Ilija Petković (1945–2020). Foto: EPA
Ilija Petković (1945–2020). Foto: EPA

V bolnišnico je bil sprejet pred nekaj dnevi zaradi čira na želodcu, pozneje pa so potrdili, da je zbolel tudi za covidom-19, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V karieri je največji pečat pustil pri nogometnem klubu OFK Beograd, za katerega je zbral 417 nastopov in dosegel 68 golov. Igral je tudi za francoski Troyes med letoma 1973 in 1976. Za reprezentanco Jugoslavije je med letoma 1968 in 1974 odigral 43 tekem in dosegel šest zadetkov.

Njegova trenerska kariera je segala vse od leta 1990, ko je prevzel vodenje OFK Beograda, do 2017, ko je bil selektor srbske reprezentance do 20. leta starosti.

Bil je tudi selektor reprezentance Srbije in Črne gore. Reprezentanco je prevzel leta 2003. Ta je v kvalifikacijski skupini, kjer sta igrali tudi Španija in Belgija, odigrala odlično, prejela je le en gol, na svetovno prvenstvo 2006 se je tako uvrstila kot prvouvrščena ekipa. Apetiti v Srbiji in Črni gori so tako pred SP-jem narasli, a je reprezentanca na koncu povsem razočarala, saj je na treh tekmah trikrat izgubila.

Nazadnje je bil predsednik strokovne komisije Nogometne zveze Srbije.

Od Petkovića se je na Instagramu poslovil tudi njegov nekdanji varovanec Dejan Stanković, nekdanji nogometaš Crvene zvezde, Lazia in Interja ter zdajšnji trener Crvene zvezde. Zapisal je: "Selektor Petko, tvoje delo si bo zapomnil ves nogometni svet, sam pa si bom med drugim zapomnil tvoje besede: Mali, sprosti se, debitanti vedno igrajo najbolje. Hvala ti za vsako lekcijo in nasmeh!"

Posvet z reprezentanco Srbije in Črne gore na SP-ju 2006. Foto: EPA
Posvet z reprezentanco Srbije in Črne gore na SP-ju 2006. Foto: EPA