V 112-letni zgodovini olimpizma so igre v Pekingu najbolj gledane do zdaj. Američane je pred televizorje in računalniške zaslone prikoval zlasti Michael Phelps. Foto: Reuters
V 112-letni zgodovini olimpizma so igre v Pekingu najbolj gledane do zdaj. Američane je pred televizorje in računalniške zaslone prikoval zlasti Michael Phelps. Foto: Reuters

Mednarodni olimpijske komite je sporočil, da so podatki o gledanosti na najpomembnejših trgih, vključno z ZDA, zelo obetavni, tako da bo rekord s prejšnjih iger v Atenah zanesljivo presežen. Veliko zaslug za to imajo novi mediji, v prvi vrsti medmrežje. Že prvo dejanje, odprtje iger, je postreglo s presežki. Samo na Kitajskem si je uvodni spektakel ogledalo 840 milijonov ljudi, od tega nekaj več kot 100 milijonov na medmrežju. Po vsem svetu je število gledalcev doseglo 1,2 milijardi.

Vročica sobotne noči
NBC, ki je za ekskluzivne prenose na ameriških tleh plačal skoraj 900 milijonov dolarjev, je imel na dan, ko je plavalec Michael Phelps osvojil osmo zlato medaljo v Pekingu, rekordno gledanost v zgodovini sobotnih večerov, saj si je Phelpsov dosežek (štafeto 4 x 100 mešano) ogledalo 40 milijonov gledalcev. Vse kaže, da bodo tudi v ZDA to najbolje gledane igre do zdaj in da bodo številke še višje kot na igrah leta 1996 v Atlanti.

Izjemen obisk MMC-jeve spletne strani
O velikem zanimanju poročajo še iz Velike Britanije (britanski športniki še nikoli do zdaj niso osvojili toliko zlatih medalj) in Indije, ki je v Pekingu le dočakala olimpijsko zlato. Tudi na portalu www.rtvslo.si je že ves teden rekorden obisk, vsak dan več kot 100.000 različnih uporabnikov. Spletna stran NBColympics.com poroča o kar 30-krat večjem številu ogledov videonovic kot leta 2004, ko so bile olimpijske igre v Atenah.

T. O.