Julian Alaphilippe je v zaključku etape trpel kot že dolgo ne. Tekmeci so ga puščali za seboj, na zadnjem vzponu na Col du Prat d'Albis so mu moči popolnoma pošle. Izgubil je kar nekaj dragocene prednosti, a je kljub vsemu zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Foto: Reuters
15. etapa ni bila tako zahtevna kot sobotna, vseeno pa je bilo treba opraviti s štirimi kategoriziranimi vzponi. Foto: LeTour.fr

Nedeljski dan je prinesel štiri vzpone, tri prve kategorije in enega druge kategorije. Najvišja točka dneva je bila 1.517 m visoki Port de Lers (klanec je dolg 11,4 km, povprečni naklon je 7-odstoten).

Limoux-Foix Prat d'Albis, 185 km:   
 1. S. YATES      VB   4:47:05
 2. T. PINOT      FRA   +0:33
 3. M. LANDA      ŠPA  isti čas
 4. E. BUCHMANN    NEM    0:51
 5. E. BERNAL     KOL  isti čas
 6. L. KÄMNA      NEM    1:03
 7. G. THOMAS     VB    1:22
 8. S. KRUIJSWIJK   NIZ    isti
 9. A. VALVERDE    ŠPA    čas
 10. R. PORTE      AVS    1:30
 11. J. ALAPHILIPPE   FRA    1:49
 ...                 
 94. J. TRATNIK     SLO   26:48
131. M. MOHORIČ     SLO   30:30

S traso je prvi opravil Britanec Simon Yates, pot do nje si je začel tlakovati dobrih 8 km pred ciljem, ko se je odločil za samostojni pobeg. To je zanj že druga etapna zmaga na letošnji dirki, druga v Pirenejih.

Najbolj zanimivo je bilo v boju za rumeno majico, kjer je Julian Alaphilippe izgubil kar nekaj dragocenega časa v primerjavi s tekmeci ‒ še največ z rojakom Thibautom Pinotom, ki je po včerajšnji etapni zmagi tudi tokrat kolesaril izjemno in si z večkratnimi napadi priboril drugo mesto.

Trenutno sem na smrt utrujen, tale etapna zmaga je terjala svoj davek. Do konca dirke se bo ponudilo še nekaj priložnosti, videli bomo, kaj se bo zgodilo.

Simon Yates
Skupni vrstni red po 15. etapi:    
 1. J. ALAPHILIPPE   FRA  61:00:22
 2. G. THOMAS      VB   +1:35
 3. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:47
 4. T. PINOT      FRA    1:50
 5. E. BERNAL     KOL    2:02
 6. E. BUCHMANN    NEM    2:14
 7. M. LANDA      ŠPA    4:54
 8. A. VALVERDE    ŠPA    5:00
 9. J. FUGLSANG    DAN    5:27
 10. R. URAN      KOL    5:33
 11. R. PORTE      VB    6:30
 12. W. BARGUIL     FRA    7:22
 13. N. QUINTANA    KOL    8:28
 ...                 
 81. J. TRATNIK     SLO  1:44:56
112. M. MOHORIČ     SLO  2:14:30

Quintana napadel na vse ali nič
15. etapa je bila intenzivna vse od začetka. Hitro se je ustvarila skupina ubežnikov, ki je začela napad, šele po približno 40 km se je izoblikovala skupina 36 ubežnikov, med katerimi je bil so bili tudi Jan Tratnik, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali in Romain Bardet. Pozneje je nekaj kolesarjev 'odpadlo', še največ pozornosti pa je pritegnil Kolumbijec Quintana, ki se je v provizoričnem seštevku za rumeno majico prebil že na drugo mesto.

