Kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut igra za evropskega velikana Modeno. Foto: FIVB
Kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut igra za evropskega velikana Modeno. Foto: FIVB
Sloviti Ponte Vecchio je upodobljen na grafiki prvenstva kot simbol Firenc. Foto: MMC RTV SLO
Na tekmah Italije je v Nelson Mandela Forumu odlično razpoloženje. Foto: MMC RTV SLO

organizira že tretjič.

Ob Italiji je tokrat v vlogi gostiteljice še Bolgarija. Državi sta skupaj pripravili že evropsko prvenstvo pred tremi leti, na katerega ima lep spomin Slovenija, saj je tedaj reprezentanca prišla do največjega uspeha v zgodovini slovenske odbojke, ko je klonila šele v finalu. Naslednje veliko tekmovanje bo gostila prav Slovenija, ko bo z Ljubljano ena izmed štirih gostiteljic evropskega prvenstva, ki bo prihodnje leto.

Letošnji turnir poteka v treh bolgarskih in šestih italijanskih mestih. Sklepni del prvenstva bo v Torinu, Slovenija pa igra v zibelki renesanse, Firencah. Skupina A, kjer igra tudi Italija, gosti Nelson Mandela Forum, kjer je prostora za 7.500 gledalcev. Dvorana, ki od leta 2004 nosi ime južnoafriške ikone boja proti apartheidu, stoji dobra dva kilometra od središča glavnega mesta Toskane, v večnamenskem športnem središču, kjer je poleg tudi stadion Artemio Franchi, na katerem domuje dvakratni italijanski prvak Fiorentina. Med drugim je gostila tudi zaključek svetovne lige 2014, kjer so se na vrh povzpele ZDA, eno leto pa je bila evroligaški dom košarkarjev iz bližnje Siene.

V Forumu Nelsona Mandele SP že leta 2010
Dvorana je bila sicer tudi ena izmed prizorišč svetovnega prvenstva leta 2010, ko je naslov osvojila Brazilija. Pred tem je Italija gostila še odbojkarski šampionat leta 1978, ko je bila najboljša Sovjetska zveza, ki je s šestimi naslovi tudi najuspešnejša reprezentanca do zdaj. Po trikrat – obema je to uspelo zapored – sta se na vrh povzpeli Italija in Brazilija. Italija je obenem tudi največkrat pripravila evropsko prvenstvo, na turnirjih najboljših držav stare celine pa je bila uspešnejša prav tako le Sovjetska zveza.

Tako kot reprezentanca, ki ji ob vseh lovorikah manjka le še olimpijska krona, velike uspehe žanje tudi italijanska klubska odbojka. Četudi je vmes imela nekaj krize, pa liga ves čas spada med najboljše oziroma je bila najmočnejša. Na splošno je odbojka v Italiji zelo priljubljena. Seveda je številka ena brez kakršne koli konkurence nogomet. Od ekipnih športov sledita košarka in odbojka. Košarkarska liga je bila svoj čas tudi najboljša v Evropi. Še ob koncu 90. so bili italijanski klubi najmočnejši, zdaj pa je tekmovanje zaradi finančnega položaja in ekipe v njem le še bleda senca stare slave.

Na tekmah italijanske lige vedno odlično ozračje
Na srečanjih italijanske reprezentance je razumljivo Nelson Mandela Forum razprodan, strastni navijači pa pričarajo odlično ozračje. Kot pravi slovenski kapetan Tine Urnaut, ki že vrsto let igra "pallavolo" v Italiji, je takšno skoraj tudi na vsaki klubski tekmi najmočnejše lige na Apeninskem polotoku: "Zagotovo je nekaj posebnega, da je prvenstvo v Italiji. To je zelo lepo. Ko vidite, da so tribune na tekmah Italije polne in kakšno je vzdušje takrat, tako je pri nas v klubih skoraj vsako nedeljo ali sredo. Res je fantastično to doživeti."

"Res je biti odbojkar v Italiji nekaj posebnega. Sicer je prvenstvo še premalo oglaševano in medijsko premalo pokrito, ampak vidite, da, ko igra Italija, je dvorana polna in res je izvrsten občutek, ko to doživiš," je dodal Urnaut, ki igra za Modeno, s po 12. državnimi in pokalnimi naslovi najuspešnejši italijanski klub in hkrati tudi eden najuspešnejših v Evropi. Njegova klubska soigralca sta bila v zadnji sezoni tudi zvezdnika Brazilec Bruno Rezende in Francoz Earvin N'Gapeth.

Kot poudarja Urnaut, bi bilo lahko prvenstvo bolje medijsko pokrito. V samih Firencah se težko opazi, da v mestu poteka turnir, kakršen je svetovno prvenstvo, tudi sicer pa organizacijsko Italijani ne blestijo. Osebje se precej lovi in že delovne razmere so za novinarje, ki smo na primer le za pridobitev akreditacije s kroženjem okoli kompleksa, kjer je dvorana, porabili dobro uro, so vse prej kot idealni. Na drugi strani pa ob prihodu v dvorano niti ne pogledajo akreditacij, kaj šele opreme, ki jo prinesemo, kot je to v navadi na večini dogodkov. Medmrežna povezava je večkrat problem. Kar se tiče zmogljivosti, bi glede na takšen turnir morale biti na precej višji ravni. Tu je mišljeno tako samo prizorišče, kot dvorane za trening in drugi kompleksi. V središču mesta se tako kot vedno tarejo množice turistov, ki si ogledujejo zgodovinske in kulturne znamenitosti, a da se v središču Toskane merijo najboljši odbojkarji na svetu, ni mogoče zaslediti praktično nikjer. Organizacijo spremlja slovenska delegacija, ki bo bedela nad tekmami, ki bodo v sklopu naslednjega evropskega prvenstva v Ljubljani. Italijani so za zdaj bolj za zgled, kakšne napake in pomanjkljivosti so lahko v pripravi takšnega turnirja.

Iz Firenc