Foto: EPA

Organizatorji teka, poimenovanega INEOS 1:59 Challenge, so na Dunaju pripravili novinarsko konferenco. Na tej je Kipchoge lov na dve uri primerjal s pristankom na Luni. "Zagotovo, gre namreč za zgodovinski dosežek. Tako je bilo s prvim človekom na Luni, tako bo tudi z mano, postal bom prvi človek, ki bo tekel hitreje od dveh ur. To je ključno," je bil samozavesten Kenijec, ki se je oglasil iz domovine, kjer se pripravlja na rekord.

Pri projektu sodeluje podjetje INEOS, ki ga je ustanovil najbogatejši Britanec Jim Ratcliffe. V ozadju je podoba Rogerja Bannisterja, prvega človeka, ki se je v teku na miljo spustil pod štiri minute. Foto: AP

V Monzi mu je zmanjkalo le 26 sekund
Vse podrobnosti lova na rekord še niso znane, gre pa za dogodek, ki bo podoben tistemu iz leta 2017, ko je Kipchoge zgodovino lovil že na dirkališču formule ena v Monzi. Takrat je sodeloval z Nikom, maratonsko razdaljo pa je pretekel v času 2 ur in 25 sekund. Dosežek ni obveljal kot svetovni rekord, saj so se njegovi "zajčki" izmenjevali.

Zamisel za nov poskus se je rodila decembra, ko je s svojim agentom sodeloval na podelitvi atletskih nagrad v Monaku.

Idealna temperatura za tek okrog 10 stopinj Celzija
Okvirni termin za rekordni tek je med 12. in 20. oktobrom v dunajskem parku Prater. Organizatorji kanijo počakati na najboljše razmere, ki bi omogočale zgodovinski tek. 34-letni Kenijec je prepričan, da to pomeni temperature nekje med 10 in 11 stopinjami Celzija.

Popolni maratonec
Nastopil je na 12 maratonih, na 11 je zmagal.

Leta 2016 je postal olimpijski prvak.

Je lastnik svetovnega rekorda (2:01:39 lani v Berlinu).

Človek, ki je najhitreje pretekel 42,195 km (2:00:25 leta 2017 v Monzi).

Kipchoge je ocenil, da je trenutno na 75-odstotni pripravljenosti, vsak teden pa preteče med 190 in 220 kilometrov. Zaveda se, da mu Mednarodna atletska zveza tudi tokrat bržkone ne bo priznala svetovnega rekorda, a se zaradi tega ne vznemirja: "Želim pisati zgodovino in pustiti zapuščino. Ni vse le v svetovnem rekordu."

Neil Armstrong je zgodovino pisal leta 1969 - bo pol stoletja pozneje to uspelo tudi atletu Kipchogeju? Foto: Reuters