Usain Bolt je 31. maja v New Yorku tekel rekordnih 9,72. Tik pred začetkom olimpijskih iger se je odločil, da bo v Pekingu nastopil tudi na 100 metrov. Foto: Reuters
Usain Bolt je 31. maja v New Yorku tekel rekordnih 9,72. Tik pred začetkom olimpijskih iger se je odločil, da bo v Pekingu nastopil tudi na 100 metrov. Foto: Reuters
Jeremy Wariner
Jeremy Wariner se je po slovesu Michaela Johnsona še najbolj približal slovitemu atletu. Foto: Reuters
Michael Phelps
Koliko zlatih medalj bo osvojil Michael Phelps? Foto: EPA
Michal Martikan
Michal Martikan bo v kajaku poskušal premagati Tonyja Estangueta. Foto: Reuters
Olaf Tufte
Olaf Tufte je bil nekoč med enojci tudi velik konkurent Iztoka Čopa. Foto: Reuters
V namiznem tenisu lahko pričakujemo popolno kitajsko prevlado. Foto: Reuters

Najhitrejšega Zemljana bomo dobili v soboto, 16. avgusta, ob 16.30, ko se bodo za zlato udarili Američan Tyson Gay ter Jamajčana Usain Bolt in Asafa Powell. Vsi so v izvrstni formi in za zlato kolajno bo potrebno teči blizu svetovnega rekorda (9,72). Slovenci bodo poleg nastopov naših športnikov s posebnim zanimanjem spremljali košarkarski turnir in teniški troboj Federer-Nadal-Djoković, svetovni mediji pa izpostavljajo 10 velikih obračunov, ki jih nikakor ne smete zamuditi.

1. Jeremy Wariner & Lashawn Merritt, atletika, 400 metrov
Olimpijski in svetovni prvak Wariner je prevladoval v teku na 400 metrov od leta 2004, toda zdaj ni več nesporni vladar na tej razdalji. Še vedno je sicer favorit, toda Merritt je povsem ob njem. Letos ga je celo že dvakrat premagal. Po zmagi na ameriških kvalifikacijah je Merritt odkrito zagrozil: “Ko sem pritekel v ciljno ravnino, sem zavohal zlato v Pekingu.” Samo Michael Johnson in Butch Reynolds sta v zgodovini tekla hitreje od Warinerjevega rekorda 43,45.

2. Kenenisa Bekele & Haile Gebreselassie, atletika, 10.000 metrov
To bo izjemen obračun Etiopijcev, zadnjih treh olimpijskih prvakov. Leta 1996 in 2000 je Gebreselassie v nepozabnih dvobojih premagal Kenijca Paula Tergata. Kot svetovni rekorder in štirikratni svetovni prvak se je pozneje posvetil maratonu, ki pa ga je letos zaradi slabega pekinškega zraka odpovedal. Njegov rojak Bekele je prvo ime teka na dolge razdalje zadnjih let. Postavil je svetovna rekorda na 5 in 10 km ter olimpijskemu naslovu dodal še tri zlata na svetovnih prvenstvih. Mu bo skoraj 36-letni Gebreselassie kos?

3. Michale Phelps & Mark Spitz, plavanje
Phelps, rojen po upokojitvi slavnega rojaka, se bo v Pekingu potegoval za naziv najboljšega plavalca vseh časov. Spitz si je to krono pridobil s sedmimi zlatimi medaljami na olimpijskih igrah v Münchnu, ko je tudi vsakokrat odplaval svetovni rekord. Phelps se mu je v Atenah približal s šestimi naslovi, tokrat pa naskakuje še dva več. Discipline, v katerih bo nastopal so – 200 in 400 mešano, 100 in 200 delfin, 200 prosto ter tri štafete. Phelps je favorit v vseh disciplinah, zabavo pa bi mu lahko pokvarila rojaka Ian Crocker in Ryan Lochte ali pa nespretna predaja pri štafeti.

