Med 98 ujetimi grešniki s ponovnim testiranjem je za zdaj javno razkrito samo eno ime. Julija Kalina je ostala brez brona iz Londona v dvigovanju uteži v kategoriji do 58 kg. Ukrajinka je kot lanska evropska prvakinja veljala za prvo favoritinjo za zlato v Riu. Foto: Reuters
Med 98 ujetimi grešniki s ponovnim testiranjem je za zdaj javno razkrito samo eno ime. Julija Kalina je ostala brez brona iz Londona v dvigovanju uteži v kategoriji do 58 kg. Ukrajinka je kot lanska evropska prvakinja veljala za prvo favoritinjo za zlato v Riu. Foto: Reuters
Thomas Bach, predsednik MOK
Skoraj ne mine dan, da ne bi v svetu športa odjeknila nova novica o jemanju dopinga. MOK pod vodstvom Thomasa Bacha je medtem pri odločanju glede Rusije na pomembni prelomnici. Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je sporočil, da je bilo na drugi stopnji ponovnega nadzora vzorcev iz Pekinga 2008 pozitivnih 30 testov. 30 športnikov s pozitivnimi testi pa prihaja iz štirih športnih panog in osmih držav.

Imena znana šele po B-testih
Iz Londona 2012 je bilo po ponovnem testiranju pozitivnih še 15 vzorcev, gre za udeležence iz dveh športnih panog in iz devetih držav. Skupno je bilo z nedovoljenimi substancami v urinu ujetih kar 23 dobitnikov medalj, ki pa imajo še pravico do B-testa, zaradi česar tudi niso razkrita imena grešnikov.

Pod drobnogledom ponovnih testov potniki za Rio
"Vsi športniki, ki so kršili protidopinška pravila, bodo dobili prepoved nastopanja na igrah v Riu,"
so pojasnili pri MOK-u in s tem potrdili, da so bili v središču pozornosti ponovnih testov zlasti športniki, ki naj bi nastopili na prihajajočih poletnih igrah v Riu de Janeiru med 5. in 21. avgustom.

Pozitivnih kar 7,8 odstotka ponovnih testov
MOK je skupno opravil že 1.243 dodatnih testiranj vzorcev, odvzetih na zadnjih dveh največjih športnih tekmovanjih na svetu. Pokazali so, da je skupno na novo odkritih pozitivnih športnikov že 98 oz. kar 7,8 odstotka, kar je veliko več kot običajno. Med rednim in sprotnim testiranjem je namreč običajno pozitivnih le od 0,5 do 1,5 odstotka testov.

MOK pa bo politiko ponovnega testiranja vzorcev še nadaljeval, napovedal je tretjo in četrto serijo ponovnega testiranja. Po pravilih MOK-a se lahko vzorci pri dopinškem testiranju hranijo do deset let, v tem času pa protidopinške agencije lahko vzorce znova testirajo z najnovejšimi tehnikami. "Vnovične analize vzorcev kažejo odločnost MOK-a v boju z dopingom," je v izjavi poudaril predsednik Thomas Bach.

Znano le eno ime grešnikov: Ukrajinka Julija Kalina
Kljub 98 ujetim športnikom pri ponovnih testiranjih je bilo zaradi pravnih omejitev in možnosti izpodbijanja primerov razkrito samo eno ime. Prejšnji teden so odvzeli bronasto medaljo iz Londona ukrajinski dvigovalki uteži Juliji Kalini zaradi zlorabe steroida turinabola, hkrati pa so Kalini tudi preprečili nastop v Riu.

Drugi razkriti grešnik dvigovalec uteži iz Turčije
MOK je v petek zvečer objavil ime še drugega pri zlorabi prepovedanih poživil ujetega športnika iz serije ponovnih testov. Turek Sibel Özkan je v Pekingu 2008 osvojil srebrno medaljo v dviganju uteži v kategoriji do 48 kg. Medaljo so Turku odvzeli zaradi uporabe metabolika stanozolola.