Kapetan Iker Muniain je dvignil pokal, ki ga je Bilbao osvojil drugič v zadnjih šestih letih. Foto: Reuters
Kapetan Iker Muniain je dvignil pokal, ki ga je Bilbao osvojil drugič v zadnjih šestih letih. Foto: Reuters

Baskom je v treh dneh uspel pravi podvig, saj so na kolena spravili oba španska velikana. V polfinalu so z dvema goloma Raula Garcie izločili madridski Real z 2:1.

De Marcos hitro izničil vodstvo Barcelone
Uvodnih 20 minut ni navdušilo gledalcev, saj ni bilo niti enega strela v okvir vrat. V 26. minuti je Raul Garcia pošteno ogrel dlani Marc-Andreja ter Stegna. Antoine Griezmann je v 40. minuti Katalonce popeljal do vodstva. Messi si je izmenjal dvojno podajo z Jordijem Albo, nato pa je bil njegov strel ustavljen. Žoga je prišla do Griezmanna, ki je ukanil vratarja Unaija Simona.

Inaki Williams je z izjemnim strelom dosegel edini zadetek v podaljšku. Foto: Reuters
Inaki Williams je z izjemnim strelom dosegel edini zadetek v podaljšku. Foto: Reuters

Veselje je trajalo le dve minuti, saj je ekspresno izenačil Oscar de Marcos po podaji Inakija Williamsa z leve strani.

Griezmann zadel še drugič
Bilbao je bil nevaren tudi v drugem polčasu. Raul Garcia je v 57. minuti z glavo zatresel mrežo, vendar je bil v prepovedanem položaju. V 77. minuti je Jordi Alba v idealnem trenutku zaposlil Grizemanna, ki je žogo ob bližnji vratnici potisnil v mrežo. Vse je kazalo na težko prigarano zmago favoritov.

Joker Villalibre izsilil podaljšek v 90. minuti
Trener Bilbaa Marcelino Garcia Toral je opravil kar štiri menjave in vse je stavil na napad. Vstopil je tudi Asier Villalibre, ki je v zadnji minuti rednega dela izsilil podaljšek. Iker Muniain je s prostega strela z desne strani podal pred vrata, kjer je Villalibre z drsečim štartom iz bližine matiral ter Stegna.

Lionel Messi je bil izključen v podaljšku. Foto: Reuters
Lionel Messi je bil izključen v podaljšku. Foto: Reuters

Williams odločil z evrogolom
V 93. minuti je Muniain na levi strani kazenskega prostora našel Williamsa. Griezmann ga je zelo slabo pokril. Williams si je nastavil žogo na desnico in jo z roba kazenskega prostora z diagonalnim strelom poslal pod prečko. Pravi evrogol tega napadalca.

Videosodnik opazil udarec Messija
Barcelona je skušala izenačiti, a je bila brez idej proti strnjeni obrambi Baskov. V 121. minuti je rdeči karton dobil Messi zaradi udarca s komolcem. Argentinec se je skušal otresti Villalibreja in izgubil je živce. Videosodnik je posredoval in glavni delivec pravice Jesus Gil Manzano je izključil zvezdnika Barce. Na 753. tekmi v dresu Barcelone je bil Messi prvič izključen.

Griezmann: Pri prekinitvah smo znova odpovedali
"Jezen sem, besen, lahko si predstavljate, kako se počutim po porazu v finalu. Imeli smo zmago že skoraj zagotovljeno, a naredili smo nekaj taktičnih napak. Athletic je igral zelo dobro, poznamo njihovega trenerja, ki stavi na presing. Pri prekinitvah smo znova odpovedali. Nobene komunikacije ni bilo. Pri podrobnostih smo zatajili, nekdo mora v ključnih trenutkih glasno dajati navodila," je bil razočaran strelec obeh golov Griezmann. Zelo se je poznalo, da je manjkal poškodovani Gerard Pique, ki naj bi se vrnil marca, če bo koleno v primernem stanju.

Za Bilbao je to tretja superpokalna lovorika, najboljši je bil tudi v letih 1984 in 2015. Barcelona ostaja pri 13 superpokalih, Ronald Koeman pa bo moral še počakati na prvo lovoriko na klopi Barce.

Španski superpokal, finale, Sevilla:
Barcelona - ATHLETIC BILBAO * 2:3 (2:2, 1:1)
Griezmann 42., 77.; de Marcos 40., Villalibre 90., Williams 93.
RK: Messi 121./Barcelona
* - po podaljšku

Barcelona: ter Stegen, Dest (46./Mingueza), Araujo, Lenglet (106./Trincao), Jordi Alba, de Jong, Busquets (97./Puig), Pedri (88./Pjanić), Dembele (88./Braithwaite), Messi, Griezmann.

Bilbao: Unai Simon, Capa (81./Alex Berenguer), Yeray, Inigo Martinez (95./Nunez), Balenziaga (81./Inigo Lekue), de Marcos, Vencedor (81./Vesga), Dani Garcia, Muniain, Raul Garcia (83./Villalibre), Williams (106./Morcillo).

Sodnik: Jesus Gil Manzano


Polfinale, Cordoba:
Real Sociedad - BARCELONA * 3:4 (1:1, 0:1)
Oyarzabal 51./11-m; de Jong 39.
* - po streljanju 11-m

Malaga:
Real Madrid - ATHLETIC BILBAO 1:2 (0:2)
Benzema 73.; Raul Garcia 18., 38./11-m