4. Katie Hoff & Stephanie Rice, plavanje
Američanka Hoffova in Avstralka Ricova se bosta pomerili v disciplinah 200 in 400 metrov mešano. Hoffova je lani osvojila naslova svetovne prvakinje, avstralska najstnica pa ji je letos na državnih kvalifikacijah odvzela oba svetovna rekorda. Hoffova je rekord na 400 mešano vrnila v svojo last na ameriških kvalifikacijah. Kdo je boljši? Tudi ta odgovor bomo dobili v Pekingu.

5. Isabell Werth & Anky van Grusven, konjeništvo, dresura
Nizozemka Van Grusvenova je prenehela dajati vse intervjuje z namenom, da se popolnoma posveti velikemu dvoboju z Nemko Werthovo, ki traja že dve desetletji. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je za las zmagala Van Grusvenova, ki bo v Pekingu naskakovala tretje zaporedno olimpijsko zlato. Werthova je bila olimpijska prvakinja leta 1996, ko je premagala prav legendarno Nizozemko. Za slednjo bo to zadnji nastop v karieri.

6. Jang Vei & drog, gimnastika, mnogoboj
Paul Hamm je zaradi poškodbe odpovedal nastop, tako da bo za Kitajca najverjetneje edina prepreka do olimpijskega naslova zadnja vaja, vaja na drogu. Pred štirimi leti je Jang Vei vodil pred zadnjo rotacijo, nato pa zgrmel z droga in končal brez medalje. Podobno se mu je zgodilo lani na svetovnem prvenstvu, vendar je imel že prej tako veliko prednost, da je kljub padcu osvojil zlato odličje.

7. Kitajska & ZDA, gimnastika, ženske ekipno
Kitajska se je vrnila na prestol na svetovnem prvenstvu 2006, vendar so jim že leto pozneje naslov odvzele Američanke, ki so v Stuttgartu prvič slavile na tujih tleh. Glavna ameriška aduta sta Shawn Johnson in Nastia Liukin, medtem ko imajo Kitajke kopico specialistk za posamezna orodja. Prvo ime je vsekakor svetovna prvakinja v preskoku Čeng Fei. Na lanskem svetovnem prvenstvu so bile Američanke boljše za točko.

8. Tony Estanguet & Michal Martikan, kanu na divjih vodah
Francoz Estanguet bo v Pekingu napadel tretji zaporedni olimpijski naslov, glavna ovira do tega pa bo njegov večni nasprotnik, Slovak Martikan, zlat z iger v Atlanti 1996. Martikan se je leta 2004 v Atenah v cilju že veselil zlatega odličja, vendar je počasni posnetek pokazal, da se je dotaknil vrat, kar je pomenilo dvesekundni pribitek in srebro. Estanguet je brzice in progo na letošnjih igrah označil kot brutalno.

9. Kitajska & preostanek sveta, namizni tenis
Lahko kdor koli prepreči Kitajcem vse štiri zlate medalje v namiznem tenisu? Težko. Odkar je namizni tennis na olimpijskih igrah, so Kitajci osvojili 16 od 20 zlatih odličij. Največ možnosti za presenečenje je pri moških posamezno, Leta 2004 je slavil Rju Seung-Min iz Južne Koreje, presenetita lahko tudi Nemec Timo Boll in Belorus Vladimir Samsonov. Na svetovnih lestvicah imajo Kitajci prve štiri igralce, pri dekletih pa kar prvih pet.

10. Mahe Drysdale & Olaf Tufte, veslanje, enojec
Norvežan Tufte je branilec naslova iz Aten. Prav takrat se je Novozelandec Drysdale preusmeril v enojec in osvojil tri naslove svetovnega prvaka. Letos se je moral Drysdale za nastop v Pekingu pošteno potruditi, saj se je po sedemletni odsotnosti v veslanje vrnil njegov rojak Rob Wadell, olimpijski prvak iz leta 2000, ki ga je močno ogrožal na novozelandskih kvalifikacijah. Drysdale zatrjuje, da ga je to v pripravah na Peking močno motilo.

R. K.