Srečko Katanec je drugič v selektorski karieri izgubil z Islandijo. Pred dobrimi 4 leti je še z Makedonijo klonil na Islandiji z 1:0. Foto: Aleš Fevžer
Srečko Katanec je drugič v selektorski karieri izgubil z Islandijo. Pred dobrimi 4 leti je še z Makedonijo klonil na Islandiji z 1:0. Foto: Aleš Fevžer

Videl sem še marsikaj drugega, ta karton in ... Ne bom jokal o sodniku, ker rdečega kartona ni bilo, sodniki pa se potem ščitijo med sabo - četrti je rekel, da to absolutno ni izključitev, ker to ni bila čista "šansa" za gol. Potem ne vem, kaj je čista "šansa", če gre sam proti golu.

O prekršku Ottesena v 57. minuti nad Novakovićem pri izidu 1:1.
WC2014 qualification, Uefa Group E Slovenija
Kaj pravi statistika o brazilskih sanjah? Če uporabimo sistem meta kovanca (50/50), ima Slovenija še 3,1 odstotka možnosti za 2. mesto v skupini. Če pa uporabimo sistem uteži, kjer se upoštevajo dosedanji izidi in prednost domačega igrišča, pa ima Slovenija za dodatne kvalifikacije samo še 0,4 odstoka možnosti. Foto: MMC RTV SLO/SportsClubStats
Slovenska nogometna reprezentanca
Po polovici tekem se bo spored v skupini E prezrcalil, tako da Slovenija naslednjo tekmo igra 7. junija na Islandiji, jeseni pa sledijo zadnje štiri tekme. Foto: Aleš Fevžer
Ilić, Novaković in Katanec po porazu proti Islandiji
Islandija v Stožicah premagala Slovenijo

Slovenija je izgubila še četrto kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo v nogometu 2014, Islandija je bila na "zakletih" Stožicah boljša z 1:2. Novoletna sprememba na klopi slovenske nogometne reprezentance, ko je Slavišo Stojanovića zamenjal Srečko Katanec, tako ni prinesla točkovnega preobrata, s čimer Slovenci po polovici kvalifikacijskega ciklusa s 3 točkami zasedajo zadnje mesto.

"Mogoče najtežji teden v karieri"
"Nič posebnega. Točk ni. Na koncu koncev je za vas in za statistiko najbolj pomembno, če hočeš kam iti. Fantom sem rekel hvala za teh pet dni, ki so jih oddelali, tekmo so oddelali. Nogomet je pa takšen, da če imaš igralca, ki 'šutne' s 30 metrov v 90 ... je to to!"
je bila Katančeva uvodna ocena tekme, pri čemer ni skrival razočaranja.

"Poglejte, dejansko - mogoče v svoji karieri še nisem imel težjega tedna za sestaviti nekakšen mozaik kot pred to tekmo proti Islandiji," je selektor priznal težave pri sestavljanju moštva, ob tem pa izrazil prepričanje, da so bili njegovi varovanci kljub porazu boljši od Islandecv: "Fantje so oddelali, mislim, da smo bili boljši, kar na koncu koncev vam nič ne pomeni, meni pa pomeni."

Nihče ne bo odšel niti vrgel puške v koruzo
Nov neuspeh, po katerem slovenske možnosti za Brazilijo mejijo na znanstveno fantastiko in segajo na področje teorije, ne bo prinesel prevetritve in takojšnje preusmeritve na naslednje kvalifikacije za EP 2016, na katerega se bo po novem uvrstilo sicer kar 24 reprezentanc. Po selektorjevih zagotovilih fokus ostaja na preostalih tekmah, za katere tudi ne pričakuje kakšnih drastičnih kadrovskih sprememb.

"Ne, sem rekel, da nič ne prinese za seboj. Absolutno ne. Niti ne bo nihče zaradi tega odšel niti ne bo nihče zaradi tega vrgel puške v koruzo. Vsi tisti, ki bodo šli na igrišče, bodo z glavami prisotni, pa tudi če bo to zadnja tekma. Bomo pa neki nasprotnik, ki bo nekomu mogoče pokvaril račune. Ker igralo se bo z agresivnostjo, kot se je danes, pošteno, do konca in vedno na zmago, kot vedno delamo. Ali kdo bo ali ne bo - to absolutno ni vprašanje. Jaz mislim, da bomo vsi."

Kdaj bo "zalutala" kakšna slovenska žoga?
Ob izpostavljeni neučinkovitosti slovenskih nogometašev, ki so proti Islandiji kar 19-krat poskušali s streli, pri čemer pa so le petkrat merili v okvir vrat razpoloženega Hannesa Halldorssona, je Katanec predstavil še svoje videnje vzdušja v slačilnici in upanje, da bodo goli in s tem izidi končno prišli.

