V Pekingu sta najmlajša udeleženca plavalca. Foto: EPA
V Pekingu sta najmlajša udeleženca plavalca. Foto: EPA
Sejšeli so turistično izjemno razviti, nikakor pa ne moremo trditi, da so športna velesila. Foto: EPA

Dwayne Didon je star le 13 let in 11 mesecev. Je najmlajši moški udeleženec olimpijskih iger, mlajša je le (prav tako plavalka) Antoinette Guedia iz Kameruna, ki je stara 12 let in 10 mesecev. Zgodba fanta s Sejšelov je nenavadna, saj je splaval šele pri devetih letih v enem od bazenov. Prej si v globoko vodo ni upal, kopal se je le tik ob obali. Pri devetih letih je začel štiri ure dnevno trenirati plavanje, mišice krepil s sklecami in užival vitamine, ki jih je zaužil z mangoji in papajami z domačega vrta. Za vrhunske rezultate premalo, za olimpijski nastop dovolj.

Sošolci mu niso verjeli
V četrtek čakajo "mlečnozobca" kvalikacije na 50 metrov prosto. Za najboljšimi bo zaostal okrog sedem sekund in seveda nima možnosti za polfinale. Zaveda se, da letos ne bo konkurenčen, toda z mislimi je že v letu 2012, ko bodo olimpijske igre v Londonu. Morda bo takrat domovini priboril prvo olimpijsko medaljo. Zdaj ima priložnost, da spozna olimpijsko ozračje in da svojim prijateljem pošlje razglednico s podpisom Michaela Phelpsa: "Ko so moji sošolci izvedeli, da grem v Peking, so mislili, da se hecam. To je res sanjsko!"

Pekinški zrak ni za njegova pljuča
Sejšeli, otok v Indijskem oceanu, so raj za turiste zlasti zaradi skoraj 500 kilometrov nepozabnih plaž in večnega sonca. Tam živi 80 tisoč prebivalcev, ki niso dobri plavalci: "Ocenjujem, da 40 odstotkov prebivalcev ne zna plavati. Šele zadnje generacije se učijo plavati," pravi Didon, ki že pogreša čist zrak: "Čutim v pljučih, da je zrak v Pekingu onesnažen. Rad bi se že počasi vrnil!"

Še zanimivost: najmlajša zmagovalka v zgodovini olimpijskih iger je Američanka Marjorie Gestring. Leta 1936 je v Berlinu zmagala v skokih s trimetrske deske, stara 13 let in 286 dni.

T. O.