Če bo ujel pravo formo, bo Primož Kozmus glavni slovenski adut za olimpijsko odličje. Foto: EPA
Če bo ujel pravo formo, bo Primož Kozmus glavni slovenski adut za olimpijsko odličje. Foto: EPA
Andraž Vehovar
Andraž Vehovar je osvojil srebrno medaljo v Atlanti 1996. Foto: EPA
Mitja Petkovšek
Kako visoko lahko poseže Mitja Petkovšek? Foto: Reuters
Helena Javornik
Bo Helena Javornik med potniki na Kitajsko? Foto: RTV SLO

"Že v začetku prihodnjega tedna bomo lahko odločali tudi o Heleni Javornik, ki je bila v postopku na Atletski zvezi Slovenije oproščena krivde. Če ne bo drugačnega odgovora Mednarodne atletske zveze (IAAF), jo bomo dokončno uvrstili na seznam."

Janez Kocijančič

"Imena na seznamu dajejo precej upanja, da bomo v Pekingu uspešni. Trenutno še držimo pesti za naše košarkarje, ki jih tudi sam pogrešam na seznamu. Ne dvomim, da bodo vsi zelo resno vzeli nastop na OI."

Andraž Vehovar

Med potniki je 41 moških in 20 žensk, skupaj s spremljevalci pa bo slovensko zastopstvo sestavljalo 110 oseb. Seznam seveda še ni dokončen. Nanj se ob morebitnem uspehu na predolimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Atenah lahko uvrsti še 12 košarkarjev s štirimi dodatnimi spremljevalci, kar velja tudi za atlete. Ti imajo do 23. julija možnost, da dosežejo olimpijske norme.

Vehovar na seznamu pogreša košarkarje
"Imena na seznamu dajejo precej upanja, da bomo v Pekingu uspešni. Trenutno še držimo pesti za naše košarkarje, ki jih tudi sam pogrešam na seznamu. Ne dvomim, da bodo vsi zelo resno vzeli nastop na OI. Želim si, da bi bil v reprezentanci dober ekipni duh, ki dodatno pripomore k dobrim rezultatom," je po potrditvi reprezentance dejal vodja slovenske olimpijske delegacije Andraž Vehovar.

Bo v primeru Javornik še prišlo do zapletov
Odprtih je še nekaj vprašanj in dilem. Prva je Helena Javornik. "Že v začetku prihodnjega tedna bomo lahko odločali tudi o Heleni Javornik, ki je bila v postopku na Atletski zvezi Slovenije oproščena krivde. Če ne bo drugačnega odgovora Mednarodne atletske zveze (IAAF), jo bomo dokončno uvrstili na seznam. Če bo odločitev IAAF drugačna, potem bomo o tem razpravljali naknadno, upam pa, da ne bo prišlo do zapletov. Prav tako si želim, da ne bo kakšnega dopinškega primera, ki bi zahteval poseganje v seznam slovenskih olimpijcev. Reprezentanca je zelo dobra in homogena," je status slovenske dolgoprogašice pojasnil predsednik OKS-ja Janez Kocijančič.

Italijanka za razvoj ženskega kolesarstva
"Končna odločitev, kateri izmed obeh tekmovalcev v skoku s palico, ki imata normo B, ali Jure Rovan ali Andrej Poljanec, bo znana po slovenskem prvenstvu 20. julija. Pri jadranju je bilo nekaj težav, vendar so na zvezi sami uredili razmerja v ženski konkurenci (razred 470). Na cestni dirki bo nastopila Italijanka Sigrid Teresa Corneo, ki ima slovensko državljanstvo in jo je naša zveza uvrstila tudi kot pomoč pri razvoju ženskega kolesarstva pri nas. V športni gimnastiki je Adela Šajn dobila potrdilo mednarodne zveze, da je s seznama rezerv uvrščena med potnice. V judu bo trening partner Simon Mohorovič, Marko Grace pa je rezerva v veslanju. Kolesarska zveza Slovenije je po dopisu iz mednarodne zveze UCI predlagala, da se Jureta Golčerja v olimpijski seznam za olimpijski kros uvrsti, če bo dodeljeno rezervno mesto," je še o nekaterih dilemah spregovoril predsednik odbora za vrhunski šport Bogdan Gabrovec.