"Dejansko mi je žal fantov. Mene na koncu koncev niti ne toliko, ker mene vi lahko "nagazite" tako ali pa drugače. Izida ni, statistika se bo pisala, meni je pa žal zaradi fantov, ker si dejansko želijo. Dejansko si želijo, ni nobene apatije znotraj ekipe, fantje delajo profesionalno, in to kljub temu, da je to že ne vem katera tekma, ki jo je Slovenija izgubila. Ampak to se znotraj slačilnice in ekipe ne pozna. Tako je, kot da smo jih zmagali pet zaporedoma. Zakaj pa gredo polčasi tako gor in dol? Ne vem, v življenju že mora biti tako ... Da bodo nekoč le prišli boljši časi. Ni lahko, ampak igra kaže, da bo slej kot prej mogoče tudi nam kakšna žoga padla ali "zalutala" tja, kamor mora."

"Upam, da se fantje v tujini tudi razvijajo"
S fizično pripravljenostjo izbrancev je bil 49-letni Ljubljančan zadovoljen oz. je prepričan, da so nekateri dali še več, kot je bilo realno pričakovati, pri čemer je mislil predvsem na Valterja Birso, ki ves teden zaradi težav z gležnjem ni treniral. "Mislim, da so imeli fizično večji problem Islandci, vsaj tako sem jaz videl."

Nato se je Katanec dotaknil "večnega" problema slovenske nogometne izbrane vrste - pomanjkanja rednega igranja v tujini. "Moje delo je nadgradnja dela v klubih. Rad bi videl, ko grem gledat na tekmo naše fante, denimo Harisa Vučkića v Angliji, da igra in zabija. To je to, potem vem, kam z njim. Verjetno je lepo Gylfija Sigurdssona na televiziji gledati vsak teden po trikrat, kako igra za Tottenham. Govorim čisto iz trenerskega vidika. Upam, da ti fantje, ki grejo v tujino, tam ne le gledajo, ampak se tudi razvijajo, saj to je bistvo."

Bolj agresivni kot proti BiH-u
Ob koncu novinarske konference je Katanec še primerjal obe svoji tekmi v drugem selektorskem obdobju, ki ju je obe izgubil. "V primerjavi z Bosno (0:3) smo bili veliko bolj agresivni, bolje smo stali na sredini igrišča, dovolili pa smo tudi manj priložnosti. Prvi gol niti ni bil "šansa", to je bil prosti strel. S tega vidika vidim napredek. Plus to, da smo si spet ustvarili kar nekaj priložnosti, ampak tako je. Ne moremo ga dati."

V JAR z granitno obrambo, zdaj pa ...
Če je neučinkovitost velik problem, je obrambni del igre slovenske reprezentance še veliko večji. Slovenija že enajst tekem ni ohranila svoje mreže nedotaknjene, v tem obdobju leta in pol pa je prejela kar 22 golov oz. natanko dva na tekmo. Ali veste na pamet, koliko golov je prejela Slovenija pod Matjažem Kekom pred 4 leti v kvalifikacijski skupini za Južno Afriko? Na desetih tekmah natanko štiri!

V Stožicah premagali le Ferce
Po novem domačem porazu, že petem v vlogi gostitelja v zadnjih dveh kvalifikacijskih ciklusih, se je na dve tretjini praznih tribunah Stožic marsikdo vprašal o smiselnosti igranja v Ljubljani. Šport, sploh moštveni, je tudi igra vraževerij ter navad in Stožice še zdaleč ne delujejo kot "trdnjava", kot sta bila Bežigrad in Ljudski vrt. Na petih pravih kvalifikacijskih tekmah je Slovenija na novem ljubljanskem stadionu premagala le Ferske otoke (5:1), nato pa so sledili porazi z Italijo, Estonijo, Švico in zdaj še z Islandijo, pri čemer pa je tudi gledalcev iz tekme v tekmo manj. Koliko bo še gledalcev naslednjič in predvsem, ali se da v Stožicah zmagovati, bomo izvedeli 6. septembra, ko bo v Ljubljani gostovala Albanijo.

Videl sem še marsikaj drugega, ta karton in ... Ne bom jokal o sodniku, ker rdečega kartona ni bilo, sodniki pa se potem ščitijo med sabo - četrti je rekel, da to absolutno ni izključitev, ker to ni bila čista "šansa" za gol. Potem ne vem, kaj je čista "šansa", če gre sam proti golu.

O prekršku Ottesena v 57. minuti nad Novakovićem pri izidu 1:1.
Ilić, Novaković in Katanec po porazu proti Islandiji
Islandija v Stožicah premagala Slovenijo