Michael Phelps z vsemi osmimi pekinškimi medaljami. Foto: Reuters
Michael Phelps z vsemi osmimi pekinškimi medaljami. Foto: Reuters
Sestri Williams sta ponovili uspeh iz Sydneyja 2000. Foto: Reuters
Ben Ainslie je potrdil primat v jadralnem razredu finn. Foto: EPA
Rebecca Romero je kolesarstvo na stezi začela trenirati šele pred dvema letoma. Foto: Reuters
Phelps s štafeto do osme zmage

Phelps je zadnji dan plavalnih tekmovanj z ameriško štafeto 4 x 100 m mešano osvojil še osmo zlato medaljo v Pekingu. Seveda je padel tudi svetovni rekord. Olimpijski prvaki so postali še Nemka Britta Steffen (50 m prosto), Tunizijec Oussama Mellouli (1.500 m prosto) in avstralska štafeta 4 x 100 m mešano.

Nadal potrdil primat na svetu
Jelena Dementijeva
je osvojila ženski teniški turnir, potem ko je v finalu s 3:6, 7:5, 6:3 premagala rojakinjo Dinaro Safino. Med ženskimi dvojicami sta olimpijski prvakinji postali sestri Venus in Serena Williams. Američanki sta bili s 6:2, 6:0 boljši od Špank Anabel Medine Garrigues in Virginie Ruano Pascual. V soboto je med moškimi dvojicami slavil tudi Švicar Roger Federer. Na moškem turnirju je zlato odličje po pričakovanjih osvojil Španec Rafael Nadal, ki je v treh nizih odpravil Čilenca Fernanda Gonzaleza (6:3, 7:6, 6:3).

Telovadci za medalje na orodjih
V gimnastiki so se začeli boji za medalje na posameznih orodjih. Na parterju je slavil Kitajec Kai Žov. V ženskem preskoku je odpovedala trikratna zaporedna svetovna prvakinja Fej Čeng (3.), naslov olimpijske prvakinje je osvojila Severnokorejka Jong Un Hong.

Na "Cerarjevem" konju z ročaji je blestel Kitajec Čin Šjao, srebro pa je osvojil Hrvat Filip Ude. Najboljša na ženskem parterju je bila Romunka Sandra Izbasa. Mitja Petkovšek bo na bradlji nastopil v torek.

Atletska poslastica na 10.000 metrov
V atletiki smo dobili najhitrejšo Zemljanko - Jamajčanko Shelly-Ann Fraser, v poslastici pri moških na 10.000 metrov je slavil Kenenisa Bekele. Haile Gebrselassie je bil šele šesti. Ženski troskok je dobila Mbango Etone, Marija Šestak je bila šesta.

V maratonu je slavila Romunka Constantina Tomescu. Ženski tek z zaprekami na 3.000 m je postregel z novim svetovnim rekordom in slavjem Rusinje Gulnare Galkine-Samitove, ki se je kot prva ženska v zgodovini spustila pod mejo devetih minut.

Primož Kozmus je navdušil Slovenijo in z daljavo 82,02 m osvojil zlato medaljo v metu kladiva.

Jadralec Ainslie prvak tretjič zapored
V veslanju je znanih novih sedem zmagovitih čolnov. Prve tri komplete medalj so podelili v jadranju. V razredu finn (Vinčec 7.) je bil že tretjič zapored najboljši Britanec Ben Ainslie, v razredu 49 sta slavili Španki Fernandezova in Martinezova, v razredu yngling pa so bile najhitrejše Britanke.

Romerova prva Britanka z medaljama v različnih športih
Po veliki napaki Matthewa Emmonsa se je z zlatom v trojnem položaju z malokalibrsko puško okitil Kitajec Džian Čiu. Bron za Rajmonda Debevca. V rokoborbi je v prostem slogu do 63 kilogramov slavila Japonka Kaori Ičo, v kategoriji do 72 kilogramov pa Kitajka Džei Vang. V kolesarstvu na stezi je v zasledovanju zlato osvojila Rebecca Romero in postala prva Britanka, ki je olimpijski medalji dobila v različnih športih. Pred štirimi leti je bila v Atenah srebrna v veslaškem četvercu.

Kitajec Dan Lin pričakovano prvi
Južnokorejska badmintonska mešana naveza Lee Hyojung-Lee Yongdae je osvojila odličje najbolj žlahtnega leska, potem ko je v današnjem velikem finalu premagala prvopostavljeno indonezijsko kombinacijo Liliyana Natsir-Nova Widianto z 21:11 in 21:17. Med posamezniki pričakovano slavje Dan Lina. Izidi.

Guojeva najuspešnejša v skokih v vodo
Džing Džing Guo je z današnjo šesto olimpijsko medaljo postala najbolj uspešna tekmovalka v zgodovini skokov v vodo.

R. K.

Phelps s štafeto do osme zmage