Valter Birsa si za izredno potezo na pomembni tekmi z neposrednim tekmecem na lestvici zasluži vse spoštovanje in priznanje. Foto: Reuters
Valter Birsa si za izredno potezo na pomembni tekmi z neposrednim tekmecem na lestvici zasluži vse spoštovanje in priznanje. Foto: Reuters
Valter Birsa (Auxerre)
Zanimivo, da dogodek v Franciji ni vzbudil veliko medijske pozornosti, kot bi lahko pričakovali po ostrih kritikah Thierryja Henryja in njegovi 'bozji roki' proti Irski, ki je popeljala trikolore na SP 2010. Foto: Reuters
Francozi, učite se od Birse!

V sredo zvečer je v 19. krogu francoskega prvenstva na slovitem Velodromu tekla 34. minuta tekme med Marseillom in Auxerrjem. Pri izidu 0:0 (!) je glavni sodnik Philippe Malige presodil, da si Bakari Kone zasluži izključitev, potem ko se je zdelo, da je s komolcem grobo podrl Valterja Birso.

Birsa zanikal udarec s komolcem
Sodnik je domačemu napadalcu že pokazal rdeči karton, ko je 23-letni Šempetrčan prepričal Maligeja, da ni bilo namernega prekrška in udarca s komolcem, temveč da je le nesrečno trčil z reprezentantom Slonokoščene obale. Delivec pravice si je premislil in preklical izključitev, za kar sta bila z Birso deležna bučnega aplavza na Veledromu.

"Želel sem zmagati pošteno"
Moralni zmagovalec obračuna v Marseillu je obrazložil dogodek: "Zadel me je z ramo. Sodnik me je vprašal, ali je šlo za namerni prekšek. Rekel sem mu, da nisem dobro videl, toda zagotovo nisem občutil, da me je hotel poškodovati." Samo pet minut za tem je Auxerre izkoristil moralni zagon in povedel prek Oliecha.

"Pomislil sem nanj. Mogoče ne bi vsak igralec naredil kaj podobnega, vendar sem si samo želel, da zmagamo pošteno," je odkritosrčno zaključil Birsa, ki je na pošten način posredno odgovoril Koneju, ki je v 29. minuti v kazenskem prostoru gostov odigral prekršek.

Sodnik prisluhnil žrtvi
"Kone je bil zelo vznemirjen, videl sem kontakt, ki pa sem ga narobe razumel. Mislil sem, da gre za udarec s komolcem, zato sem pokazal rdeči karton," je svoj prvi vtis opisal glavni sodnik. "Po ogorčenih reakcijah igralcev Marseilla, sem, da bi preprečil kakšen neljub dogodek in razčistil zadevo, stopil do Birse. Povedal mi je, da ga je Kone zadel, vendar pri tem ni bilo nobenega udarca s komolcem," je bil po besedah Maligeja razplet nenavadnega dogodka.

Nagrada v obliki treh točk
Poštenost se je Birsi in soigralcem izplačala, saj so na koncu slavili z 2:0, obakrat je zadel Dennis Oliech. Auxerre se na kratek božično-novoletni premor podaja z visokega petega mesta, medtem ko je Marseille Didierja Deschampsa z enakim številom točk in tekmo manj četrti.

Birsa je preprečil izključitev Koneja (od 2:05 do 4:00)

Francozi, učite se od Birse!