Gašper Vinčec je taktično odlično pripravljen in je med kandidati, da v soboto konča med dobitniki medalj. Foto: Reuters
Gašper Vinčec je taktično odlično pripravljen in je med kandidati, da v soboto konča med dobitniki medalj. Foto: Reuters
Damir Dugonjič
Damir Dugonjič je ostal brez finala, a tudi polfinale je za 20-letnega študenta univerze Berkeley velik uspeh. Foto: www.pkfuzinar.si
Slovenske minute drugega dne
Adela Šajn padla z gredi
Hitro slovo Maje Tyrdy
Dugonjič zadnji v polfinalu

Vinčec je po prvem dnevu zasedal osmo mesto. V tretjem plovu je ciljno črto prečkal kot šesti, četrti plov pa kot peti. V skupnem seštevku je tako že četrti. Vodi Američan Zach Railey, ki je na treh od štirih preizkušenj končal na drugem mestu. Tik za njim je prvi favorit Britanec Ben Ainslie, tretji pa je Kanadčan Christopher Cook.


Obeta se napet boj za bron
Railey in Ainslie imata trenutno veliko prednost pred konkurenti, obeta pa se napet boj za bron, saj je med tretjim Cookom in devetim Švedom Danielom Bigmarkom le deset točk razlike. V ponedeljek sta na sporedu 5. in 6. plov. "Počasi napredujem. Nihanja v mojih rezultatih je veliko, saj se moram boriti z vetrovi, nasprotniki in tokovi. Danes je bilo razmeroma veliko vetra, več od tega se tu ne gre nadejati," je povedal Vinčec in pred torkovim prostim dnem razkril želje: "V enem od dveh plovov bi se rad prebil med tri, potem bom mirno počakal do konca tekme."

Vrstni red po 4. plovu:
1. Zach Railey (ZDA) 11 točk
2. Ben Ainslie (VB) 16
3. Christopher Cook (ZDA) 28
4. Gašper Vinčec (SLO) 31
5. Rafael Trujillo (ŠPA) 33
6. Ivan Kljaković (HRV) 35
7. Rafal Szukiel (POL) 36
7. Guillaume Florent (FRA) 36
9. Daniel Birgmark (ŠVE) 38
10. Tapio Nirkko (FIN) 45

Dugonjič ostal brez finala
Plavalec Damir Dugonjič je naskakoval finale na 100 m prsno, vendar se mu veliki met ni posrečil. S časom 1:00,92 je dosegel 16. izid med polfinalisti. 20-letni Korošec bi se ob ponovitvi dosežka iz predtekmovanja (1:00,35) kot 7. uvrstil med najboljšo osmerico. Z rekordom olimpijskih iger (59,16) je bil najhitrejši Norvežan Alexander Dale Oen.

Desno si oglejte:
- padec Šajnove z gredi
- hitro slovo Maje Tvrdy
- polfinalni nastop Dugunjiča

Popoldne bolje kot zjutraj
"Na obratu in pri podvodnem plavanju je bilo še nekaj rezerve in danes sem skušal popraviti še to, a zjutraj mi očitno ne gre tako kot popoldne. Pred olimpijskimi igrami sem si želel dosežek okrog 1:01,00 in dva nastopa. To mi je uspelo dvakrat, enkrat sem to znamko še precej izboljšal. Tudi današnji izid je za jutranje plavanje zelo dober," je bil s svojimi nastopi zadovoljen Dugonjič, ki bo imel po vrnitvi domov štiri dni prosto, nato pa se bo vrnil v ZDA.

Rekord postavila tudi Čarmanova
V popoldanskih kvalifikacijah je nastopila le Anja Čarman, ki je na 100 metrov hrbtno osvojila 26. mesto. Njen čas 1:02,21 pomeni, da je svoj državni rekord popravila za 16 stotink.

Tretja "tuja" športnica na OI-ju
Slovenske barve je na cestni dirki kolesark branila Sigrid Teresa Corneo, ki je osvojila 49. mesto. V Italiji rojena tekmovalka je tretja tuja športnica, ki je na olimpijskih igrah nastopila pod slovensko zastavo. Pred njo sta bili atletinji Britta Bilač in Merlenne Ottey, v Pekingu pa bo nastopila še atletinja Marija Šestak.

Tretji čoln mora v repasaž
Dvojni četverec v postavi Janez in Jernej Jurše, Gašper Fistravec in Janez Zupanc je v svoji predtekmovalni skupini zasedel 4. mesto, tako da se ni neposredno uvrstil v polfinale. Zanj se bo boril v torkovem repasažu. Polfinale sta si že v soboto zagotovila dvojni dvojec in četverec brez krmarja.

Hitro slovo Maje Tvrdy
Maja Tvrdy je v 2. krogu turnirja v badmintonu izgubila proti Belorusinji Olgi Konon s 17:21 in 14:21. 24-letnica je začela odlično, saj je dobila prvih pet točk na tekmi, nato pa je šest let mlajša tekmica prevzela pobudo in s potrpežljivo igro ugnala Tvrdyjevo. Slovenija je tako še vedno brez posamezne zmage v zgodovini tega športa na OI-jih, saj je bila Maja Tvrdy v 1. krogu prosta.

Vam niso znana pravila badmintona? Kliknite tukaj.

Premalo časa za pravo vajo
Adela Šajn
je v kvalifikacijah gredi padla in z oceno 14,100 ostala daleč od finala, na koncu je osvojila 56. mesto. 18-letna Ljubljančanka je nato nastopila še na parterju, kjer je za nekoliko lažjo vajo dobila oceno 13,700, kar je bilo dovolj za 63. mesto med 81 tekmovalkami. Šajnova je na lanskem svetovnem prvenstvu v Stuttgartu zasedla 86. mesto v mnogoboju in se kot rezerva uvrstila na olimpijske igre, kar je zvedela šele pred dobrim mesecem. Zaradi pomanjkanja časa se je odločila nastopiti le na gredi, svoji paradni disciplini, in parterju.

A. V. in S. J.

Slovenske minute drugega dne
Adela Šajn padla z gredi
Hitro slovo Maje Tyrdy
Dugonjič zadnji v polfinalu