David Beckham je na Kitajskem prava ikona. Foto: Reuters
David Beckham je na Kitajskem prava ikona. Foto: Reuters
Ptičje gnezdo
Le ugibamo lahko, kolikokrat bo ognjemet razsvetlil Ptičje gnezdo na sklepni slovesnosti. Foto: Reuters

Angleški nogometni superzvezdnik, čigar priljubljenost na Kitajskem je večja celo od priljubljenosti ameriškega plavalca Michaela Phelpsa in jamajške šprinterske senzacije Usaina Bolta, bo sodeloval pri 8-minutni predstavitvi Londona kot organizatorja iger leta 2012 na uradnem koncu iger v Pekingu.

Becks bo zagotovo bučno pozdravljen
O "predstavi" niso bile razkrite še nobene podrobnosti, verjetno pa bo aplavz, namenjen Becksu, med najbolj bučnimi. Nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda in madridskega Reala ima na Kitajskem navijaško bazo, veliko več 100 milijonov ljudi.

"Ko smo se potegovali za igre, je bil navdušen, v Singapurju je odigral ključno vlogo, poleg tega je bil vzgojen le streljaj stran od olimpijskega parka v Londonu," je o Beckhamovi vlogi dejal Bill Morris, nadrejeni za izpeljavo prireditev v londonskem organizacijskem odboru.

Sami britanski superzvezdniki
Članu Los Angeles Galaxyja se bodo na spektaklu pridružil kitarist Led Zeppelinov Jimmy Page, pevka Leona Lewis in nekaj preteklih zvezdnikov iger. Morris poudarja, da Londončani na sklepni slovesnosti ne bodo tekmovali z gostitelji. Njihov del na prireditvi bo zabaven in preprost: "To ni trenutek, ko bi tekmovali z zares briljantno izpeljavo programa pekinških organizatorjev."

Johnson navdušen, a ne prestrašen
Slovesnosti v Ptičjem gnezdu se bo udeležil tudi britanski premier Gordon Brown, londonski župan Boris Johnson pa bo zastavo prevzel od pekinškega kolega Džinlonga Gua: "Sem navdušen, a me ni strah."

Slovenci začeli in končali z dekletom
Na čelu maloštevilne slovenske reprezentance bo, ker so že vsi dobitniki olimpijskih odličij v Sloveniji, tokrat zastavonoša kajakašica Špela Ponomarenko. Na odprtju iger je slovensko zastavo nosila judoistka Urška Žolnir.

Ž. K.