Milivoje Novaković je na 11 tekmah japonskega prvenstva, ki sledi koledarskemu letu, dosegel 7 golov in prispeval 3 podaje. Zlatan Ljubijankić mu sledi s 5 goli in 3 podajami na 12 tekmah lige J1. Foto: Twitter
Milivoje Novaković je na 11 tekmah japonskega prvenstva, ki sledi koledarskemu letu, dosegel 7 golov in prispeval 3 podaje. Zlatan Ljubijankić mu sledi s 5 goli in 3 podajami na 12 tekmah lige J1. Foto: Twitter
Srečko Katanec in Marko Šuler
V soboto se je osvojitve poljskega prvaka in s tem dvojne krone v dresu Legie veselil Marko Šuler, ki pa ni prejel Katančevega vabila za Turčijo in Islandijo. Koroški branilec se je v Varšavi znašel na stranskem tiru, tako da je po 5 letih izpadel tudi iz reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Kevin Kampl
Kevin Kampl, ki je še lani igral v 3. nemški ligi in je sezono začel v drugi ligi, je postal eden najboljših igralcev avstrijske Bundeslige, kjer je s Salzburgom osvojil 2. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Najprej skočite proti dnu članka in si zavrtite video od 1:24 naprej in uživajte v izrednem zadetku "NovaGola". Golazo! Poteza prekaljenega napadalca, ki lahko vliva upanje, da se bo slovenska nogometna reprezentanca od neposrečene sezone 2012/13 vendarle dostojno poslovila.

Velika večina klubskih sezon v Evropi se je že sklenila, tako da v zadnjem rednem pregledu iger slovenskih nogometnih reprezentantov ni bilo veliko dela, saj jih je izmed 23 izbrancev Srečka Katanca z najnovejšega seznama samo 5 še imelo tekme v preteklem tednu.

Kamplu za uteho skalp prvakov
Za zdaj edini predstavnik domače lige v reprezentanci Jasmin Handanović je slavil z Mariborom 11. naslov prvaka, pri tem je vratar prejel pet golov na dveh tekmah, a misli "vijoličastih" so bile pri "čagi", ki jo v sredo želijo ponoviti z dvojno krono. Branilec Andraž Struna je v 2. poljski ligi le s klopi spremljal tekmo svoje Cracovie.

Veliki up slovenske sredine Kevin Kampl je kljub gladki nedeljski zmagi nad Austria Dunajem (3:0) ostal razočaran, saj so avstrijski "vijoličasti" že med tednom slavili naslov prvaka in ubranili silovit nalet Salzburga, pri katerem je imel v zadnjih tednih ključno vlogo ravno nemški Slovenec.

Na premor v Slovenijo z vrha Japonske
Preostaneta tako le še "samuraja" oz., natančneje, "veverici". Zlatan Ljubijankić in Milivoje Novaković sta v velikem slogu sklenila prvo tretjino japonskega prvenstva. Omija Ardidža je gostovala pri Ventforet Kofuju in že v 2. minuti je "Nova" poslal v ogenj slovenskega partnerja v napadu. "Zlatan" je izsilil 11-m in še izključitev, čeprav počasni posnetek to postavi malce pod vprašanje.

Novaković je bil zanesljiv izvajalec strela z bele točke, a vrhunec tekme je sledil v 43. minuti, ko je 34-letni Ljubljančan z močnim diagonalnim udarcem zabil že v uvodu izpostavljen "golazo". Po 13 krogih Omija slovenskega trenerja Zdenka Verdenika trdno zaseda 1. mesto lige J1, kjer zdaj zaradi Pokala konfederacij sledi 6-tedenski premor.

Evropa se obeta le četverici
Premor bo doletel tudi naše MMC-jeve preglede, saj bo prihodnji teden na vrsti le še letošnji klubski izkupiček slovenskega reprezentančnega "Janeza Novaka". Predtem za ogrevanje kratek pregled žlahtnosti sezone 2012/13.

Če pogledamo samo trenutni Katančev izbor, se reprezentanti ne morejo pohvaliti s presežkom lovorik oz. uspeha. Prvak je le Jasmin Handanović z Mariborom, kvalifikacije za Ligo prvakov sta si z 2. mestoma priigrala še Tim Matavž (PSV - tudi pokalni podprvak) in Kevin Kampl (Salzburg), nastope v Evropski ligi pa si obeta le še Branko Ilić (Anorthosis - podprvak Cipra). En reprezentant je doživel izpad iz prve lige - Jasmin Kurtić (Palermo) -, nihče izmed šestih drugoligašev pa si ni priigral napredovanja.

Ob tem ne čudi tudi močno podpovprečna sezona Slovenije. Po polovici kvalifikacij za SP 2014 in menjavi selektorja ima Slovenija kljub zadnjemu mestu skupine E, če gre verjeti kovancu, še vedno 3,3 odstotka možnosti za preboj v Brazilijo.

"Zlatan" padel, "Nova" zadel prvič in zablestel še drugič (1:24)


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (23)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (4)

Vid Belec
Inter (ITA)
* konec sezone *-
9. mesto v Serii A
Jasmin HandanovićMariborRudar - Maribor 3:1;
Maribor - Aluminij 2:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;/ - prvak Prve lige TS
Samir HandanovićInter (ITA)* konec sezone *-9. mesto v Serii A
Jan OblakRio Ave (POR)* konec sezone *-6. mesto v Primeira Divisao

BRANILCI (8)

Siniša Anđelković
Modena (ITA II)
* konec sezone *-8. mesto v Serii B
Mišo BrečkoKöln (NEM II)* konec sezone *

-

5. mesto v 2. Bundesligi
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)* konec sezone *-12. mesto v Serii A
Branko IlićAnorthosis (CIP)* konec sezone *-
2. mesto na Cipru
Bojan JokićChievo (ITA)* konec sezone *-12. mesto v Serii A
Dejan Kelhar
Qabala (AZB)
* konec sezone *-
6. mesto v Azerbajdžanu
Dominic MarohKöln (NEM II)* konec sezone *-5. mesto v 2. Bundesligi
Andraž StrunaCracovia (POL II)Cracovia - Polonia Bytom 2:0
/na klopi

VEZISTI (6)

Valter BirsaTorino (ITA)* konec sezone *-16. mesto v Serii A
Kevin Kampl
Salzburg (AVT)

Ried - Salzburg 2:2;
Salzburg - Austria Dunaj 3:0

vso tekmo;
vso tekmo
v 48' za 1:1 - 4. gol, v 29' - 7. karton
Andraž Kirm
Groningen (NIZ)* konec sezone *-7. mesto v Eredivisie
Rene Krhin
Bologna (ITA)* konec sezone *-13. mesto v Serii A
Jasmin Kurtić
Palermo (ITA)

* konec sezone *

-
18. mesto v Serii A - izpad
Aleksandar RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)* konec sezone *-

17. mesto v Eredivisie - izpad


NAPADALCI (5)

Zlatko Dedić
Bochum (NEM II)* konec sezone *-14. mesto v 2. Bundesligi
Dejan Lazarević
Modena (ITA II)* konec sezone *-8. mesto v Serii B
Zlatan Ljubijankić
Omija Ardidža (JAP)Ventforet Kofu - Omija 0:3
73' (0:3)
izsilil izključitev in 11-m - 3. podaja, v 70' - 2. karton
Tim Matavž
PSV (NIZ)* konec sezone *
-2. mesto v Eredivisie
Milivoje Novaković
Omija Ardidža (JAP)Ventforet Kofu - Omija 0:3vso tekmo

v 4'/11-m za 0:1 in v 43' za 0:3 - 6. in 7. gol