21-letna Koprčanka Andreja Leški se je v letošnji sezoni prebila med najboljše judoistke v kategoriji do 63 kg. Foto: MMC RTV SLO
21-letna Koprčanka Andreja Leški se je v letošnji sezoni prebila med najboljše judoistke v kategoriji do 63 kg. Foto: MMC RTV SLO
Prvi slovenski adut za visoko uvrstitev na VN-ju Budimpešte bi moral biti Adrian Gomboc, a je v petek izgubil drugi dvoboj po dosojenih treh kaznih proti Izraelcu Yarinu Menagedu. Foto: EPA
Bronasti ippon Leškijeve v Budimpešti

Andreja Leški se je v kategoriji do 63 kg prebila v boj za zmagovalne stopničke, kjer se je v boju za 3. mesto pomerila s Kanadčanko Stefanie Tremblay. 21-letna Koprčanka je bila dejavnejša, tekmico je prisilila v dve kazni, nato tudi sama prejela eno, a v zadnji minuti borbe je Leškijeva z iponom vrgla Tremblayevo na hrbet in osvojila bron v Budimpešti. V polfinalu je Leškijeva izgubila proti Japonki Aimi Nouči, ki je v finalu z vazarijem premagala Nemko Martyno Trajdos in osvojila zlato.

Leškijeva je še tretjič v sezoni stopila na zmagovalne stopničke, februarja je slavila na grand slamu Düsseldorfa, marca pa na veliki nagradi Agadirja v Maroku. Mlada slovenska judoistka vneto zbira točke tudi za olimpijsko kvalifikacijo, a ima smolo, da nastopa v isti kategoriji kot olimpijska prvakinja Tina Trstenjak. V domovini juda na olimpijskih igrah 2022 v Tokiu bo namreč lahko nastopila samo ena Slovenka.

Štangarjevi bron v najlažji kategoriji
V petek je na zmagovalnih stopničkah že stala Maruša Štangar v kategoriji do 48 kg, kjer je osvojila prav bron. V boju zanj proti Milici Nikolić iz Srbije, ki je bila prva nosilka tega tekmovanja, sta imeli tekmovalki vsaka po en vazari, v boju za zlato točko pa je nato Slovenka dosegla še enega in slavila.

"Mi smo imeli generalko v Zagrebu, kjer so se dekleta uvrstila na stopničke. Zdaj se bomo na prvenstvo v miru pripravili doma. Zaradi poškodbe bo manjkal tudi Jereb," je pojasnil trener Marjan Fabjan, ki se je odločil, da bo v madžarski prestolnici, ki je lani gostila svetovno prvenstvo, namesto Trstenjakovi dal priložnost mladi Lii Ludvik.

Za tekmovanje je prijavljenih več kot 600 tekmovalcev iz 90 držav. Nedeljske odločitve boste zaradi drugih TV-prenosov lahko pogledali v večernem posnetku ob 21.50.

Bronasti ippon Leškijeve v Budimpešti