Edini gol je dosegel Ante Vukušić. Foto: www.alesfevzer.com
Edini gol je dosegel Ante Vukušić. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija, ki pokoronskega časa ni začela najbolje, je zdaj znova v sedlu in ima vse niti v svojih rokah, da osvoji še tretji naslov v zadnjih petih sezonah. Za Maribor in Sergeja Jakirovića je to prvi poraz v novem obdobju, ki precej boli, saj so bili vijoličasti vsaj enakopravni, v prvem polčasu pa so si priigrali kar nekaj priložnosti, na koncu pa so ostali brez ene same točke.

Prva priložnost za Cretuja
V začetnem otipavanju so imeli več od igre Štajerci, v 9. minuti si je lepo priložnost priigral Alexandru Cretu, ki je v osrčju kazenskega prostora streljal z glavo, a je žogo slabo zadel. V nadaljevanju so gostitelji vzpostavili ravnotežje, a si konkretnih priložnosti niso znali priigrati, saj je bilo v igri precej tehničnih napak.

Trije streli Maribora v treh minutah
Šele v 29. minuti smo lahko videli prvi strel v okvir vrat, ko je s 30 metrov poskusil Blaž Vrhovec. Le nekaj sekund pozneje je z glavo streljal Jasmin Mešanović, a mu je bil v napoto Luka Zahović. Komaj si je zelena obramba malo oddahnila, bi kmalu prejela gol, saj je Aleks Pihler izjemno sprožil z leve strani, a se je žoga odbila od prečke. Olimpija v prvem polčasu ni sprožila niti enega strela.

Zeleni drugi del začeli dejavneje
Očitno jo je odmor v slačilnici prebudil, saj je drugi polčas začela dejavneje. V 56. minuti si je tako pripravila najlepšo priložnost do tega dela, saj je Luka Menalo z desne strani okvir vrat zgrešil le za kak decimeter, res pa je tudi, da je bil vratar Jasmin Handanović "na žogi". Dve minuti pozneje je Maribor zapretil, a je bil Zahović nespreten v kazenskem prostoru, gostitelji so zdrveli v hiter protinapad, ki ga je z golom kronal Ante Vukušić. Handanović se je žoge sicer dotaknil, a je žoga končala v mreži.

Gol Vukušića za 1:0

Gostujoči trener Jakirović se je hitro odločil kar za trojno menjavo, kar se je takoj pokazalo z bolj odprto igro. Za četrto se je moral odločiti nekaj minut pozneje, ko se je poškodoval Aleksander Rajčević, ki se je zaletel v vratnico, ko je reševal žogo po strelu Vukušića.

Olimpija tekmo končala z desetimi
Igra je postala še hitrejša, Maribor je silovito iskal izenačujoči gol in še enkrat zadel okvir vrat. Delno nagrado za napadalno igro je dobil v 80. minuti, ko je Mario Jurčević zaradi drugega rumenega kartona moral zapustiti igro. A Mariboru česa več ni uspelo doseči, tako je na derbiju klonil prvič v sezoni (dve tekmi sta se končali z remijem).

Vse je torej v rokah Olimpije, v ozadju pa bosta na svojo priložnost čakala tako Maribor kot Celje, ki zaostajata za štiri točke.

Analiza po koncu tekme Olimpija - Maribor z izjavami

Rezervist Jakupović odločil v Murski Soboti
Na edini preostali tekmi dneva so Domžale v Murski Soboti premagale Muro z 1:0. V 76. minuti je po podaji iz kota edini gol dosegel Arnel Jakupović. Tekmo so si lahko ogledali lastniki sezonskih vstopnic.

Sobočani, ki so pogrešali Nina Kouterja, so v prvem polčasu pokazali nekoliko konkretnejšo igro, vsi razburljivejši dogodki ob visoki temperaturi zraka pa so se zgodili v drugem delu polčasa.

