Tina Trstenjak je združila naslov svetovne in evropske prvakinje. Foto: EPA
Tina Trstenjak je združila naslov svetovne in evropske prvakinje. Foto: EPA
Rok Drakšič
Rok Drakšič je na EP-jih že petič zapored osvojil medaljo. Foto: EPA

Potem ko je slovenska borka v polfinalu z vazarijem premagala Italijanko Edwige Gwend, je v finalu z iponom opravila še z Avstrijko Kathrin Unterwurzbacher in prvič postala evropska prvakinja.

"S trenerjem vedno narediva taktiko in seveda sem vedela, kaj moram narediti. Vesela sem, da mi je uspelo, čeprav ta tekma ni bila moj glavni cilj sezone, želela pa sem si dobre borbe," je uspeh pokomentirala Trstenjakova, ki je bila ob zmagi deležna tudi nekaj ritmov Golice.

Slovenski obračun za bron dobil Drakšič
Rok Drakšič
je v slovenskem dvoboju za bronasto odličje v kategoriji do 73 kg ugnal Martina Hojaka in s tretjim mestom ponovil lanski uspeh s prvenstva v Bakuju.

"Verjamem, da je bila tekma (za bron) v domovini videti zelo vrhunsko, zame pa je bila zelo težka, saj hočeš biti vedno najboljši doma v vasi, v mestu in v državi. Skupaj trenirava, se spoštujeva, a na blazini ni milosti. Mislim, da so tekmo odločile izkušnje," je dejal nosilec brona.

"Roka spoštujem, a ne na blazini"
Hojak je kljub temu seveda slovensko presenečenje dneva. "V borbo za bron sem šel kot v vsako. Na koncu so odločale izkušnje. Roka sicer zelo spoštujem, a na blazini seveda ne. Boriš se na vso moč. Danes je imel boljši gard od mene, malo pa sem izgubil tudi koncentracijo."

18-letni judoist ljubljanskega Bežigrada je dopoldne na poti do polfinala ugnal tekmovalca iz gostiteljice Rusije, evropskega prvaka Sagija Mukija iz Izraela in na koncu še tekmovalca iz Nemčije. V polfinalu ga je ustavil olimpijski prvak Lašo Šavdatušvil.

Drakšič, branilec brona v kategoriji do 74 kilogramov, se je reševal v repasažu, v katerem je premagal Nizozemca Sama Van't Westendeja.

V prvem nastopu sta dopoldne izpadli Nina Miloševič (do 63 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg).

Trstenjakova prvič evropska prvakinja
Trstenjakova z iponom do zlata
Drakšič v boju za bron ugnal Hojaka
Trstenjakova prvič evropska prvakinja
Trstenjakova z iponom do zlata
Drakšič v boju za bron ugnal Hojaka