Thomas Bach pravi, da MOK nima v načrtih nobenih rezervnih scenarijev, ampak ima v mislih le to, da se bodo igre v Tokiu začele 23. julija 2021. Foto: EPA
Thomas Bach pravi, da MOK nima v načrtih nobenih rezervnih scenarijev, ampak ima v mislih le to, da se bodo igre v Tokiu začele 23. julija 2021. Foto: EPA

"Nihče ne ve, kakšen bo jutri. Na marsikateri odgovor o tem, kakšen bo svet po pandemiji, tudi kdaj se bo ta v resnici končala, bomo morali še počakati. Trudimo se, da se bodo igre v Tokiu začele 23. julija 2021. Trenutno ne razpravljamo o nobenih drugih možnostih, vse drugo so zgolj špekulacije," je Bach odgovoril na vprašanje, ali v primeru nove krize obstaja možnost, da bi olimpijske igre gostila kakšna druga država ali da bi jih prestavili še za eno leto, potem ko je letošnjo izvedbo preprečila pandemija koronavirusne bolezni 19.

Bach je na novinarski konferenci po seji izvršilnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) poudaril tudi pomen krčenja stroškov in varčevanja pri izvedbi iger naslednje leto. MOK je zato že vzpostavil denarni premostitveni sklad v vrednosti 800 milijonov ameriških dolarjev oziroma 740 milijonov evrov.

Od tega bodo 600 milijonov evrov namenili za dodatne stroške MOK-a za organizacijo iger v Tokiu, mednarodnim športnim zvezam in nacionalnim olimpijskim komitejem pa 140 milijonov evrov pomoči.

"Pri izvedbi iger tesno sodelujemo z japonskimi organizatorji. Vsi bomo morali kaj žrtvovati, da znižamo stroške, obenem pa ohranimo visoko raven tekmovanj ter zagotovimo varnost vsem udeležencem iger. Vse drugo je na mizi, da poskrbimo tudi za finančno vzdržne igre. Za to si prizadeva posebna delovna skupina, ustanovljena zgolj za reorganizacijo iger, in ta bo v iskanju možnih prihrankov poiskala vsako možnost," je zagotovil Bach.

Ne le olimpijske igre, tudi druga velika športna tekmovanja so prestavljena na naslednje leto. Za večino športov ni bojazni, da bi prišlo do križanja novih terminov s časom, v katerem so prihodnje leto predvidene olimpijske igre.

Fiba se mora dogovoriti z Ligo NBA
Lahko pa se bo to zgodilo v profesionalnih ameriških ligah, pri tem bi bila najbolj na udaru košarka, saj bi v primeru križanja terminov z Ligo NBA Američani na tekmovanje poslali drugorazredno ekipo, osiromašene pa bi bile tudi druge reprezentance, tudi morebiti slovenska.

Bach je dejal, da MOK z NBA nima neposrednih stikov. "Ima pa jih Mednarodna košarkarska zveza, ki sodeluje z NBA, in obe strani sta zainteresirani, da se datumi ne bi pokrivali."

Vse bližje je tudi 17. julij in generalno zasedanje MOK-a, 136. po vrsti. To bo prvič v zgodovini potekalo v obliki videokonference. Izvršni odbor je na današnji seji potrdil seznam petih kandidatov za člane MOK-a, ki jih bo izbirala generalna skupščina. Med njimi je tudi nekdanja predsednica Hrvaške (2015–2020) Kolinda Grabar Kitarović.