Lloy Ball je prvi zvezdnik ameriške reprezentance. Foto: EPA
Lloy Ball je prvi zvezdnik ameriške reprezentance. Foto: EPA
Ivan Miljković
Ivan Miljković že ima zlato medaljo z olimpijskih iger v Sydneyju. Foto: EPA
Loris Mania
Zamejski Slovenec Loris Mania je moral ostati doma. Foto: EPA
Kitajske odbojkarice
Kitajske odbojkarice bodo pred domačimi navijači še kako motivirane. Foto: EPA
Kerri Walsh in Misty May-Treanor
Bosta Kerri Walsh in Misty May-Treanor ubranili zlato iz Aten? Foto: EPA
Mania, ko je še upal na OI

Za glavne favorite olimpijskih iger jih imajo tako pri ameriškem tedniku Sports Illustrated kot na stavnicah, toda konkurenca je pred kratkim dokazala, da ne spi. Brazilci se v letošnji svetovni ligi prvič po desetih letih niso povzpeli na zmagovalni oder! Pa čeprav so sklepni turnir gostili pred vročekrvnimi domačimi navijači v Riu de Janeiru.

ZDA opozorile nase
V polfinalu so jih s 3:0 presenetili Američani, na tekmi za 3. mesto pa s 3:1 še Rusi. ZDA so v finalu s 3:1 premagale Srbijo in se prvič veselile naslova v tem tekmovanju. Olimpijski prvaki iz leta 1984 in 1988 so tako napovedali, da se vračajo med najboljše. Njihov prvi zvezdnik je Lloy Ball, najkoristnejši igralec svetovne lige.

Brazilci so aktualni svetovni prvaki, medtem ko se evropski prvaki Španci niso prebili skozi kvalifikacije. Podprvaki Rusi na stavnicah zasedajo drugo mesto za Brazilci, sledijo jim vedno nevarni Bolgari, Srbi, olimpijski podprvaki Italijani, Američani in svetovni podprvaki Poljaki.

Vrstni red v Atenah

Moški:
1. Brazilija
2. Italija
3. Rusija
4. ZDA


Ženske:
1. Kitajska
2. Rusija
3. Kuba
4. Brazilija







Srbi prav tako nabrušeni
Srbi, ki so v Riu do finala s 3:0 pometli z Američani, Poljaki in Rusi, bi lahko bili skriti favoriti iger, saj so sestavili "eksplozivno" mešanico izkušenih in mlajših igralcev. Ivan Miljković je bil z 28 točkami najučinkovitejši igralec finala svetovne lige, pa tudi celotnega turnirja. Skupaj s kapetanom Nikolo Grbićem in Andrijo Gerićem želi ponoviti uspeh izpred osmih letih, ko se je omenjena trojica še v dresu takratne ZR Jugoslavije veselila olimpijskega naslova v Sydneyju.

Brazilci, Srbi in Rusi se bodo pomerili že v predtekmovanju, kjer jim bodo v skupini B delali družbo še Poljska, Nemčija in Egipt. V skupini A bodo igrale ZDA, Italija, Kitajska, Bolgarija, Japonska in Venezuela.

Med "azzurri" ni Černica in Manie
Italijani, ki so pred štirimi leti v Atenah v finalu proti Braziliji klonili z 1:3, niso več "bav bav", kot še nedavno nazaj, saj so se z velikimi težavami skozi šivankino uho prebili v Peking. V izbrani vrsti zaradi težav s kolenom ni več zamejskega Slovenca Mateja Černica, nekoliko presenetljivo pa je brez olimpijskega nastopa ostal še en "slovenske gore list", Loris Mania iz Števerjana. Obetavni libero je dobro igral v svetovni ligi, a na koncu je prednost pred njim dobil bolj izkušeni Mirco Corsano.

Tudi pri ženskah naslov v deželo sambe?
Tudi v ženski konkurenci so prve favoritke za naslov Brazilke, medtem ko so olimpijske prvakinje iz Aten Kitajke v zadnjih letih v nekoliko slabši formi, saj so bile na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma šele pete, lani pa so prvič po več kot 20 letih ostale brez naslova azijskih prvakinj. Srebro izpred štirih let branijo svetovne prvakinje Rusinje, bron pa olimpijske zmagovalke iz Barcelone, Atlante in Sydneyja Kubanke.

Kitajci vse boljši tudi v odbojki na mivki
V odbojki na mivki, ki privlači vse več gledalcev, se bodo za naslove najverjetneje merili predvsem igralci iz ZDA in Brazilije, vse boljši v tem športu pa so tudi Kitajci in Kitajke. Organizatorji so olimpijski turnir najprej nameravali izvesti kar na Trgu nebeškega miru sredi Pekinga, vendar so se naposled raje odločili za stadion v zabaviščnem parku. Branilki naslova iz Aten in trikratni svetovni prvakinji Misty May-Treanor in Kerri Walsh letos še nista izgubili, resda pa sta igrali bolj malo. Pri moških sta prva favorita Američana Todd Rogers in Phil Dalhausser, ki bosta prvič nastopila na olimpijskih igrah.

M. R.

Mania, ko je še upal na OI