," je novo opremo v smehu pokomentiral slovenski kapetan. Foto: BoBo
Trening slovenske nogometne reprezentance v Kopru
V ponedeljek popoldne so Katančevi izbranci na stadionu Bonifika opravili prvi, bolj regeneracijski trening. Tisti, ki so imeli v nedeljo tekme, so trenirali ločeno. Glavnina makedonske reprezentance na slovensko obalo prihaja v torek, nekaj nogometašev, med njimi tudi član Maribora Agim Ibraimi, pa je sem prišlo že prej. Foto: Ervin Čurlič
Cesar zadovoljen z novimi dresi
Zajc se veseli reprezentančnega izziva

Danes, dan pred svojim 90. reprezentančnim nastopom, je v vlogi "kokoši", kot se je slikovito izrazil eden izmed poročevalcev sinoči v Luki Koper ob srečanju novinarjev z nogometaši ob predstavitvi novega dresa. Kot kapetan namreč predaja znanje kar petim debitantom, "piščancem" v izbrani vrsti.

"Tudi nas je pred 10, 12, 15 leti - saj se ne spomnim več natančno - prišlo kar nekaj na novo v reprezentanco. Na mladih svet stoji. Hitro se bodo morali vklopiti, na vsakem treningu in tekmi bo treba biti na najvišji ravni. Gotovo bomo poskušali starejši prenesti svoje izkušnje na njih," jih opozarja in jim hkrati obljublja pomoč "Cesi", ki bo dan pred finalom letošnjega evropskega prvenstva dopolnil 34 let.

Nobene dileme ni imel
Če so se po zadnjih kvalifikacijah za reprezentančno upokojitev odločili Mišo Brečko, Nejc Pečnik, Branko Ilić, Zlatan Ljubijankić in Samir Handanović, vsi po vrsti nekoliko mlajši od njega, sam o tem ni razmišljal niti za trenutek: "Že takoj po tekmi proti Ukrajini sem povedal, da sem na razpolago selektorju, če bom zdrav in se bom počutil sposobnega igrati. Nobene dileme nisem imel. Prav tako sem takrat rekel, da moramo odločitev vsakogar, ki se bo odločil za konec reprezentančne poti, vsi Slovenci spoštovati in se vsakomur posebej zahvaliti za to, kar je dal reprezentanci. S fanti smo vedno v stikih, veliko se pogovarjamo, čeprav smo na različnih koncih sveta. Premislili so in sporočili svojo odločitev. Gotovo jih je težko prepričati v nasprotno. Za vse uspehe jim lahko damo le kapo dol. Res so dali ogromno za reprezentanco."

Nekaj sprememb bo tudi v obrambi, kjer sam igra. Drugi bo vratar, selektor pa bo moral zadnjo vrsto sestaviti brez izkušenih Ilića in Brečka. Bo po mnenju Cesarja težko uigrati novo moštvo? "Za Slovenijo je pomemben vsak igralec, to sem v reprezentanci že občutil. Odsotnost nekaterih se bo gotovo poznala. Breme bodo morali zdaj prevzeti nekateri drugi, ob pomoči nas starejših pa bomo že v naslednjih dneh poskušali pokazati, da lahko naredimo kaj uspešnega. Najprej mora selektor dobiti določene informacije, ki si jih želi. Verjamem, da se lahko dobro pripravimo za septembrski začetek kvalifikacij, ki bo zelo pomemben. Seveda pa so pomembni tudi rezultati na prijateljskih tekmah."

V osrednjem branilskem paru bo Cesarju po vsej verjetnosti pomagal Miral Samardžić, ki je do zdaj sedemkrat nastopil za Slovenijo, po večini ob boku kapetana Slovenije. Trikrat je dobil priložnost tudi v kvalifikacijah za Euro 2016 na gostovanjih v Estoniji, Švici in San Marinu. "Miral je kakovosten igralec, že kar lep čas je z nami in pozna pravila. Z njim nikoli nisem imel težav in mislim, da se bova kar hitro ujela," pravi ob Milivoju Novakoviću starosta med izbranci Srečka Katanca.

Vsi trije bi radi branili
Jan Oblak
je s 23 leti med petimi najmlajšimi v triindvajseterici, ki se pripravlja na obračun proti Makedoniji, in najmlajši izmed trojice vpoklicanih vratarjev, a niti najmanjšega dvoma seveda ni, da bo prav njemu pripadlo Handanovićevo nasledstvo. Zanimiveje bo videti, kdo bo drugi vratar, Nejc Vidmar ali Vid Belec? "O tem se s selektorjem še nisem pogovarjal. Vsi trije delamo v prid Slovenije, vsi bi radi branili in vsi bi radi prišli na svetovno prvenstvo," je na naše vprašanje odgovoril Škofjeločan, ki še naprej ne daje vtisa, da gre za več deset milijonov evrov "težkega" zvezdnika svetovnega nogometa, ampak bi mu prej pripisali, da je fant, ki je pred kamere in mikrofone na potniškem terminalu koprskega pristanišča prišel mimogrede z bližnjega asfaltnega igrišča.

"Nobena zvezda nisem. Sem isti človek, kot sem bil pred desetimi leti, ne samo pred dvema letoma. Seveda sem bolj v središču pozornosti, a se s tem ne obremenjujem in me to niti ne zanima. Nikoli nimam težav ustaviti se in se fotografirati z nekom, če si to želi. Dokler se bo to dogajalo, pomeni, da sem na pravi poti in da napredujem," je dejal pod tremi zabojniki, s katerimi so ob pomoči pristaniške mehanizacije na izviren način predstavili novo opremo slovenske reprezentance, ki bo jeseni začela boj za SP 2018 v Rusiji. "Upam, da se bomo v čim krajšem času uigrali in v kvalifikacijah odigrali tako, kot si vsi želimo," je še bila misel Oblaka, preden so se nogometaši po manj kot 15 minutah pogovora z novinarji vkrcali na avtobus in se vrnili v hotel v Portorožu.

V ponedeljek bo Slovenija gostovala še v Belfastu na Severnem Irskem. "Tekme so prave, takšne, da lahko računamo na vsakogar. Mislim, da bo lažje za mlade igralce, da ni že takoj prevelik pritisk za njih. Se pa morajo seveda na pritisk navaditi," o izboru marčevskih tekmecev meni Novaković, ki po selitvi iz Japonske v Maribor na štirih tekmah v slovenski ligi še ni zatresel mreže, a zanj to ne predstavlja posebnih težav: "Tri mesece nisem bil v pogonu, predtem sem imel še poškodbo ključnice. Seveda forma še ni na primerni ravni, ampak se dviga z vsakim treningom in z vsako tekmo."

Cesar zadovoljen z novimi dresi
Zajc se veseli reprezentančnega izziva