Predsednik Fife Gianni Infantino je čestital delegacije ZDA, Kanade in Mehike. Foto: Reuters
Predsednik Fife Gianni Infantino je čestital delegacije ZDA, Kanade in Mehike. Foto: Reuters
Po Rusiji 2018 in Katarju 2022 sledi Severna Amerika. Foto: Reuters

Za severnoameriško kandidaturo je glasovalo 134 članic, za maroško pa 65. Slovenija je bila ena od treh držav poleg Kube in Španije, ki se je vzdržala. Američani so Fifi obljubili 11 milijard dolarjev dobička, kar je pet več kot naj bi dobili od Afričanov. Svetovno prvenstvo bo tretjič v Mehiki (1970, 1986), drugič v ZDA (1994) in prvič v Kanadi.
To bo najobsežnejše svetovno prvenstvo v zgodovini, saj bo na njem sodelovalo 48 reprezentanc. V 34 dneh bo odigranih 80 tekem. Ekipe bodo razdeljene v 16 predtekmovalnih skupin s po tremi reprezentancami, 32 ekip bo napredovalo v drugi del na izpadanje.
60 tekem bodo gostile ZDA, Mehika in Kanada po 10. Na dan odprtja bodo tekme na sporedu v vseh treh državah gostiteljicah, prizorišče finala pa še ni določeno. Morebitni kandidati so Dallas, Los Angeles in New York.

Severnoameriško kandidaturo je večina ocenila kot varnejšo, poleg tega so stadioni že zgrajeni in potrebujejo le kozmetične popravke. Prvenstvo bo odigrano na 16 stadionih, večina jih je v ZDA.
Maročani so v svoji predstavitvi, ki je bila že četrtič neuspešna, predstavili svetovno prvenstvo na 14 stadionih, a bi morali v infrastrukturo (stadione, hotele, transport) vložiti okoli 16 milijard dolarjev.

Na dodeljeno prvenstvo se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil velik podpornik projekta. "Čestitke. Velik rezultat zelo dobrega dela," je na Twitterju zapisal Trump. Ta je šel v predvolilnem boju celo tako daleč, da je posameznim državam celo grozil z odvzemom podpore, če ne bodo glasovali za kandidaturo ZDA. Zaradi tega je bil na kongresu tudi tarča kritik.
Mijatović: Ni se nam zdelo smiselno odločati
Pravico glasovanja za SP 2026 je imela tudi Nogometna zveza Slovenije, ki pa se je vzdržala, tako kot Kuba in Španija, ki se je ukvarjala z menjavo selektorja. "Obe delegaciji sta se nam predstavili, obe sta bili v redu, z obema smo imeli korekten dialog. Oboji bi organizirali dobro prvenstvo, je pa za eno državo to res velik zalogaj. Že dan pred glasovanjem se je iz pogovorov dalo razbrati, da bo imela skupna kandidatura Kanade, Mehike in ZDA prednost, tako da se nam ni zdelo smiselno odločati za eno ali drugo. Tako smo na nek način tudi ohranili dobre odnose z vsemi štirimi zvezami," je pojasnil predsednik NZS-ja Radenko Mijatović.