Najdražji prestop zadnjega dne poletne tržnice 2012 se je zgodil prav v zadnjih minutah - Manchester City je za 20,5 milijona evrov od Benfice kupil Javija Garcio. Foto: EPA
Najdražji prestop zadnjega dne poletne tržnice 2012 se je zgodil prav v zadnjih minutah - Manchester City je za 20,5 milijona evrov od Benfice kupil Javija Garcio. Foto: EPA
Clint Dempsey
Slovenski javnosti dobro znani Clint Dempsey bo s Tottenhamom 25. oktobra gostoval v Mariboru. Foto: EPA

Prvi pregled poletnega prestopnega roka razkrije, da je angleška premier liga svet zase, saj je 20 prvoligaških klubov za nakupe zapravilo kar 617 milijonov evrov, od tega zadnji dan 133 milijonov evrov.

Španci zategnili pasove
Drugo mesto med zapravljivci pripada italijanski Serii A, kjer so za nogometne nakupe porabili 348 milijonov evrov, na tretjem mestu pa je nemška 1. Bundesliga z zapravljenimi 241 milijoni evrov. V Franciji so v Ligue 1 predvsem po zaslugi PSG-ja porabili 217 milijonov evrov. Najbolj so pas zategnili v Španiji, kjer ob Realu in Barceloni ni več kluba, ki bi lahko razmetaval milijone. Skupni vložek Primere division v nove igralce, ki je znašal 128 milijonov evrov, so skoraj dosegli tudi v ruski Premier ligi - Rusi so za okrepitve porabili 120 milijonov evrov.

V Sloveniji zapravljala le Olimpija
In še primerjava s Prvo ligo: za odškodnine se je zapravilo le 109.500 evrov, kolikor sta stala prestopa Franklina Vicenteja iz Gorice v Olimpijo (100 tisoč) in prestop Mitje Lotriča iz Mure 05 v Koper (9,5 tisoč evrov). Na prihodkovni strani je v klube priteklo okoli 3,5 milijona evrov.


City okrepljen s peterico
Ob koncu prestopnega roka je bil najdejavnejši Manchester City, ki je zadnji dan za pet igralcev zapravil 50 milijonov evrov. Prav v zadnjih minutah je branilcem naslova angleškega prvaka uspelo iz Benfice pripeljati španskega reprezentanta Javija Garcio. Za 25-letnika je City Benfici odštel 20,5 milijona evrov.

Predtem je Manchester City uradno podpisal še Scotta Sinclaira, Maicona, Richarda Wrighta in Matijo Nastašića.

Real prodal Diarraja in pripeljal Essiena
Michael Essien
bo znova združil moči s Josejem Mourinhom, saj je Real Madrid prepričal Chelsea, da je zadnja leta pogosto poškodovanega Ganca za eno leto poslala v Španijo. Kraljevi klub je medtem prodal Francoza Lassano Diarraja, ki je nov član ruskega kluba Anži Mahačkala. Bogati klub iz Kavkaza je za Diarraja odštel pet milijonov evrov, medtem ko je Real Portsmouthu leta 2009 zadnj plačal 20 milijonov evrov.

Namesto Moutinha prišel Dempsey
Veliki igralec je bil tudi Tottenham, ki je sicer ostal brez tako želenega Moutinha, zato pa mu je Liverpoolu uspelo speljati Clinta Dempseyja. Ameriški krilni napadalec je bil blizu "rdečim", a so ga nato Spursi prepričali, da ostane v Londonu. Za selitev iz zahodnega dela na sever mesta je Fulham dobil devet milijonov evrov. Fulham je nato na hitro iz Wolfsburga pripeljal Ashkana Dejagaha.

Tottenham se je zadnji dan okrepil tudi v vratih, kjer so za 12 milijonov evrov iz Lyona pripeljali Huga Llorisa.

Ambiciozni QPR je od Marseilla za 5,5 milijona evrov kupil branilca Stephana Mbia, ob tem pa je v nasprotno smer na posojo poslal nepredvidljivega Joeyja Bartona.