Domžale srečno odnesle zmago iz Fazanarije

Od daleč sta pri Muri v 25. in 35. minuti poskušala Luka Bobičanec in Klemen Pucko, prvi je bil nevaren še v 40. minuti, ko je sprožil z desne strani, Ajdin Mulalić pa je bil na mestu. Eno lepših priložnost je v 41. minuti zapravil Kai Cipot, ki je iz bližine žogo z glavo poslal malce čez gol.
Tik pred koncem polčasa so imeli gostje, še eno priložnost v bližini gola je poskusil Slobodan Vuk preusmeriti žogo v mrežo, a je zgrešil cilj. Za malo ga je pri gostih, kjer ni bilo Marca Da Silve, Gregorja Sikoška, Jošta Urbančiča, Mattiasa Käita, Tilna Klemenčiča, Nikole Vujadinovića in Predraga Sikimića, tudi Andraž Žinič v 28. minuti.

V drugem polčasu je v 65. minuti Cipot po lepem prodoru Klemena Pucka po levi strani znova prišel do strela iz osrčja kazenskega prostora, spet se je izkazal Mulalić. Na drugi strani je v podoben položaj v 72. minuti na drugi strani prišel Dejan Lazarević, Matko Obradović pa je bil na mestu. Lazarević je le malce zatem zgrešil še iz bližine.

Jakupović je nato s prostega strela z desne strani Obradovića prisilil v novo obrambo, isti igralec pa je v 76. minuti dosegel svoj šesti gol sezone, ko je zadel z dobrih desetih metrov malce z desne strani. Domžalčani so imeli pozneje še nekaj polpriložnosti, Sobočani pa so tudi pritiskali za izenačujoči gol, a neuspešno. Eno lepših priložnosti je tik pred koncem s strelom z glavo zapravil Amadej Maroša, žogo je tik pred golovo črto ustavil Mulalić.


30. krog, nedeljski tekmi

OLIMPIJA - MARIBOR 1:0 (0:0)
Vukušić 59.
RK: Jurčević 80./Olimpija

Olimpija: Vidmar, Andrejašič, Samardžić, Šme (89./Kamy), Jurčević, Tomić, Ostrc, Menalo, Cekici (74./Bezjak), Savić (73./Elšnik), Vukušić (83./Pavlovič).

Maribor: Handanović, Milec, Peričić, Rajčević (71./Koblar), Viler, Vrhovec, Cretu (63./Dervišević), Pihler (63./Tavares), Bajde (63./Santos), Mešanović (59./Požeg Vancaš), Zahović.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


MURA - DOMŽALE 0:1 (0:0)
450; Jakupović 76.

Mura: Obradović, Pucko, Gorenc, Karamarko, Karničnik, Šporn (89./Maruško), Brkić (76./Horvat), Bobičanec, Cipot (77./ Kous), Mandić (68./Šušnjara), Žižek (67./Maroša).

Domžale: Mulalić, Makovec (70./Fink), Ilić, Šoštarič Karić, Žinič, Husmani, Svetlin (60./Mavretič), Pišek (90./ Vuklišević), Ibričić, Podlogar (60./Jakupović), Vuk (69./ Lazarević).

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


Odigrano v soboto:
CB24 TABOR SEŽANA - BRAVO 0:0
RK: Zebić 49./Tabor Sežana

ALUMINIJ - CELJE 0:2 (0:2)
Lotrič 11., Vizinger 17.

Odigrano v petek:
RUDAR - TRIGLAV 0:1 (0:1)
Milanović 19.

Lestvica:
OLIMPIJA         30 18  5  7  57:35  59
CELJE            30 15 10  5  60:29  55
MARIBOR          30 16  7  7  52:29  55
ALUMINIJ         30 14  6 10  49:35  48
MURA             30 12 11  7  46:36  47
BRAVO            30 11  8 11  41:44  41
TABOR SEŽANA     30  9  7 14  34:44  34
DOMŽALE          30  9  6 15  40:53  33
TRIGLAV          30  9  4 17  36:67  31
RUDAR            30  0 10 20  26:68  10
Analiza prvega polčasa
Zahovič po dolgem času v vlogi gledalca