Kot je zapisal na družbenih omrežjih, si ni mislil, da bo ob ustanovitvi fundacije Uresničimo življenje tako hitro moral posredovati in da bo šlo celo za življenja Slovencev.

"V tem trenutku so tisti, ki jih najbolj potrebujemo, zdravniki, medicinske sestre in ostalo osebje. Vsem, ki v tem trenutki garajo, da bi uresničili želje vseh nas in pozdravili vse, ki so in še bodo okuženi, pa lahko pomagamo mi vsi. Sam sem se odločil, da jim finančno pomagam, to je najmanj, kar lahko v tem trenutku naredim ..."

Obenem je zaprosil vse svoje prijatelje, športnike, podjetnike in posameznike, ki lahko pomagajo, naj to storijo: "Pomagajte slovenskim bolnišnicam, vsak po svojih zmožnostih, seveda."

Za konec pa je zaprosil vse: "Ostanite doma."

Fundacijo Uresničimo sanje, prek katere bodo pomagali slovenskim bolnišnicam, je skupaj s košarkarskim zvezdnikom Dončićem in nekdanjim hokejistom Robertom Kristanom ustanovil nogometni reprezentant Jaka Bijol. "Glede na trenutno situacijo je zopet pravi trenutek, da stopimo skupaj. Fundacijo Uresničimo sanje smo ustanovili zato, da pomagamo. Denar, ki ga bomo zbrali, bomo namenili bolnišnicam, zdravnikom, medicinskim sestram in preostalemu osebju, ki ga trenutno najbolj potrebuje," je povedal Bijol.

Dončić pomaga tudi v ZDA
21-letni Dončić pa je skupaj s svojo ekipo Dallas Mavericks – lastnikom Markom Cubanom ter soigralcem Dwightom Powellom – priskočil na pomoč tudi v ZDA.

Donacija v višini pol milijona dolarjev je namenjena zdravstvenemu centru Univerze Teksas ter bolnišnici Parkland, ki skrbita za varstvo otrok svojih uslužbencev, ki se "v prvih vrstah borijo s covidom-19 v teh izrednih razmerah", so zapisali v uradni izjavi za javnost.

Kampanja Skupaj NBA
Liga NBA je sicer začela svetovno kampanjo z namenom širjenja družbene odgovornosti med navijači in vsemi ljudmi o pandemiji koronavirusne bolezni.

Cilj te globalne akcije je širjenje zavedanja, navdiha in pomoči ljudem pri odzivanju na pandemijo covid-19, ki je zaustavila ligo.

Program Skupaj NBA bo vključeval vsakodnevne intervjuje na Instagramu z igralci in strokovnimi osebami v ligi NBA, izobraževalne programe, spletne vsebine, namenjene mladim, ki se zaradi pandemije ne morejo igrati s prijatelji. Ključen pa bo poziv k "milijon dejanjem prijaznosti" z delovanjem na področju prostovoljstva in aktivnostmi v skupnosti, so sporočili iz lige NBA.

Igralci so že pripravili videoposnetke, s katerimi delijo informacije o zdravju, vzdrževanju kondicije in dobremu počutju ter o načinih, kako zajeziti širjenje koronavirusa. Ti posnetki so na družbenih omrežjih zbrali že več kot 37 milijonov ogledov.

Trenutno liga NBA deli usodo športnih tekmovanj in lig, ki so začasno odpovedana oziroma ustavljena zaradi pandemije. Košarkarji, med njimi Dončić in Goran Dragić, upoštevata samoosamitev ter dneve preživljata doma. V tem trenutku še ni mogoče napovedati, kdaj se bo liga nadaljevala in ali bodo v začasno prekinjeni sezoni 2019/20 sploh lahko izpeljali končnico ter razglasili prvaka.

NBA pomaga

Liga NBA želi prispevati in pomagati zbrati več kot 50 milijonov dolarjev za podporo ljudem, ki jih je prizadel koronavirus, vključno z več kot 30 milijoni dolarjev, ki so jih že zbrali ekipe ter igralci in igralke v Ligah NBA in Ligi WNBA.