Blaža Klemenčič je dobila dveletno prepoved tekmovanja, tako da je seveda ne bo na letošnjih olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Blaža Klemenčič je dobila dveletno prepoved tekmovanja, tako da je seveda ne bo na letošnjih olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

Takšni so sklepi Mednarodne kolesarske zveze, ki je odločitev v primeru slovenske kolesarke, dobitnice srebrne in bronaste medalje na evropskem prvenstvu 2014 in 2015, objavila sinoči. Po vnovičnem pregledu dopinškega vzorca, ki so ji ga odvzeli 27. marca 2012, so pri Blaži Klemenčič potrdili jemanje eritropoetina in jo kaznovali z dvoletno prepovedjo nastopanja.

Vsi rezultati Blaže Klemenčič med 27. marcem 2012 in 31. decembrom 2012 so izbrisani, medtem ko drugi ostanejo, še piše na spletni strani UCI-ja.

"Kolesarska zveza Slovenije zagovarja ničelno toleranco do kakršnegakoli dopinga. Pa naj bo to Blaža ali kdo drug. Žal nam je, da se je to zgodilo. Trudimo se, da bi bilo tega čim manj. Sestali smo se s Slovensko antidoping organizacijo in se odločili za nadaljnje preventivne korake," je odločitev komentiral predsednik Kolesarske zveze Slovenije Tomaž Grm.

Dopinška afera je v javnost prišla septembra lani, ko je UCI Klemenčičevi tudi prepovedal tekmovati. Leta 2012, ko so ji odvzeli vzorec, je Klemenčičeva dirkala za ekipo Felt X-Bionic. Pri ekipi Habitat, pri kateri je nazadnje dirkala, so se (septembra) takoj odzvali in prekinili pogodbo.