Na stadionu v Pekingu bomo videli 205 različnih zastav. Foto: EPA
Na stadionu v Pekingu bomo videli 205 različnih zastav. Foto: EPA
Konec odštevanja v Pekingu

Kitajske pismenke so sestavljene iz različnega števila črtic, in tisto ime, ki ima v prvi pismenki manj črtic, je pred onim, ki jih ima več. Če je število enako tudi v drugi, potem odloča tretja itd. Tako pridemo do zanimivega vrstnega reda, ki se razlikuje od nam vsem dobro poznanega.

Le prva in zadnja reprezentanca po ustaljenem načinu
Tradicija bo ostala enaka le pri prvi in zadnji reprezentanci. Prva bo na stadion zakorakala "ustanoviteljica" olimpijskih iger Grčija, kot zadnja pa gostiteljica Kitajska. Slovenija, katere zastavo bo nosila judoistka Urška Žolnir, bo na stadion prišla 174.

Rusija in ZDA druga za drugo
Avstralija, ki je "navajena" na stadion priti med prvimi, bo tokrat izmed 205 reprezentanc na atletsko stezo stadiona Ptičje gnezdo stopila kot 203. Italija je, denimo šele, 191, Nemčija 199. Za Grčijo bo kot druga prišla Gvineja, nato Gvineja Bissau, za njo Turčija itd. Športni velesili Rusija in ZDA imata številko 138 oziroma 140. Med njiju se je vrinila Sirija.

Koreji brez skupnega nastopa
Potem ko se Južna in Severna Koreja nista dogovorili - tako kot na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 in Atenah leta 2004 - za skupen nastop na odprtju, je prireditelj odločil, da bo najprej na stadion prišla Južna Koreja (177), nato pa Severna Koreja (178).

R. K.

Konec odštevanja v Pekingu