Gašper Vinčec ohranja upe na medaljo. Foto: EPA
Gašper Vinčec ohranja upe na medaljo. Foto: EPA
Slovenske minute sedmega dne
Mankoč: Katastrofa, finale ni usojen
Debevec razočaran po petkovi tekmi
Le ena regata za jadralce
Lucijina pot do polfinala
Mankoč ostal brez finala

Judoistka Lucija Polavder (nad 78 kg) je z bronasto medaljo dosegla uspeh kariere. Matjaž Ceraj (nad 100 kg) je izpadel po vsega 37 sekundah.

Vinčec še v boju za medaljo
Jadralec Gašper Vinčec (finn) je osmo regato končal na 10. mestu. Začel je zelo slabo, saj je bil po 2. stranici šele na 22. mestu. V drugi polovici je veliko pridobil. V skupnem seštevku je sicer izgubil eno mesto in je zdaj šesti, toda zaostanek za tretjim mestom je znižal z 12 točk na osem. Finalna regata, ko se bodo točke delile dvojno, bo v soboto.

Zapletel se je v vrv štartne barke
"Trener Roman Teply mi je rekel, da moram dobro startati in res sem "dobro" startal. Zapletel sem se v vrv startne barke in potreboval minuto, da sem se je rešil. Na prvem obratu sem bil zadnji, potem pa jadral na vse ali nič in imel še nekaj sreče. Zdaj me do tretjega mesta loči manj točk, kot pred današnjim nastopom, tako da je še vse mogoče. Težko bo, vendar se ne bom predal," je še vedno optimist Vinčec.

Razred finn, pred finalnim plovom:
1. Ben Ainslie (VB) 21 točk
2. Zach Railey (ZDA) 33
3. Daniel Bigmark (ŠVE) 44
4. Guillaume Florent (FRA) 50
5. Christopher Cook (KAN) 51
6. Gašper Vinčec (SLO) 52
7. Ivan Kljaković (HRV) 58
8. Jonas Hoegh (DAN) 66

Dober nastop tudi za Žbogarja
Preboj k vrhu je uspel Vasiliju Žbogarju (laser), ki je po slabem začetku v 4. regati (po 2. obratu je bil šele 18.), dobro opravil z drugim delom današnje regate. V cilj je prišel kot šesti, v skupnem seštevku je skočil z 12. mesta na šestega. Vrstni red se bo krepko premešal tudi v petek, saj se po 5. regati jadralcem odbijejo najslabši dosežki.

"Zdaj smo ponovno vsi v igri"
"Odlično sem startal, potem pa imel smolo, saj sem padel v 'vetrovno luknjo'. Do konca sem garal in obrestovalo se mi je. V skupnem seštevku sem zdaj blizu najboljšim. Vsak od jadralcev je enkrat jadral zelo slabo. Zdaj smo ponovno vsi v igri, bo pa do konca v teh razmerah odločala vsak malenkost," je povedal Žbogar.

V razredu 470 sta Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec v 7. regati končali kot 15. in v skupnem seštevku padli na 12. mesto. Moška posadka v istem razredu Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny je osvojila 25. mesto, skupno pa je 17.

Mankoč ni ponovil kvalifikacij
Peter Mankoč
je na 100 metrov delfin v polfinalu plaval 51,80, kar je bilo dovolj za 10. mesto. Finale je zgrešil za 18 stotink. S četrtkovim časom 51,24 bi se kot tretji uvrstil v svoj prvi olimpijski finale. "Nisem bil živčen, vse je šlo narobe, obrat je šel narobe, zabil sem se v progo. Očitno mi ni usojeno plavati v olimpijskem finalu. Ta konkurenca je premočna, da bi tolerirala moje napake. Olimpijski finale mi ni motiv, moj motiv je želja, da grem vedno hitreje," je razočarano pripovedoval slovenski junak kratkih bazenov.

Anja Čarman se ni uspela uvrstiti v finale na 200 m hrbtno. V drugem polfinalu je zasedla zadnje mesto (2:12,46). To je bil skupno 16. čas polfinala. "Morda sem malce prehitro začela, ker sem želela preveč in na koncu me je malo zmanjkalo. Nastop je bil popolnoma nekaj drugega od tistega včeraj. Včeraj sem plavala nekako sproščeno, danes pa v krču, saj je šlo v polfinalu že zares," je povedala Čarmanova.
Nina Sovinek je na 50 metrov prosto v kvalifikacijah zasedla 43. mesto. S časom 26,49 je za 22 stotink sekunde zaostala za osebnim rekordom.

Debevec ima še eno priložnost
Rajmond Debevec
je z malokalibrsko puško v ležečem položaju zadel 592 strelov, kar je bilo dovolj za 21. mesto. Nastopil je veliko bolje kot v uvodnem nastopu, finale osmerice je zgrešil prav z zadnjim strelom, ko je zadel osmico. Z desetico bi se uvrstil v finale. "Zadnji strel sem izvedel perfektno, a sem zadel le 8,4, kar je ob brezveterju slabo. Prepričan sem, da je šlo za t. i. flyer, kar pomeni slabši naboj, ki nekontrolirano leti," je dogajanje ob 60. strelu ocenil Debevec. Glavna preizkušnja ga čaka v nedeljo, ko bo na sporedu tekma z istim orožjem v trojnem položaju.

Kozmus in Šestakova v finalu, Langerholčeva v polfinalu
Danes so se na olimpijskih igrah začela atletska tekmovanja. Primož Kozmus se je že s prvim metom uvrstil v finale meta kladiva, Mariji Šestak je kljub dvema prestopoma to uspelo v troskoku, Brigita Langerholc pa je napredovala v polfinale teka na 800 metrov. Matic Osovnikar je obstal v četrtfinalu teka na 100 metrov, neuspešen pa je bil tudi Miran Vodovnik, ki je ostal brez finala v suvanju krogle.

C. R.

Slovenske minute sedmega dne
Mankoč: Katastrofa, finale ni usojen
Debevec razočaran po petkovi tekmi
Le ena regata za jadralce
Lucijina pot do polfinala
Mankoč ostal brez finala