Ameriška štafeta na čelu z Michaelom Phelpsom se je prešerno veselila uspeha proti Francozom. Foto: Reuters
Ameriška štafeta na čelu z Michaelom Phelpsom se je prešerno veselila uspeha proti Francozom. Foto: Reuters
Abhinav Bindra
Abhinav Bindra je Indiji prinesel prvo posamično zlato medaljo na olimpijskih igrah! Foto: Reuters
Kobe Bryant in Jao Ming
Ameriški zvezdniki so včeraj zares navdušili z nekaterimi vratolomnimi zabijanji. Foto: EPA
Satu Makela-Nummela
Satu Makela-Nummela je pristreljala prvo zlato za Finsko v Pekingu. Foto: Reuters
Im Dong-hjun
Im Dong-hjun in kolegi nadaljujejo prevlado Južne Koreje v lokostrelstvu. Foto: Reuters
Ženski finale floreta
Zlati vbod Marie Valentine Vezzali. Foto: Reuters
Pregled vrhuncev tretjega dne
Kitajci še naprej kraljujejo

prvo posamično zlato v zgodovini pa je dobila Indija.
Vrhunec dneva je vseeno pripadel ameriški plavalni štafeti. Michael Phelps je potreboval nekaj pomoči od rojakov za ohranitev upov na osem zlatih medalj. Američani so do naslova na 4 x 100 m prosto in svetovnega rekorda prišli v zadnji predaji, ko je Jason Lezak ugnal izjemnega Francoza Alaina Bernarda. V Vodni kocki so poleg ZDA blesteli še Japonska in Avstralija.

Kitajska je tretji dan iger 29. olimpiade osvojila tri zlate, srebrno in dve bronasti, v odlični formi so tudi olimpijci iz Južne Koreje, ki so se z dvema najžlahtnejšima odličjema ostala na drugo mesto lestvice držav. Največje razočaranje ostajajo Rusija, Francija in Nemčija, ki še vedno niso osvojile niti ene zlate kolajne.

Sladko maščevanje Azerbajdžanca
Elnur Mamadli je osvojil zlato medaljo v judu v kategoriji do 73 kg. Azerbajdžanski judoist je v pičlih 13 sekundah premagal svetovnega prvaka iz Južne Koreje Vang Ki Čuna in se mu tako maščeval za poraz s svetovnega prvenstva v Rio de Janeiru pred enim letom. Bron sta osvojila Brazilec Leandro Guilheiro in Easul Bokijev, kar je na splošno prvo odličje na olimpijskih igrah za Tadžikistan. V ženski kategoriji do 57 kg je slavila Italijanka Giulia Quintavalle.

Činan se je pridružil Lijevi med razočaranimi
Kitajci so v strelstvu drugič razočarani. Njihov velik adut Džu Činan, branilec naslova iz Aten 2004, je namreč v prvi disciplini Rajmonda Debevca na igrah, zračni puški na 10 m, osvojil le srebro.

Že v soboto je v isti disciplini pri ženskah razočarala prav tako zmagovalka iz Aten in prav tako Kitajka Du Li (5. mesto). Zmagal je Indijec Abhinav Bindra (700,5 kroga), Debevec je izenačil izid iz Grčije - 31. mesto.

Japonki dosegli največjo zmago v njunem življenju
Še večji šok za gostitelje je bil v badmintonu, kjer sta nepostavljeni Japonki Midžuki Maeda in Satoko Suecuna izločili branilki naslova med dvojicami Vei Jang in Jieven Džang. "To je največja zmaga v najini karieri," je bila presrečna Suetsuna.

Lokostrelski "dolgčas"
Moška ekipna preizkušnja lokostrelcev je postregla s predvidljivim razpletom. Novo zlato so odnesli neprekosljivi Južni Korejci, ki so v finalu odpravili Italijo z 227:225. Gostiteljem iger je pripadla najnižja stopnička.

Korejka razbila italijanski trio
Ženski floret je pripadel Italijankam, prvo, tretje in četrto mesto so osvojile slovenske zahodne sosede. V finalu je Maria Valentina Vezzali tesno, s 6:5, premagala presenetljivo Južno Korejko Hdžun-Hi Nam. 34-letna Vezzalijeva je tretjič zapored postala olimpijska prvakinja: "Upam, da bodo končno priznali moj trud, ki sem ga vložila v ta šport."

Čenova ubranila naslov z rekordom
Čen Jangčing je v dviganju uteži v kategoriji do 58 kg zlahka ubranila naslov iz Aten. Z novim olimpijskim rekordom (244 kg) je prehitela Rusinjo Šajnovo in Severno Korejko Džong-Ae. Kitajsko premoč v z dopingom najbolj okuženem športu je v kategoriji do 62 kg potrdil še Šjanšjang Džang.

Ne poznate pravil in opreme pri dvigovanju uteži? Kliknite tukaj.

Nadal in Federer začela uspešno
Drugi nosilec Rafael Nadal je v prvem krogu teniškega turnirja Potita Staraceja odpravil s 6:2, 3:6, 6:2. Serena Williams je zmagala brez težav proti Olgi Govorcovi - 6:3, 6:1. Roger Federer je ugnal Dmitrija Tursunova s 6:4 in 6:2.

Prvi doping v Pekingu
Španska kolesarka Maria Moreno, ki se je na olimpijske igre uvrstila v cestni dirki in vožnji na čas, je prva tekmovalka v Pekingu z dopingom. Španka je bila pozitivna na eritropoetin, če pa je verjeti besedam predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacquesa Roggeja, nas do konca čaka še kakšnih 39 prekrškov.

Predstavitev 14-letnika z Otoka
Pri sinhronih skokih v vodo s stolpa se je predstavila britanska najstniška senzacija Tom Daley. Komaj 14-letni in le 47 kilogramov težki Britanec je nastopil v paru z Blakom Aldridgem, skupaj sta osvojila zadnje, osmo mesto. Slavil je kitajski dvojec Lin/Huo.

Desno si lahko ogledate pregled vrhuncev tretjega dne

Prvo zlato v Pekingu tudi za Fince
Finka Satu Makela-Nummela je osvojila prvo zlato za domovino v streljanju glinastih golobov pred Slovakinjo Zuzano Stefecekovo.

Nevihte izboljšale ozračje
Nevihte, ki so motile veslaška in teniška tekmovanja včeraj, so odgnale smog v Pekingu, tako da je športnikom ob nekoliko nižjih temperaturah lažje.

Ekipni športi v polnem razmahu
Ponedeljek je bil dan za ženske moštvene športe. Začel se je ženski vaterpolski turnir, branilke naslova Italijanke pa so v derbiju z 9:8 odpravile Rusinje. Košarkarice, odbojkašice in rokometašice so odigrale 2. krog tekmovanja, od moških ekip pa so se spotili le hokejisti na travi.

Bryant: Vse le zaradi energije občinstva
Še vedno odmeva včerajšnji košarkarski spektakel domačinov na čelu z Jaom Mingom proti milijonarskim ameriškim zvezdnikom iz Lige NBA. "Zadnjič, ko sem na eni tekmi petkrat zabil, je bilo pri 17. letih. Tokrat je bilo vse to le zaradi energije občinstva," je povedal Kobe Bryant.

Ž. K.

Pregled vrhuncev tretjega dne
Kitajci še naprej kraljujejo