Za olimpijsko zlato skorajda 40.000 evrov
Olimpijske komite Slovenije in slovenska država bosta morebitnega slovenskega dobitnika zlatega odličja nagradila z 39.350 evri, srebro bo "vredno" 30.400 evrov, bron pa 21.450 evrov. Košarkarji, ki bodo ob uspehu v Atenah edini slovenski predstavniki v kolektivnih športih, bi za zlato medaljo dobili po 10.000 evrov od OKS-ja, država pa bi ekipi izplačala še 96.750 evrov.

Seznam slovenske reprezentance za OI:
Atletika (16 + ena tekmovalka pogojno):
Boštjan Buč (3000 m zapreke), Roman Kejžar (maraton), Primož Kozmus (kladivo), Matija Kranjc (kopje), Matic Osovnikar (100 in 200 m), Jurij Rovan ali Andrej Poljanec (palica), Rožle Prezelj (višina), Damjan Sitar (deseteroboj), Miroslav Vodovnik (krogla), Damjan Zlatnar (110 m ovire) in Nina Kolarič (daljina), Brigita Langerholc (800 m), Martina Ratej (kopje), Sonja Roman (1500 m), Marija Šestak (troskok), Pia Tajnikar (100 m) ter pogojno Helena Javornik (maraton);

Badminton (1):
Maja Tvrdy;

Jadranje (6): Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny (razred 470), Gašper Vinčec (finn), Vasilij Žbogar (laser) ter Vesna Dekleva in Klara Paoli Maučec (470);

Judo (5): Matjaž Ceraj (nad 100 kg), Roki Drakšič (do 60 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg) ter Urška Žolnir (do 63 kg);

Kajak in kanu na divjih vodah (1): Peter Kauzer (kajak, slalom);

Kajak in kanu na mirnih vodah (2): Jernej Župančič Regent (kajak, 1000 m) in Špela Ponomarenko (kajak, 500 m);

Cestno kolesarstvo (6): Simon Špilak (kronometer in cestna dirka), Borut Božič, Jure Golčer in Tadej Valjavec ter Sigrid Teresa Corneo (cestna dirka);

Gorsko kolesarstvo (1): Blaža Klemenčič (kros);

Namizni tenis (1): Bojan Tokič (posamezno);

Strelstvo (1): Rajmond Debevec (MK puška 3 x 40, MK puška 60 leže, zračna puška);

Gimnastika (2): Mitja Petkovšek (bradlja), Adela Šajn (gred, parter);

Plavanje (10): Damir Dugonjič (100 m prsno), Jernej Godec (50 m prosto), Peter Mankoč (100 m delfin, 100 m prosto), Matjaž Markič (100 m prsno), Luka Turk (200, 400, 1500 m prosto), Anja Čarman (100, 200 m hrbtno), Sara Isakovič (100, 200 m delfin, 200 m prosto), Anja Klinar (200 m, 400 m mešano), Nina Sovinek (50, 100 m prosto) in Teja Zupan (daljinsko plavanje);

Veslanje (10): Iztok Čop, Luka Špik (dvojni dvojec), Rok Kolander, Miha Pirih, Tomaž Pirih, Rok Rozman (četverec brez krmarja) ter Gašper Fistravec, Janez Jurše, Jernej Jurše in Janez Zupanc (dvojni četverec).

C. R.

"Že v začetku prihodnjega tedna bomo lahko odločali tudi o Heleni Javornik, ki je bila v postopku na Atletski zvezi Slovenije oproščena krivde. Če ne bo drugačnega odgovora Mednarodne atletske zveze (IAAF), jo bomo dokončno uvrstili na seznam."

Janez Kocijančič

"Imena na seznamu dajejo precej upanja, da bomo v Pekingu uspešni. Trenutno še držimo pesti za naše košarkarje, ki jih tudi sam pogrešam na seznamu. Ne dvomim, da bodo vsi zelo resno vzeli nastop na OI."

Andraž Vehovar