Slavko Jerič, ki je že 13 let novinar MMC-ja RTV Slovenija, je prejel lepo nagrado za svoj portal Športni SOS, v kateri se trudi najti podatke, ki jih Google ali Wikipedia ne vesta. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Jerič, ki je že 13 let novinar MMC-ja RTV Slovenija, je prejel lepo nagrado za svoj portal Športni SOS, v kateri se trudi najti podatke, ki jih Google ali Wikipedia ne vesta. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Jerič
Na slovesnosti na Brdu so podelili tudi Blejčevo nagrado. Za vrhunske dosežke na področju statistike jo je prejel Tomaž Banovec (drugi z desne). Foto: MMC RTV SLO
MMC-jev Slavko Jerič prejel nagrado za športni SOS

"Razveseljuje tako ljubitelje športa kot ljubitelje statistike, na ta način pa šport približuje tudi tistim, ki jih zanima več kot zgolj rezultat ali kaj pod dresom skriva Cristiano Ronaldo," je v obrazložitvi zapisal Andraž Zorko, član Odbora za priznanja pri Statističnem društvu Slovenije. Nagrado so v torek podelili v okviru Statističnega dne Slovenije, ki je potekal na Brdu pri Kranju.

Spoznanja iz študija velika pomoč v člankih
"Pri študiju matematike in psihologije sem se pogosto srečal s statistiko, kar je tudi razlog, da jo pogosto uporabljam v svojih člankih in kolumnah. Zato sem še toliko bolj vesel, da so trud prepoznali pri Statističnem društvu Slovenije. Hkrati sem zadovoljen, da so v portal vključeni tudi MMC-jevi bralci, prepričan sem, da je tovrstna interakcija tudi eno izmed poslanstev RTV Slovenije kot javnega zavoda," je povedal nagrajenec, ki Športni SOS objavlja od lanskega septembra, spremljate pa ga lahko tudi na Twitterju.

Vabljeni, da Slavku pošiljate svoja vprašanja iz športa, športne zgodovine in statistike.


P
omaga tudi Andrej Stare
Vesel je vprašanj MMC-jevih uporabnikov, čeprav so nekatera zelo trd oreh. "Ena rubrika mi vzame od nekaj ur pa tja do enega tedna, odvisno od količine podatkov, ki jih moram obdelati. Podatke dobim na uradnih straneh, na sedežih posameznih športnih zvez, v izmenjavi z drugimi športnimi statistiki, pri tem mi včasih nesebično pomaga Andrej Stare. V več kot dveh desetletjih lastnega dela se je tudi v mojem arhivu nabralo že nekaj podatkov."

Slavku Jeriču za nagrado čestitamo tudi v uredništvu MMC-ja!

Obrazložitev nagrade
Multimedijski center na svoji spletni strani označuje portal Športni SOS kot portal za ljubitelje športne statistike. Natanko to ta portal tudi je. Športni SOS prinaša poglobljene prispevke iz zgodovine športa in aktualnih športnih dogodkov, izdatno podkrepljene s statističnimi podatki. S poglobljenim pregledom različnih statistik ne samo ilustrira ali osvetli izbrano temo, temveč pogosto tudi pojasni razvoj dogodkov ali celo napoveduje, kaj se utegne zgoditi.

Portal odgovarja na različna vprašanja uporabnikov, kar mu daje dodatno vrednost, tako pa je tudi nastal - kot blog novinarja in avtorja Slavka Jeriča, zamišljen kot odgovarjanje na vprašanje uporabnikov o športu in športni statistiki.
Danes razveseljuje tako ljubitelje športa kot ljubitelje statistike, na ta način pa šport približuje tudi tistim, ki jih zanima več kot zgolj rezultat ali kaj pod dresom skriva Cristiano Ronaldo. Hkrati dokazuje, da je statistika vse prej kot suhoparna veda, kakor jo prepogosto in vse preradi označujejo v medijih. Nenazadnje si Športni SOS zasluži priznanje odličnosti statističnega poročanja tudi zato, ker predstavlja vzor avtorjem z drugih področij.

MMC-jev Slavko Jerič prejel nagrado za športni SOS