Meta Hrovat je 56. Zlato lisico končala na odličnem petem mestu. Foto: AP
Meta Hrovat je 56. Zlato lisico končala na odličnem petem mestu. Foto: AP

Tekmovanje za 56. Zlato lisico je končano. Triletno vladavino Američanke Mikaele Shiffrin, ki je veleslalom in slalom v Kranjski Gori letos izpustila zaradi smrti očeta, je prekinila njena največja tekmica, Slovakinja Petra Vlhova.

Ta je dobila skupni seštevek za Zlato lisico, potem ko je bila lani druga, pred dvema letoma pa tretja. Za smučarko iz Liptovskega Mikulaša je bila to 14. zmaga za svetovni pokal v karieri, prva slalomska po več kot mesecu dni, ko je bila 14. januarja najboljša v Flachauu. Res pa, da je bil to tudi zadnji slalom pred Kranjsko Goro.

Počutila sem se kot doma, bilo je res izjemno veliko slovaških navijačev. V zadnjem času prihajajo na vse tekme po svetu in me podpirajo. Danes je bilo zelo toplo, v drugi vožnji so bili pogoji že slabši kot prej.

Petra Vlhova

Vlhova brez smučanja na meji ne bi mogla zmagati
Po prvi vožnji je bila nekoliko nezadovoljna. Že v soboto je po drugem mestu v veleslalomu na stopničkah stala s kislim obrazom, nič kaj obetavno ni kazalo niti po prvem slalomskem delu, ki ga je sklenila na četrtem mestu, a Vlhova je še enkrat dokazala, da je v tem trenutku poleg Mikaele Shiffrin najboljša slalomistka na svetu. "Počutila sem se kot doma, bilo je res izjemno veliko slovaških navijačev. V zadnjem času prihajajo na vse tekme po svetu in me podpirajo. Danes je bilo zelo toplo, v drugi vožnji so bili pogoji že slabši kot prej. Ne vem pa, kaj se mi je primerilo med prvo vožnjo. Jezna sem bila, nisem nastopila sebi podobno," je priznala Vlhova, ki je imela na koncu tudi precej sreče, saj je Švedinja Anna Svenn Larsson proti izteku drvela z dobro sekundo naskoka, a je nato naredila napako in odstopila le nekaj vrat pred ciljno črto. "Med obema vožnjama sem imela veliko časa za premislek, ker je bil finale skorajda sredi popoldneva. V finalu sem dala vse od sebe, bila sem popolnoma na meji, brez česar tako ali tako ne moreš zmagati. Imela sem tudi srečo, ker je tik pred ciljem padla Anna Swenn Larsson, ki je imela izjemno veliko prednost in bi slavila, če bi prevozila še nekaj zadnjih vratc," je še dodala Slovakinja, ki je na vrhu slalomskega seštevka prehitela Shiffrinovo za 20 točk.

Sorodna novica Padec Swenn Larssonove podaril zmago Vlhovi

Holdenerjeva ima mešane občutke
Z razpletom slalomske preizkušnje v Kranjski Gori je bila zadovoljna tudi Švicarka Wendy Holdener, čeprav se ji zmaga v svetovnem pokalu izmika že vse od 26. januarja 2018, ko je dobila kombinacijo v Lenzerheideju. Odtlej je 18-krat stopila na stopničke, nikoli na najvišjo. "Vesela sem, a sem naredila na drugi progi veliko napako in zato izgubila zmago. Larssonova pa je bila še boljša in je tik pred ciljem, ko je imela res izjemno vodstvo, padla. Tako da imam danes mešane občutke. Vesela pa sem, ker sem bila na treh zadnjih tekmah na zmagovalnih stopničkah v treh različnih disciplinah," je dejala 26-letnica iz Unteriberga.

Katharina Truppe kot v dnevni sobi
Tretjeuvrščena Avstrijka Katharina Truppe je v finalu pridobila dve mesti. "Živim le 20 minut vožnje od Kranjske Gore, tukaj je bila moja družina, prišlo je tudi veliko prijateljev. Počutila sem se kot v domači dnevni sobi, ko sem prišla v cilj. A toliko navijačev kot Vlhova pa nisem imela. Kljub temu sem vesela podpore, ki je bila meni namenjena v večji meri kot na drugih tekmah," je bila vesela 24-letna Truppejeva, ki – tako kot Swenn Larssonova – še čaka na krstno zmago v svetovnem pokalu.

Hrovatova je imela dobre določene odseke
Na sobotnem veleslalomu je slovenske ljubitelje belega cirkusa razveselila s tretjim mestom, tokrat je bila na veleslalomu enajsta. Meta Hrovat je izpolnila zadane cilje, v skupnem seštevku Zlate lisice je osvojila peto mesto. "Mogoče nisem izpeljala obeh voženj, kot bi si želela, toda glede na nestanovitne slalomske predstave z veliko odstopi in napakami sem naredila dobri vožnji. Na tem lahko gradim naprej. Danes sem imela dobre določene odseke, na drugi vožnji v zgornjem delu, tudi v prvi je bilo tam nekaj uspešnih zavojev. Na ciljni strmini, kjer bi morala biti najboljša, pa se nisem najbolje znašla. Toda popotnica s teh dveh tekem pa je dobra in grem lahko sproščena na naslednja prizorišča, pomemben del sezone je še pred nami, čeprav temperature kažejo, kot da bo vsak čas konec zime. Po teh lepih izidih na Zlati lisici imam lahko veliko več samozavesti kot prej," je povedala.

Vlhova unovčila padec

Za Bucikovo lep konec tedna
Slovenska reprezentanca je imela med dobitnicami točk za svetovni pokal še eno smučarko – Ano Bucik, ki je bila po prvi vožnji 19., na koncu 21. 26-letna Goričanka je priznala, da se na progi v drugi vožnji ni počutila najbolje, za boljši rezultat je imela prenizek tempo. "Želela sem si boljšega izida na slalomu, ampak bom morala dobiti več samozaupanja in ritma na treningih te discipline, da bo potem na tekmah bolje. Navzven danes nisem pokazala, da sem razočarana, ko sem prišla v cilj. Skupaj s sobotno tekmo pa lahko rečem, da je za mano lep vikend in s tem moram biti zadovoljna. Le današnja druga vožnja je bila slabša," je priznala.

Karavana ženskega alpskega smučanja se zdaj seli v Crans-Montano, kjer bodo na račun prišle predvsem tekmovalke v hitrih disciplinah, saj sta na sporedu dva smuka, 23. februarja pa še alpska kombinacija.