Muhammad Ali velja za najboljšega boksarja vseh časov (v težki kategoriji). Foto: Reuters
Muhammad Ali velja za najboljšega boksarja vseh časov (v težki kategoriji). Foto: Reuters
Muhammad Ali
Ali se je 32 let boril s Parkinsonovo boleznijo, bržkone posledico vseh poškodb, ki jih je utrpel v profesionalni karieri. Foto: Reuters
Muhammad Ali in Joe Frazier
Ali in Joe Frazier sta uprizorila tri zgodovinske obračune. Prvega leta 1971 je dobil Frazier, preostala dva (1974, 1975) pa Ali. Foto: Reuters
Svet žaluje za Muhammadom Alijem

Alija, ki se je tri desetletja boril s Parkinsonovo boleznijo, so v bolnišnico v Phoenixu zaradi težav z dihanjem sprejeli v četrtek. "Po 32-letnem boju s Parkinsonovo boleznijo je v petek zvečer umrl trikratni svetovni prvak Muhammad Ali. Družina Ali se vsem zahvaljuje za molitve in podporo ter prosi za zasebnost," je dejal Bob Gunnell, predstavnik za stike z javnostjo družine Ali.

Olimpijski in trikratni svetovni prvak
Ali velja za najboljšega boksarja v težki kategoriji vseh časov. Zlato olimpijsko medaljo je osvojil na olimpijskih igrah leta 1960 v Rimu v poltežki kategoriji. V kasnejših letih pa je trikrat osvojil naslov profesionalnega svetovnega boksarskega prvaka v težki kategoriji (1964, 1974, 1978).

Lebdel kot metulj, pičil kot čebela
Ali, ki so mu nadeli vzdevek The Greatest (največji op. a.) je boksal v več dvobojih, ki veljajo za zgodovinske. To so bili dvoboji z Joem Fraizerjem (trikrat) in Georgeom Foremanom. V svoji boksarski karieri je zmagal v 56 dvobojih, doživel pa le pet porazov (štiri z odločitvijo in enega s prekinitvijo). Bil je znan po neobičajnem boksarskem slogu, ki ga je sam opisal kot "lebdi kot metulj, piči kot čebela". Svojega nasprotnika je pred dvobojem običajno verbalno napadal po televiziji. Postal je športna ikona in za mnoge športnik stoletja.

Spreobrnitev v islam in zavrnitev odhoda v vojsko
Ali se je rodil 17. januarja 1942 v Louisvillu v Kentuckyju kot Cassius Clay, a se je, ko se je leta 1964 pridržil islamski verski organizaciji Nation of islam, preimenoval v Muhammada Alija. Leta 1975 je prevzel sunitski islam. Ko so ga pred tem leta 1967 vpoklicali v vojsko, je poziv zavrnil in kot razlog navedel versko prepričanje in nasprotovanje vietnamski vojni. Oblasti so ga priprle in ga obsodile izogibanja služenju vojaškega roka. V zapor ni šel, so mu pa odvzeli naslov boksarskega prvaka in boksarsko licenco. Pritožil se je na vrhovno sodišče in štiri leta čakal na razsodbo, ki je uspela. Postal je ikona ne samo Afroameričanov in njihovega boja za temeljne človekove pravice, ampak celotnega protivojnega oziroma mirovniškega gibanja v ZDA.

"Rumble in the Jungle" v Kinšasi
Prvi naslov svetovnega prvaka je Ali osvojil leta 1964 po zmagi nad Sonnyjem Listononom. Morda najbolj znameniti Alijev obračun pa se je zgodil 30. oktobra 1974 v Kinšasi (prej Zaire, zdaj Kongo), kjer je v dvoboju, poimenovanem "Rumble in the Jungle", pred 60.000 gledalci z nokavtom v osmem krogu porazil do tedaj neporaženega Foremana za drugi naslov svetovnega prvaka. Leto dni pozneje, 1. oktobra 1975, je Ali v še enem znamenitem obračunu, "Trilerju v Manili" na Filipinih, ugnal Frazierja, potem ko je Frazierjev trener Eddie Futch pred zadnjim, 15. krogom zaradi "zdelanosti Frazierja" predal dvoboj. Ali je kasneje dejal, da še nikoli ni bil tako blizu smrti. Tretjič je Ali osvojil šampionski pas po zmagi nad Leonom Spinksom leta 1978. Ali je nato svoj zadnji dvoboj odboksal leta 1981 na Bahamih, ko je po sodniški odločitvi izgubil proti Trevorju Berbicku.

Prižig olimpijskega ognja v Atlanti 1996
Ameriška revija Sports Illustrated ga je razglasila za največjega športnika 20. stoletja, britanski BBC pa za športno osebnost stoletja. Ali je leta 1996 je na olimpijskih igrah v Atlanti v precej čustvenem trenutku prižgal olimpijski ogenj.

Svet žaluje za Muhammadom Alijem