Ljubljančani so pokazali več zrelosti v zaključku nizov. Foto: Klemen Brumec
Ljubljančani so pokazali več zrelosti v zaključku nizov. Foto: Klemen Brumec

Tekma je bila povsem izenačena, vse nize so odločale končnice. V prvem gostitelji niso izkoristili štirih zaključnih žog.

V drugem nizu so imeli gostje ves čas prednost, pred končnico so vodili tudi s petimi točkami razlike, a so se jim domači povsem približali. Ujeli pa jih niso, kot tudi ne v tretjem, v katerem so vodili s 16:14, nato pa jim dovolili štiri zaporedne točke. Minimalne prednosti varovanci Matjaža Hafnerja niso več izpustili iz rok.

Hafner je začel z isto postavo, kot je odigral prvo tekmo, ko je Alena Šketa postavil na mesto korektorja, Nikolo Gjorgieva pa na mesto sprejemalca. Tokrat se je kot posledico začetnega zaostanka, domači so takoj ušli za tri točke, pozneje pa vodili tudi za štiri (13:9), hitro odločil za zamenjavo, namesto Makedonca je v igro vstopil Luka Marovt.

Menjava je obrodila sadove, Ljubljančani so tekmece ujeli na 17. točki, prvič v nizu pa povedli šele s 23:22. Toda domači so znova dosegli dve zaporedni točki, prišli do zaključne žoge, a je kot pri treh naslednjih priložnostih niso izkoristili. V odločilnih trenutkih je najprej napako storil Uroš Nikolić, niz pa z blokom končal Matic Videčnik.

V drugem nizu je kazalo na lažje delo branilcev naslova. Ves čas so bili v vodstvu, pri izidu 19:24, je bilo videti, da težav ne bo. A so se ob koncu te pojavile na sprejemu, domači so osvojili tri zaporedne točke, a Luka Lazar je naposled vendarle storil napako in pomagal tekmecem do vodstva z 2:0.

Kljub temu pa domači niso izgubili upanja. V tretjem nizu so po dobrih servisih Lazarja povedli s 5:2, pozneje tudi z 8:4, po izidu 14:11, ki ga je z asom postavil Lazar, pa so se začele težave. Vodili so še s 16:14, nato pa jim nekaj časa ni uspelo prebiti ljubljanske obrambe, po napaki Lazara Bruneta, ki v finalu ni tako razpoložen kot v polfinalih dvobojih proti Mariborčanom, so tekmecem podarili četrto zaporedno točk.

In čeprav so oranžni zmaji do konca zgrešili skoraj vse servise, pa so bili dovolj dobri pri sprejemu in zanesljivi v napadu, da so minimalno prednost ohranili do konca.

ACH z zmago v Kamniku povedel z 2:0

Izjavi po drugi finalni tekmi:

Matjaž Hafner, trener ACH Volleyja:
"Podobno kot v prvi finalni tekmi smo tudi tokrat vztrajali, nismo odstopali od svoje igre, ekipa stoji skupaj, kar se vidi na igrišču. V prvem nizu smo bili večji del igre v zaostanku, vendar smo se borili, ko nas ena točka dvigne, začnemo igrati odbojko. Na igrišču smo imeli dva osemnajstletnika in enega celo sedemnajstletnika ter tri, štiri izkušene igralce in ta kemija se je povezala. Luka Marovt je vstopil v velike čevlje kapetana Gjorgieva in dobro odigral srečanje, resda z nekaj nihanji, kar velja za celotno ekipo, ampak na koncu smo zmagali. Škoda je bilo zadnjega niza, ko smo nasprotnika v končnici vrnili v igro, toda ker smo bili pošteni do športa, odbojke in samih sebe, smo bili nagrajeni. V obe tekmi smo vstopili zelo samozavestno, se pa zavedamo, da finalna serija še ni odločena."

Uroš Pavlović, kapetan Calcita Volleyja:
"Po vsakem porazu lahko damo izjave kar na 'copy-paste', še zlasti, če izgubljaš proti istemu nasprotniku in se pojavljajo podobne napake. Danes smo še slabše servirali kot na prvi tekmi, sprejem je bil približno izenačen, zagotovo pa je šlo preveč žog na Kovačiča, kar je Ljubljančanom omogočilo, da so bili v napadu raznovrstnejši. Ampak po drugi strani smo vse tri nize izgubili z minimalno razliko, kar pa ni nobena tolažba za nas. V sredo je nova tekma, še ena priložnost, da se vrnemo v Kamnik. Res mi je žal današnjega prvega niza, ki smo ga po lastnih neumnostih izgubili. Verjamem, da če bi prvi niz dobili, bi bilo v nadaljevanju lažje, toda zdaj je, kar je. Imamo dva dni časa za trening, popraviti zadeve, ki smo jih delali slabo, nekaj pa bo treba tudi spremeniti v naši igri."


DRŽAVNO PRVENSTVO
1. DOL (M), finale

Druga tekma:
CALCIT VOLLEY – ACH VOLLEY (0:2)
0:3 (-28, -22, -23)

Calcit Volley: Planinšič, Vinkovič, Lazar 2 (2 asa), Klobučar, Karadža Pevc, Košenina, Nikolić 2 (2 bloka), Okroglič 7 (1 as), Mitrašinović 6 (1 blok), Brunet 13 (1 blok), Oman, Bakonji 3 (1 blok), Dulčev 11 (1 blok), Pavlović 3.

ACH Volley: Marković, Kržić 7 (2 asa, 1 blok), Šket 17 (1 as), Najdič 2 (2 asa), Marovt 11 (2 asa, 1 blok), Šen, Kovačič, Gjorgiev, Sešek, Pokeršnik 7, Videčnik 4 (1 blok), Song.

Tretja tekma, sreda ob 18.00:
ACH VOLLEY – CALCIT VOLLEY