Vinnie Jones leta 2000 z ženo Tanyo na premieri filma Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki. Foto: EPA
Vinnie Jones leta 2000 z ženo Tanyo na premieri filma Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki. Foto: EPA

Na MMC-ju imamo danes tematski dan, ki je posvečen filmu. Svoj kamenček v mozaik dodajamo tudi v športnem uredništvu, kjer vam predstavljamo Vinnieja Jonesa. Gre za znamenitega nogometaša, ki bo 5. januarja dočakal abrahama.


Dan za film na MMC-ju:
Mesec, ki je s prihodom festivala Liffe tradicionalno filmsko obarvan, smo se sedme umetnosti spomnili tudi na MMC-ju in filmu posvetili tematski dan. Ob tej priložnosti smo v goste povabili režiserja Marka Naberšnika, ki ga boste v klepetalnici lahko povprašali vse o njegovem novem filmu Gozdovi so še vedno zeleni. Pogovarjali smo se z igralsko legendo Demetrom Bitencem, ob vrnitvi Michaela Keatona predstavili nekaj najbolj zvenečih imen, ki so se iz pozabe vrnili na platna, preverili, kako se na filmskih platnih "obnese" nogometaš, kaj o Tatiju meni Andrej Gustinčič ter pripravili še marsikaj zanimivega.

Rojen je bil v Watfordu, prve nogometne korake pa je naredil v Wealdstonu. Največji pečat je pustil v Wimbledonu, za katerega je v dveh obdobjih skupaj odigral deset sezon (1986-1989 in 1992-1998). Klub iz Londona je največji uspeh doživel leta 1988, ko je v finalu FA-pokala senzacionalno premagal Liverpool z 1:0.

Vrhunci tekme Wimbledon - Liverpool 1:0

Številni trenutki norosti
Jones je v dolgi karieri igral še za Chelsea, Leeds, Sheffield United in Queens Park Rangerse. Povsod je pustil pečat izjemno vztrajnega in nepopustljivega nogometaša, ki je nemalokrat igral zelo grobo in na meji izključitve, kar potrjuje tudi naslednji kolaž njegovih razmišljanj in nešportnih dejanj.

V angleškem prvenstvu dosegel 33 golov
Njegov dedek je bil Valižan. Ker ni imel priložnosti igranja za angleško reprezentanco, se je tako odločil, da bo oblekel dres Walesa. Slovel je kot razdiralec igre, a v svoji karieri je vseeno zabil nekaj golov, na 386 prvenstvenih tekmah je v nasprotne mreže spravil natanko 33 žog. Morda najlepši zadetek je dosegel za Chelsea, ko je od daleč premagal vratarja Liverpoola.

Prvenec v filmu Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki
Svojo nogometno kariero je končal leta 1999. V tem obdobju se je začela njegova filmska kariera. Leto prej ga je namreč na veliko platno povabil sloviti britanski režiser Guy Ritchie, ki je ustvaril eno svojih največjih uspešnic Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki.

Stereotip: pretepaški kriminalec
Jones je v stranski vlogi upodobil svojo stereotipno vlogo močnega, glasnega in nasilnega kriminalca Velikega Chrisa.

Pretep ob Nicholasu Cageu
Ameriškemu tržišču se je prvič predstavil v filmu Samo še 60 sekund, kjer je spet prikazal svoj pretepaški obraz, tokrat ob Nicholasu Cageu in Angelini Jolie. Čeprav ima odmerjenega kar nekaj časa, pa v filmu spregovori le enkrat.

Vodja zapornikov v obračunu proti paznikom
Glavno vlogo je prvič upodobil leta 2001 v filmu Mean Machine. Gre za klasično in že večkrat prežvečeno zgodbo obsojenega športnika, ki mora v zaporu organizirati tekmo proti paznikom. V tem filmu je spet zaigral ob starem znancu Jasonu Stathamu.

Prepevajoči vodja navijaške skupine Manchester Uniteda
Leta 2004 smo ga videli v epizodni vlogi v najstniški komediji EuroTrip, v kateri je upodobil vodja navijaške skupine Manchester United.

Eden izmed likov v seriji Možje X
V veliki akcijski franšizi Možje X je leta 2006 v delu Zadnji spopad upodobil Juggernauta. Dolgo se je trudil, da bi v Hollywoodu o njegovem liku posneli samostojni film, a želja se mu ni uresničila.

V vlogi detektiva
Leta 2007 je odigral nekoliko drugačno vlogo. V filmu The Riddle je kot športni novinar skušal razvozlati skrivnostni umor, ki je bil nenavadno povezan s slovitim pisateljem Charlesom Dickensom.

Morilec tudi v kazahstanskem filmu
Zanimivo, da občasno igra tudi v neangleških filmih. Leta 2011 je tako nastopil v kazahstanskem filmu Ликвидатор (Eliminator), kjer je upodobil - spet seveda - morilca. Ustvarjalci filma so se odločili, da bo zato, da bi se izognili avtentičnosti, njegov lik raje nem.

Večni tekmec Sherlocka Holmesa
Nemalokrat je tudi gost televizijskih serij. Lani je tako v priljubljeni seriji Osnove Sherlocka Holmesa upodobil Sebastiana Morana, večnega tekmeca slovitega detektiva. Ta lik se pojavi že v izvirni predlogi Arthura Conana Doyla, pojavi pa se tudi v različici moderne serije, ki poteka v sedanjosti. Moran je tokrat velik nogometni navdušenec, saj je navijač Arsenala.

Te dni ga je mogoče gledati v Litvi
Trenutno v slovenskih kinematografih gostuje v akcijskem filmu Preusmerjeni. Igra enega od štirih prijateljev, ki se odločijo za rop, po katerem se želijo skriti v Maleziji. A njihovo letalo je preusmerjeno, zaradi česar pristanejo v Litvi.