Žoga je okrogla s03e07: Smo res tako dobri?

Ko se je septembra začelo tekmovanje v Ligi narodov, bi slovenski izbrani vrsti le malokdo napovedal serijo neporaženosti vse do konca tekmovanja. A se je zgodilo prav to, s trdno obrambo na čelu je Slovenija osvojila ligo C3 ter prehitela Grčijo, Kosovo in Moldavijo.

Slovenija je z zmago v skupini C3 osvojila 33. mesto med 55 reprezentancami v Ligi narodov 2020. Foto: Reuters
Slovenija je z zmago v skupini C3 osvojila 33. mesto med 55 reprezentancami v Ligi narodov 2020. Foto: Reuters
Sorodna novica Kek: Fasade še nismo začeli delati, prej moramo sestaviti notranjo opremo

Slovenija lahko nastavi tekmo na 0:0
Obramba je bila ključna za slovenski uspeh tudi v Atenah, kjer je remi 0:0 za Radio Slovenija kot reporter spremljal Boštjan Janežič in videl sladko slovensko točko: "Ta točka je enaka zmagi. Slovenija je zasluženo prva v skupini, Grki slovenske mreže na dveh tekmah niso zatresli. Na tiskovni konferenci po dvoboju je grški selektor Van Schip domačim novinarjem razlagal, da je Grčiji za napredovanje zmanjkal en gol in da ima Slovenija odličnega vratarja, tako da lahko tekmo že kar 'nastavi' na 0:0."

Mirno prestali zrelostni izpit
Selektor Matjaž Kek je tekmo videl kot podpis trenutnega psihološkega momenta, a hkrati kot zrelostni izpit, sa je bila ta skupina reprezentantov prvič pod velikim pritiskom rezultata. Aljaž Golčer je za razliko od preteklih let v igri reprezentance tokrat opazil večjo mero mirnosti. "V nobenem trenutku tekme se nisem zbal za našo reprezentanco, da bi prejela gol, žal pa tudi ni kazalo, da bi ga dosegla. Vendar je za zdaj ta defenzivna organizacija prvi korak k temu, da bo ekipa dosegala gole in mislim, da jih bomo naslednje leto videli precej več. Doseženo do zdaj je odlična osnova."

Sorodna novica Iz letala se vidi, da je Slovenija postala ekipa, ki pa bo svojo vrednost dokazovala v 2021

Oblak brez prejetega gola v Ligi narodov
"Jan Oblak v tej Ligi narodov ni dobil gola, obramba je vse boljša, v napadu pa se skrivajo rezerve za prihajajoče kvalifikacije. Do samozavesti pa je Slovenija kot ekipa prišla na tistem popotovanju od Prištine do Kišinjova prejšnji mesec,"
je mesec oktober kot ključen ocenil Boštjan Janežič.

5 od 8 golov doseženih proti Moldaviji
Čeprav se v nogometni javnosti že čutijo zametki nogometne evforije, pa jo na glas odklanjajo mnogi s Kekom na čelu. V športni radijski redakciji pa Marko Cirman: "Mislim, da mora Slovenija zdaj gledati zgolj nase, ne glede na razplet žreba, ki prihaja decembra. Predvsem mora biti cilj igrati več kot zgolj do Josipa Iličića. Ne smemo si zatiskati oči v smislu, da je Slovenija razbila vse svoje tekmece v skupini. Pet od osmih golov je reprezentanca dosegla proti zelo skromnim Moldavcem. Kult reprezentance, ki ga mnogi omenjajo, še ni zgrajen. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo bodo odličen pokazatelj, kje je Slovenija. Liga narodov je sicer lepa vzpodbuda, kvalifikacije pa bodo pokazale pravo razmerje moči."

Iličić igralsko še ni tam, kjer je bil lani
Z izjemo Oblaka v golu je bil prvo ime reprezentance v polju povratnik Josip Iličić. 32-letni Kranjčan ne v državnem dresu ne v klubskem dresu še ne dosega forme z začetka koledarskega leta, a navdušuje v vlogi vodje moštva.

Oblak z dvema čudežnima obrambama zagotovil veliko točko v Atenah

O svojih preteklih težavah zelo zgovornemu Iličiću tako razmišlja Jože Pepevnik: "Josipova poteza na tiskovni konferenci po tekmi s Kosovim, ko se je sam odprl in povabil novinarje k vprašanjem, ki so jih vsi želeli postaviti, a jih nihče ni upal postaviti, pove veliko. Njegovo dojemanje tega, kar se mu je dogajalo, je očitno izjemno, zelo zrel je v svojem razmišljanju. Igralsko sicer še ni tam, kjer je bil v začetku leta, vendar bo s tako odprtostjo razmišljanja tudi to prišlo hitreje, kot bi sicer."

(Ne)zaželeni tekmeci v kvalifikacijah?
Slovensko reprezentanco 7. decembra čaka žreb kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2022 gostil Katar, slovenska reprezentanca bo v žrebu v četrtem kakovostnem bobnu. Nogometno omizje je izpostavilo želene in neželene nasprotnike Slovenije ter pogledalo v vikend, ki tako na domači kot evropski klubski sceni prinaša obliko zanimivih ligaških dvobojev.