Uradni vzrok smrti še ni znan, kot piše španski El Pais, ki se sklicuje na vire blizu preiskave, pa poškodbe na glavi kažejo na to, da je po vsej verjetnosti padla.

Fernandez Ochoa je kot prva Španka osvojila medaljo na olimpijskih igrah, bila je tretja v slalomu. Foto: AP
Fernandez Ochoa je kot prva Španka osvojila medaljo na olimpijskih igrah, bila je tretja v slalomu. Foto: AP

Nesrečno dobitnico olimpijske medalje je iskalo 200 policistov in 150 prostovoljcev, v zahtevni iskalni akciji so si pomagali tudi s helikopterji in brezpilotnimi letalniki.

V iskalni akciji je sodelovalo 150 prostovoljcev. Foto: AP
V iskalni akciji je sodelovalo 150 prostovoljcev. Foto: AP

56-letna Ochoa je bila pogrešana od 23. avgusta, ko naj bi se nekdanja smučarka odpravila na pohod. Njeno izginotje je prijavila njena hčerka, nazadnje pa je bila Fernandez Ochoa videna na posnetku nadzornih kamer 24. avgusta v nekem nakupovalnem središču. Njen avtomobil so pozneje našli v gorski vasi Cercedilla, ki je priljubljeno izhodišče za pohodnike, in od koder izvirajo korenine družine Fernandez Ochoa.

Od tedaj naprej se je za nosilko bronaste slalomske medalje na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu v Franciji leta 1992 izgubila vsaka sled. Po večdnevnem iskanju so jo s pomočjo izurjenih psov našli mrtvo pri Penoti.

Španka je v svetovnem pokalu nastopala od 1982 do 1992. V tem času je bila v tehničnih disciplinah ena glavnih tekmic Mateji Svet; dobila je tri tekme v slalomu (Sestriere 1987, Morzine 1990 in Lech 1991) in eno v veleslalomu (Vail 1985), dvajsetkrat je stopila na zmagovalni oder, na olimpijskih igrah 1992 v Albertvillu (skupaj je nastopila na štirih olimpijskih igrah) pa je osvojila bronasto medaljo. To je bila druga in zadnja španska olimpijska kolajna za Španijo v alpskih tekmovanjih. Prvo zlatega leska je za Španijo osvojil njen brat Francisco na slalomski tekmi v Saporu 1972. Ta je leta 2006 umrl za rakom.

Blanca Fernandez Ochoa leta 2014. Foto: EPA
Blanca Fernandez Ochoa leta 2014. Foto: EPA

Španski olimpijski komite je ob smrti Fernandez Ochoe izrazil sožalje družini in prijateljem, zapisali pa so še: "Danes se na žalost poslavljamo od legende španskega in svetovnega športa. Počivaj v miru!" Košarkarski zvezdnik Pau Gasol je poleg besed podpore družini zapisal še: "Ta nasmeh nam bo za vedno ostal v spominu."