Foto:
Foto:
Ben Ainslie
Ben Ainslie je prvi favorit v razredu finn. Foto: EPA
Vasilij Žbogar
Vasilij Žbogar bo branil bron iz Aten. Foto: RTV SLO

Regatno polje v Čingdau na Rumenem morju, približno 720 kilometrov jugovzhodno od Pekinga, bo gostilo 11 jadralnih razredov, v katerih bodo nastopili tekmovalci iz 62 držav. Desetim plovom v vsakem razredu bo sledila zadnja regata 10 najboljših, v kateri bodo točke štele dvojno.

Ainslie tretjič zapored zlat?
Prvo ime iger bo Britanec Ben Ainslie, ki bo branil naslov v razredu finn, kjer bo nastopil tudi Gašper Vinčec. Ainslie bo lovil tretjo zaporedno zlato kolajno, saj je pred osmimi leti v Sydneyju slavil v laserju. V Čingdau je bil najboljši na predolimpijskih regatah leta 2006 in 2007.

Prizorišče jadralnih bojev je ocenil za težko, saj bo vreme nepredvidljivo. V britanski reprezentanci so se zaradi šibkega vetra odločili, da bodo s treningi in dieto poskušali izgubiti čim več odvečnih kilogramov, ki bi bili lahko v takih razmerah celo odločilni.

V razredu laser, kjer je v Atenah do brona prijadral Vasilij Žbogar, ne bo dvakratnega olimpijskega zmagovalca, Brazilca Roberta Scheidta, saj je "prestopil" v razred zvezda.

Jadralni razredi

Moški: laser, 470, zvezda,
RS:X

Ženske: laser radial, 470, yngling, RS:X


Odprti razredi: finn, 49, tornado






Regatno polje blizu obale

Pred začetkom največjega športnega spektakla v letošnjem letu so za vznemirjenje v Čingdau poskrbele zelene alge, ki so povsem "zarasle" morsko gladino. S 400 čolni jih je čistilo kar 3.000 ljudi. Regatno polje bo blizu obale, s čimer želijo gledalcem pričarati boljši pogled na dogodke na morju.

Ženske se bodo na olimpijskih igrah prvič pomerile v razredu laser radial (zamenjal bo evropo), jadralci na deski pa bodo model mistral zamenjali s širšim in krajšim modelom RS:X, ki ima tudi večje jadro. Zadnjič bo na sporedu najhitrejši in najbolj spektakularen razred tornado, saj se je Mednarodni olimpijski komite odločil za zmanjšanje števila razredov na igrah v Londonu leta 2012 na deset.

M. R.