Ameriški odbojkarji se bodo borili za olimpijsko zlato. Foto: Reuters
Ameriški odbojkarji se bodo borili za olimpijsko zlato. Foto: Reuters
Brazilski blok je bil v četrtem nizu ključ do zmage. Foto: EPA
Sanjski finale v odbojki

ZDA so vodile že z 2:0 v nizih (25:22, 25:21), vendar so se nasprotniki vrnili. Izredno izenačen tretji niz so dobili s 27:25, četrtega pa s 25:22. Američani so nato izkoristili že prvo zaključno žogo, ko je Maksim Mihajlov, z 31 točkami sicer najučinkovitejši v ruski reprezentanci, podaril žogo v njihov blok.

Kljub izenačenosti tekme je bila ameriška zmaga zaslužena, saj je bila njihova igra bolj homogena, blesteli pa so tudi z začetnimi udarci, zlasti Clayton Stanley. Dosegel je kar sedem od skupaj osmih asov svojega moštva. Ob tem so bili Američani izredni tudi v obrambi.

Brazilci slabo začeli, a veliko bolje nadaljevali
V drugem polfinalu je branilka naslova Brazilija s 3:1 premagala Italijo. Prvi niz so z odličnim servisom in blokom dobili "azzurri", nato pa so se prebudili Brazilci. V naslednjih dveh nizih so popravili sprejem in igro v polju, v zadnjem pa s čvrstim blokom zasluženo slavili.

Brazilci so zadnji dve tekmi proti Američanom izgubili gladko s 3:0, tudi polfinale letošnje svetovne lige v Rio de Janeiru, kjer so ZDA s končnim slavjem napovedale naskok na olimpijsko medaljo, ki je nimajo že od iger leta 1992 v Barceloni. Na sam vrh so se Američani povzpeli leta 1984 in 1988.

Polfinale:
ZDA - RUSIJA
3:2 (22, 21, -25, -22, 13)

BRAZILIJA - ITALIJA
3:1 (-19, 18, 21, 22)

Tekma za tretje mesto, nedelja ob 4.00

Finale, nedelja ob 6.00

Ž. K./M. R.

Sanjski finale v odbojki