Lucas Ocampos je pet minut pred koncem kronal odlično predstavo Argentine v drugem polčasu. Foto: Reuters
Lucas Ocampos je pet minut pred koncem kronal odlično predstavo Argentine v drugem polčasu. Foto: Reuters

Nemci so zamudili priložnost za prestižno zmago proti velikim tekmecem v ponovitvi finala svetovnega prvenstva 2014. Oboji so igrali oslabljeni, nemški selektor Joachim Löw ni mogel računati na številne poškodovane igralce, v ekipi je imel dva reprezentančna novinca Robina Kocha in Gian-Luco Waldschmidta.

Malo gledalcev na kultnem Westfalnu
Pri Argentincih ni bilo kaznovanega Lionela Messija, morda pa je tudi zato tekmo zasedb nekdanjih večkratnih svetovnih prvakov spremljalo zelo skromno število gledalcev, le 45.200 se je jih je zbralo. Stadion Westfalen je razprodan na vsaki tekmi Bundeslige, ko se zbere prek 80.000 gledalcev na tekmah Borussie.

Nemci blesteli v prvem polčasu
Nemci so povedli po četrt ure, ko je Lucas Klostermann v kazenskem prostoru zaposlil Serga Gnabryja. Vezist Bayerna je z desne strani uspel spraviti žogo in mimo vratarja Agustina Marchesina v mrežo. Gnabry je v imenitni formi, prejšnji torek je štirikrat zatresel mrežo Tottenhama na tekmi 2. kroga Lige prvakov v Londonu, ko je Bayerna zmagal kar s 7:2.

V 22. minuti je Marcus Rojo izgubil žogo na sredini igrišča. Waldschmidt je podal na desno stran do Gnabryja, ki je poslal žogo pred vrata, kjer je Kai Havertz s sedmih metrocv povišal na 2:0. Odličen protinapad elfa, ki ga je zaključil dragulj Bayerja iz Leverkusna. Po pol ure igre je Marcel Halstenberg s prostega strela stresel prećko, na drugi strani pa je vratnico zadel Rodrigo de Paul.

Kai Havertz, ki si ga v svojih vrstah želi tudi Bayern, je povišal na 2:0. Foto: Reuters
Kai Havertz, ki si ga v svojih vrstah želi tudi Bayern, je povišal na 2:0. Foto: Reuters

Scaloni potegnil prava asa iz rokava
Selektor Argentine Lionel Scaloni je na začetku drugega polčasa v igro poslal Ocamposa, po uri igri pa še Alaria. Oba sta poživila igro gostov. V 66. minuti je Marcos Acuna z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Alario z glavo zatresel mrežo.

Argentinci so bili precej boljši in pet minut pred koncem so tudi zasluženo izenačili. Suat Serdar je izgubil žogo, Alario pa je sijajno prodrl v kazenski prostor in na levi strani zaposlil Ocamposa, ki je z desnico matiral Marca-Andreja ter Stegna. Vratar Barcelone je tokrat dobil priložnost, na kvalifikacijski tekmi v nedeljo v Estoniji pa bo znova v vratih Manuel Neuer.

"Zelo sem zadovoljen s prvim polčasom, ko smo pogumno igrali. Ni nam uspelo zadržati takega ritma vseh 90 minut," je pojasnil selektor Löw.

Löw: Schweinsteigerja je nemogoče nadomestiti
Ena izmed glavnih tem v Dortmundu je tudi konec kariere Bastiana Schweinsteigerja, ki je igral ključno vlogo tudi na treh zaporednih svetovnih prvenstvih, ko so Nemci premagali Argentino. Leta 2006 v Berlinu so zmagali po streljanju enajstmetrovk, štiri leta zatem v Južni Afriki v četrtfinalu kar s 4:0, nepozaben pa je seveda finale v Riu de Janeiru 13. julija 2014, ko je v podaljšku odločil Mario Götze.

"Vsi se spomnimo finala leta 2014, ko je Schweinsteiger blestel proti Argentini. Nisem ga smel zamenjati v podaljšku, čeprav je krvavel. Tako posebnega igralca ni v vsaki generaciji. Njega je nemogoče nadomestiti. Včeraj sva se slišala po telefonu in čestital sem mu za izjemno kariero," je dodal Löw.

Prijateljska tekma, Dortmund:
NEMČIJA - ARGENTINA 2:2 (2:0)
45.197; Gnabry 16., Havertz 22.; Alario 66., Ocampos 85.

Nemčija: ter Stegen, Klostermann, Süle, R. Koch, Halstenberg, Can, Kimmich, Havertz (83./Rudy), Gnabry (72./Serdar), Waldschmidt, Brandt (67./Amiri).

Argentina: Marchesin, Foyth, Otamendi, Rojo (46./Acuna), Tagliafico, Paredes, Pereyra (76./Saravia), de Paul (92./G. Rodriguez), Correa (46./Ocampos), Dybala (62./Alario), L. Martinez.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)