Goričani se tretjič veselijo pokalnega naslova. Foto: Aleš Fevžer
Goričani se tretjič veselijo pokalnega naslova. Foto: Aleš Fevžer
Francesco Finocchio
Junak finala na Bonifiki je bil 22-letni Francesco Finocchio. Foto: Aleš Fevžer
Marcos Tavares in Amedej Vetrih
Dvoboj dveh kapetanov: Marcosa Tavaresa in Amedeja Vetriha. Foto: Aleš Fevžer
Maribor
Pred vrati Maribora je bilo "vroče" v 17. minuti, ko je Gianluca Lapadula izvajal indirektni prosti strel. Foto: Aleš Fevžer
Teleing Pomurje
Nogometašice Teleinga iz Prekmurja so pokalne zmagovalke za sezono 2013/14. Foto: Aleš Fevžer
Finocchio junak finala nogometnega pokala
Finocchio še drugič premagal Handanovića
Finocchio popeljal Gorico v vodstvo

Finocchio, ki je v igro vstopil v 73. minuti, je šest minut pozneje vtekel za hrbet mariborske obrambe, kamor mu je podal Massimo Coda, nato pa hladnokrvno matiral še Jasmina Handanovića.

Finocchio je v 86. minuti zapečatil mariborsko usodo, potem ko je po neuspešnem izbijanju Arghusa žogo rutinirano poslal čez Handanovića. Tokrat neprepričljivi Maribor je imel najlepšo priložnost v 70. minuti, ko je Nusmir Fajić meril čez vrata.

Gorica je po letih 2001 in 2002 tretjič osvojila pokalni naslov, medtem ko Maribor, zmagovalec zadnjih dveh let, ostaja pri 11 lovorikah.

Coda zapretil prvi
Srečanje se je začelo previdno na obeh straneh. Nekoliko podjetnejši so bili Novogoričani, pri katerih je v 10. minuti Coda streljal z okoli desetih metrov, a meril čez vrata. Na drugi strani je malo pozneje Goran Cvijanović z roba kazenskega prostora streljal naravnost v naročje Alexa Cordaza. V 15. minuti je Mitja Viler z leve strani poslal nevaren predložek pred vrata, kjer pa ni bilo nikogar, ki bi žogo potisnil v vrata.

Lapadula ni izkoristil velike priložnosti
V 17. minuti pa velika priložnost za Gorico. Po izbijanju Aleksandra Rajčevića z drsečim štartom je Handanović s parado ujel žogo, sodnik Damir Skomina pa je - na ogorčenje Štajercev - dosodil indirektni prosti strel z okoli desetih metrov. Izvedel ga je Gianluca Lapadula, a je "zid" Mariborčanov žogo ubranil in izbil.

Handanović popravil svojo napako
V 24. minuti je žoga po "nabijanju" enega izmed goriških branilcev preskočila Handanovića in letela proti praznemu golu, a jo je tik pred črto in Codo Handanoviću še uspelo izbiti v kot. Na drugi strani so Mariborčani izpeljali kar nekaj obetavnih akcij, ki pa jim je manjkal zaključek. V 29. minuti je Amadej Vetrih blokiral strel Cvijanovića. Statistika prvega polčasa govori o izenačeni tekmi: streli v okvir vrat 3:1 za Gorico in posest žoge 51:49 za Maribor.

Fajić čez vrata ...
V 53. minuti se je lepa priložnost ponudila Filipoviću, ki je po kotu prejel žogo šest metrov stran od novogoriških vrat, vendar je njegov strel blokiral Favalli. Na drugi strani se je Lapadula ob Vilerju prebil pred Handanovića, a preslabo zaključil. V 68. minuti je Coda sprožil z glavo, Handanović pa je s parado ubranil poskus. Malo pozneje si je najlepšo priložnost do takrat priigral Maribor. Viler je z leve strani poslal žogo v kazenski prostor, kjer je Fajić neoviran streljal z okoli deset metrov, a meril čez vrata.

... Finocchio pa v polno
In kdor ne da, dobi. V 79. minuti je Coda na levi strani podal v prazen prostor za hrbet mariborske obrambe, kamor je vtekel Finocchio, ki je nato stekel sam proti Handanoviću, saj je bil Rajčević prepočasen, in ga s strelom med nogami premagal. Finocchio je v igro vstopil le malo prej.

Finocchio zapečatil usodo Maribora
Isti igralec je v 85. minuti udaril še enkrat. Po novi podaji Code in nespretnem izbijanju Arghusa je sam pritekel pred Handanovića in ga matiral s prefinjenim lobom. Tekma je bila odločena. Štajerci v nadaljevanju niso imeli resne priložnosti za zadetek.


Luigi Apolloni, trener Gorice: "Mislim, da so bili fantje izjemni. Dali so še nekaj več kot običajno. Pokazali so veliko srce, igrali so zelo dobro ter premagali državnega prvaka. Vedeli smo, da moramo igrati popolno tekmo, če si želimo zmagati. Zahvaljujem se sodelavcem in igralcem, ki so dali vse od sebe. In to kljub vsem težavam, ki so nas pestile, predvsem na začetku sezone zaradi sestavljanja ekipe. Najbolj sem zato zadovoljen zaradi igralcev."

Ante Šimundža, trener Maribora: "Tekma je bila taktična z obeh strani. Mislim, da smo bili oboji pripravljeni na delovno tekmo. Po mojem mnenju smo imeli več od igre, ampak priložnosti nismo izkoristili. Gorica nas je kaznovala iz enega protinapada, bila je srečnejša in spretnejša. Čestitam ji za naslov. Smo pa bili vsekakor motivirani, fantje pa so tudi upravičili igranje v finalu. Malo so sicer povesili glave, ampak za njimi je vseeno odlična sezona, ki bo šla v zgodovino."


Pokal še Prekmurkam in mladim Koprčanom
V finalu ženskega pokala je Teleing Pomurje s 4:1 premagal Rudar Škale, medtem ko so lovoriko v mladinski konkurenci osvojili Koprčani, ki so po enajstmetrovkah s 7:5 premagali Maribor. Redni del se je končal z 2:2.

23. POKAL SLOVENIJE
FINALE, Koper:
Maribor - GORICA 0:2 (0:0)
3.500; Finocchio 79., 86.

Maribor: Handanović, Cvijanović (77. Bohar), Mertelj (80./Mendy), Milec, Rajčević, Tavares, Vršič, Fajić , Filipović, Arghus, Viler.

Gorica: Cordaz, Vanin, Favalli, Berardocco , Modolo, Gigli , Lapadula (82./Jogan), Vetrih (85./Vicente), Coda, Misuraca, Boniperti (73./Finocchio).

Sodnik: Damir Skomina (Koper)

Finocchio junak finala nogometnega pokala
Finocchio še drugič premagal Handanovića
Finocchio popeljal Gorico v vodstvo