Za Zdravkom Mamićem je Hrvaška razpisala tiralico. Foto: EPA
Za Zdravkom Mamićem je Hrvaška razpisala tiralico. Foto: EPA

Mamić je bil nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu, a je pobegnil v BiH. Kot poročajo hrvaški in bosanski mediji, so ga prijeli pripadniki bosanske policijske agencije (SIPA). Hrvaška je v sredo za Mamićem razpisala mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, ki so obsojene na več kot pet let zapora. Mamić pa se je s pobegom v BiH pred izrekom sodbe izognil izvajanju zakona.

Bosanske oblasti so pojasnile, da bodo Mamića prepeljale na sodišče, kjer bo razjasnil, ali ima državljanstvo BiH-a in ali nasprotuje izročitvi Hrvaški. Mamić je v srednem pogovoru za uredništvo bosanske regionalne televizije N1 potrdil, da ima tudi bosansko državljanstvo, ker je bil njegov oče rojen v BiH-u. Ta praviloma ne izroča svojih državljanov.

Še zmeraj najmočnejši mož hrvaškega nogometa je po pobegu v BiH večkrat sporočil, da se "za živo glavo" ne bo vrnil na Hrvaško in da bo na prostosti v BiH-u pripravljal svojo obrambo, da bi dokazal svojo nedolžnost. Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je po srečanju v Zagrebu s svojim bosanskim kolegom Josipom Grubešem dejal, da postopek o izročitvi Mamića poteka in da bo končno odločitev sprejelo sodišče v BiH-u.

Sarajevsko sodišče bo v petek odločalo o zahtevi Hrvaške za izročitev na podlagi sporazuma med Zagrebom in Sarajevom o mednarodnopravni pomoči v kazenskih postopkih, je povedal Mamićev bosanski odvetnik Zdravko Rajić. Potrdil je, da so Mamića prepeljali v pripor sarajevskega sodišča, v katerem bo tudi prenočil. Rajić je še napovedal, da bo na sodišču nasprotoval izročitvi Mamića na Hrvaško.