Prednost ubežnikov začela kopneti
Po doseženem vrhu Port de Lers (11,4 km dolg prelaz pri 7-odstotnem povprečnem naklonu) so imeli ubežniki štiri minute in pol naskoka pred glavnino z Julianom Alaphilippom in druščino, na spustu je nato ta prednost skopnela za minuto. Na peklenskem vzponu prve kategorije na Mur de Peguere, kjer je na posameznih odsekih naklon celo 18-odstoten, se je zaostanek glavnine še nekoliko zmanjšal.

Simon Yates je dobil drugo etapo na letošnji dirki. Pred nedeljsko zmago je prvi ciljno črto prečkal še pred tremi dnevi na prvi pirenejski preizkušnji od Toulousa do Bagneres-de-Bigorreja. Foto: Reuters

Geschke napadel na peklenskem prelazu
Prav tedaj je na čelu ubežniške kolone napadel Nemec Simon Geschke, ki si je hitro nabral pol minute naskoka, a je nato tik pod vrhom 'trčil ob zid'. Ker je prvi prečkal gorski cilj, si je priboril osem bonifikacijskih sekund, v megleno dolino se je spustil v družbi Simona Yatesa. Iz glavnine z rumeno majico so se kmalu zatem odlepili tudi Mikel Landa, Marc Soler in Andrey Amador (vsi Movistar).

Thibaut Pinot je v soboto dobil kraljevo etapo s ciljem na kultnem Tourmaletu, že dan pozneje je prikazal novo izjemno predstavo, s katero je strl vse tekmece v boju za rumeno majico, na koncu je zaostal le za Yatesom. Foto: Reuters

Landa švignil naprej, S. Yates napadel etapno zmago
Po vstopu v Foix je sledil še zadnji vzpon na Prat d'Albis. Amador je hitro popustil, tako da sta Landa in Soler odpeljala naprej in relativno hitro ujela Quintano z druščino. Dobrih 8 km pred ciljem je Yates napadel etapno zmago in za seboj pustil izmučenega Geschkeja. Napadel je tudi Landa, Quintana in Romain Bardet sta omagala.

Pinot večkrat strupeno pičil
Sledil je izjemen zaključek etape. Pinot je napadel 6 km pred ciljem, najprej sta odpadla lanski zmagovalec Geraint Thomas in Steven Kruijswijk, kilometer pozneje je Pinot znova spremenil ritem ‒ in vendarle 'zlomil' Alaphilippa, ki je začel zaostajati. Pinot, v begu se mu je pridružil še Egan Bernal, je kmalu zatem ujel še Lando, za morebitno etapno zmago mu je zmanjkalo nekaj metrov.

Alaphilippe izgubil lep del prednosti
Alaphilippe je trpel. Za seboj so ga puščali vsi, nazadnje mu je pobegnil še Thomas. Francoz je ciljno črto prečkal 1:49 za zmagovalcem, v skupnem seštevku je izgubil kar precej. Pred drugouvrščenim Thomasom ima 1:35 prednosti, Kruijswijk zaostaja za 1:47, še za tri sekunde več na četrtem mestu zaostaja Pinot. Landa je v skupnem seštevku z 11. skočil na 7. mesto (+4:54).

Profil torkove etape. Foto: LeTour.fr

Slovenca v ozadju
Edina slovenska predstavnika na Touru, Jan Tratnik in Matej Mohorič, sta etapo končala v ozadju. Tratnik je bil 94. (+26:48), Mohorič 131. (+30:30). V skupnem seštevku Tratnik zaseda 81. mesto, Mohorić je 112.

V torek oči uprte v Nimes
Pred kolesarji je zdaj dan počitka, ki ga bodo izkoristili za regeneracijo po zares težkih etapah v Pirenejih, v torek sledi ravninska etapa v Nimesu. 177 km dolga preizkušnja šprinterjem prinaša novo priložnost za etapno zmago.

Zadnjih 5 km peklenske 15. etape
Analiza 15. etape Dirke po Franciji (gost Andrej Hauptman)
Alaphilippe preživel peklensko 15. etapo
Alaphilippe z novo borbeno predstavo ohranil rumeno majico